actueel background image

Terugblik Keuken Kampioen Divisie

28 dec 2022 | 15:06 0

Het is winterstop in de Keuken Kampioen Divisie. Op 6 januari barst de strijd om promotie weer los. VoetbalUitslagen blikt met je terug op de eerste seizoenshelft in de sterkste KKD ooit.

Sterkste competitie ooit

De Keuken Kampioen Divisie kunnen we beter de Eredivisie 2.0 noemen, want wat een sterke competitie is het dit seizoen. PEC Zwolle, ADO Den Haag, Heracles Almelo, De Graafschap, Willem II, NAC Breda, Roda JC en VVV-Venlo willen stiekem allemaal promoveren. En dan heb je nog ambitieuze clubs als Almere City en Helmond Sport, die hun promotiedroom niet onder stoelen of banken steken.

Wanneer je bedenkt dat er maximaal drie clubs kunnen promoveren, is de rekensom snel gemaakt dat dit seizoen voor het grootste deel een teleurstelling wordt. Voor sommige van deze clubs is dat nu al het geval, zij mogen in de tweede seizoenshelft slechts nog hopen op de Play-Offs. Meer zit er niet in. Voor twee clubs gaat het voorlopig wel naar verwachting en dan heb je nog de verrassingen die ook nog altijd mogen dromen van directe promotie.

Ijzersterk Heracles

Heracles Almelo kent als degradant een prima seizoen. De ploeg uit Almelo staat na achttien wedstrijden al met één been in de Eredivisie. De nummer één en twee promoveren direct. De voorsprong van Heracles op nummer drie MVV bedraagt liefst tien punten. Het moet heel vreemd lopen willen de Almeloërs dit nog weggeven.

Heracles scoort en de lopende band en lijkt niet te stoppen. Veertien van de achttien wedstrijden werden gewonnen. De laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen FC Dordrecht, lieten de zwart-witten nog maar eens zien hoe machtig ze zijn in de Keuken Kampioen Divisie. De Dordtenaren werden met 8-1 naar huis gestuurd.

PEC doet wat het moet doen

Een andere degradant die ook lekker gaat is PEC Zwolle. Zij zijn momenteel de enige die in het spoor van Heracles blijven. Al ligt voor de Zwollenaren meer gevaar op de loer. Waar Heracles een enorme voorsprong heeft, is de voorsprong van PEC ‘slechts’ vijf punten. Zij moeten na de winterstop alles op alles zetten om die voorsprong te behouden, zodat ook zij binnen een jaar weer terug naar de Eredivisie mogen.

Stuntploegen

Ploegen die naast PEC en Heracles mogen dromen van directe promotie zijn MVV, VVV-Venlo, FC Eindhoven en Almere City. Met name voor MVV is dat een stunt van formaat. De Limburgers werden vorig seizoen nog troosteloos zestiende. Dit jaar gaat het geweldig en staan zij op een knappe derde plaats.

Van FC Eindhoven is het ook razendknap. De ploeg van trainer Rob Penders werd vorig seizoen derde en verloor vervolgens een sloot basisspelers. Toch draaien de blauw-witten weer bovenin mee. En dat ondanks een krap budget. Promotie is voor Eindhoven geen doel, maar ze doen wel weer mee en daar zijn ze aan de Aalsterweg heel erg blij mee.

Teleurstellingen

Teleurstellingen zijn er ook. De grootste teleurstelling is zonder twijfel ADO Den Haag. Vorig seizoen liepen zij promotie op een haar na mis. Een 3-0 voorsprong tegen Excelsior werd weggeven en op strafschoppen verloren ze de finale van de Play-Offs. Dirk Kuyt kwam naar de Hofstad om ADO dit seizoen naar de Eredivisie te brengen, dat werd een ramp.

Kuyt is inmiddels vertrokken en Dick Advocaat is aangesteld om de schade te herstellen en alsnog de Play-Offs te halen. Dat wordt met de week lastiger. ADO staat achttiende. Alleen TOP Oss en Jong FC Utrecht doen het slechter. Pas vier keer werd er dit seizoen gewonnen. Het is alarmfase 1 in Den Haag. Wanneer er niet snel resultaat komt, dan is het een verloren seizoen.

Andere teleurstellingen zijn NAC, Willem II, De Graafschap en Roda JC. Vier clubs die ook zo snel mogelijk weer naar de Eredivisie willen, maar daar voorlopig niet eens over durven dromen. NAC en De Graafschap vinden we op de dertiende en veertiende plaats. Willem II en Roda JC doen het met plek negen en zeven iets beter, maar alsnog teleurstellend. Zeker voor Willem II, dat twee jaar geleden nog Europees voetbal haalde.

Drama op De Braak

Een andere teleurstelling is Helmond Sport. Al jaren gaat het dramatisch in Helmond. Dit seizoen moest daar verandering in komen. Voorzitter Phillipe van Esch trok de portemonnee en sprak de ambitie uit om binnen drie jaar te promoveren. Dure spelers als Tom Beugelsdijk en Peter van Ooijen werden binnen gehengeld, maar resultaat blijft uit. Helmond Sport staat zeventiende en ontsloeg onlangs de trainer. Bob Peeters werd als vervanger aangesteld en verrassend genoeg werd ook Roda-trainer Jurgen Streppel naar De Braak gehaald als technisch directeur. Helmond geeft nog niet op als het gaat om ambitie. En waarom ook niet? In de Keuken Kampioen Divisie kan één goede periode een slecht seizoen verbloemen.

Wedden op de Keuken Kampioen Divisie

Op 6 januari trapt de Keuken Kampioen Divisie weer af en kunnen we weer wekelijks genieten van misschien wel de leukste competitie van Europa. Trekken Heracles en PEC de goede vorm door en promoveren zij? Of gaan er nog verassingen komen? In de KKD kan werkelijk alles.

De bookmakers zijn er in ieder geval over uit dat de titelstrijd slechts nog gaat tussen Heracles Almelo en PEC Zwolle. Voor Heracles krijg je 2 euro bij de titel en voor PEC Zwolle is dat 2.50. Daarna volgen MVV (12.00), FC Eindhoven (14.00) en Almere City (18.00).

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.