actueel background image

Statistieken Eredivisie na 19 speelrondes 19/20

20 jan 2020 | 13:19 0

De eerste seizoenshelft van de Eredivisie is achter de rug en de tweede seizoenshelft is weer begonnen. Vlak na de hervatting van het Eredivisie-seizoen 2019/2020 nemen wij nog even de statistieken met jullie door. Wij kijken naar het aantal doelpunten, assists, gele kaarten, rode kaarten en ga zo nog maar even door.

Topscorers in de Eredivisie

Na 18 wedstrijden zijn er diverse spelers die al 10 keer of vaker het net wisten te vinden. De huidige topscorer van de competitie is Cyriel Dessers. De aanvaller van Heracles Almelo kwam al 12 keer tot scoren. Myron Boadu, Donyell Malen, Bryan Linssen en Steven Berghuis scoorde allen 11 doelpunten. Quincy Promes wist 10 doelpunten te noteren in de Eredivisie. Wie er aan het eind van het seizoen de topscorer van de Eredivisie wordt, is dus nog maar de vraag.

De meeste assists

Ajax beschikt over een tweetal dat goed is voor veel assists. Dusan Tadic en Hakim Ziyech waren beide al 13 keer de aangever op een doelpunt. Steven Bergwijn kon 10 assists verzorgen, terwijl smaakmaker Calvin Stengs zeven keer een assist leverde. Bekijk hieronder de top 10:

Betrokkenheid bij doelpunten

Een team dat goed draait, speelt voor elkaar. Het maakt dan niet uit wie de doelpunten scoort, als de ballen maar in het juiste doel belanden. Sommige spelers zijn meer dan anderen betrokken bij treffers in de eerste seizoenshelft. De Serviër Dusan Tadic blinkt dit seizoen uit en staat op de 1e plaats!

Meeste wedstrijdminuten

In de Eredivisie zijn er 19 spelers die na 19 speelrondes geen speelminuut miste. Het gaat vooral om doelmannen en verdedigers. Slechts één middenvelder en een enkele aanvaller speelde ook alle minuten. Deze 19 voetballers hebben allemaal 1710 speelminuten in de benen. Het gaat om onderstaande voetballers:

Eigen doelpunten

Er vielen dit seizoen 12 eigen doelpunten en dat ongeluk overkwam 12 verschillende spelers. Cian Herries van Fortuna Sittard speelde dit seizoen slechts 382 minuten en is een van de ongelukkigen met een eigen doelpunt. Bekijk hieronder de 12 spelers die een eigen doelpunt noteerde en in hoeveel minuten zij dat deden:

Meeste thuisdoelpunten

Sommige voetballers presteren beter in het eigen stadion dan op vreemde bodem. Dit geldt ook voor een groot aantal aanvallers. Opmerkelijk is dat de spits Amadou Ciss dit seizoen uitsluitend in thuisduels tot scoren kwam. Bekijk hieronder welke spelers de meeste doelpunten scoorde in thuiswedstrijden:

Meeste uitdoelpunten

Een zevental spelers in de Eredivisie kwam vijf keer of vaker tot scoren in uitwedstrijden. Het gaat uitsluitend om aanvallers. Bekijk hieronder de spelers die het beste presteren in uitduels:

Clubs met de meeste doelpunten

Koploper Ajax heeft weer eens aangetoond over ontzettend veel scorend vermogen te beschikken. De Amsterdammers kwamen na 19 wedstrijden al 60 keer tot scoren. De huidige nummer drie Willem II scoorde 30 doelpunten, exact de helft van de Amsterdamse productie.

Clubs met de minste doelpunten

Het zal niet als een verrassing komen, maar de laagst geklasseerde ploegen in de Eredivisie kwamen ook het minste tot scoren. Vooral de productie van VVV is laag, de Limburgse ploeg scoorde minder dan één doelpunt per wedstrijd.

Meeste tegendoelpunten

Doelpunten maken is lastig, maar als je geen tegendoelpunten om de oren krijgt dan kun je ook niet verliezen. De nul houden is voor sommige teams dan ook heilig, al gaat dat niet bij iedereen volgens plan. Bekijk hieronder de 9 Eredivisieclubs met de meeste tegentreffers na 19 wedstrijden:

Minste tegendoelpunten

Hoe minder tegendoelpunten een club incasseert, des te groter de kans op succes. Er zijn slechts drie clubs in de Eredivisie met een gemiddelde van minder dan één tegendoelpunt per competitieduel. Bekijk hieronder de 9 clubs met de minste tegendoelpunten:

Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd

De Eredivisie staat bekend als een doelpuntrijke competitie. Dit seizoen vielen er na 19 speelrondes gemiddeld 3,21 doelpunten per wedstrijd. In de Serie A ligt het gemiddelde bijvoorbeeld op 2,9 doelpunten per duel. Dit zijn de 10 Eredivisieclubs met het hoogste doelpuntengemiddelde per duel:

Meeste gele kaarten

Een gele kaart is nog een milde straf en er zijn dan ook genoeg spelers die een zo’n kaart incasseren. Bekijk hieronder de 10 spelers met de meeste gele kaarten na 19 wedstrijden in de competitie:

Meeste rode kaarten

Een rode kaart is de zwaarste straf. Een speler moet direct het veld verlaten en is mogelijk daarna ook nog enkele duels geschorst. Bekijk hieronder de spelers met de meeste rode kaarten dit seizoen:

Stand in het Fair Play Klassement

Aan het einde van het seizoen bestaat de kans dat één club een Europees ticket wint via het Fair Play Klassement. Als de Eredivisie het Europese Fair Play Klassement wint, dan mag het één ploeg laten deelnemen aan de eerste voorronde van de Europa League. Dit is de huidige Fair Play stand in de Eredivisie:

Aantal gebruikte spelers

De clubs in de Eredivisie spelen het liefste met de beste 11 spelers. Er zijn echter ook veel trainers die graag husselen en nieuwe namen in de opstelling zetten. Dit is soms een vrije keuze, maar komt ook vaak voor uit noodzaak. Bekijk hieronder de 10 clubs met het meeste aantal gebruikte spelers in de competitie:

Meeste buitenlandse spelers in een Eredivisieduel

Steeds vaker trekken de Nederlandse clubs buitenlandse spelers aan. Het gaat om veel Europese spelers, maar ook uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Bekijk hieronder welke clubs de meeste buitenlandse spelers in één wedstrijd op het veld hadden staan:

* Volgorde statistieken: Buitenlandse spelers – speelronde – nationaliteiten

Vaakst de nul gehouden

Een doelman heeft het niet makkelijk en kan zichzelf op enkele momenten in een wedstrijd onderscheiden. Een goalie zijn ultieme doel is het eigen doel schoon te houden. Bekijk hieronder welke keepers dit seizoen het vaakst de nul wisten te houden:

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.