actueel background image

Speler van de Week: Ødegaard toont zijn absolute klasse

21 mrt 2023 | 15:22 0

Op zijn zestiende debuteerde Martin Ødegaard voor de grootste club ter wereld; Real Madrid. Hij verving destijds een zekere Cristiano Ronaldo. Een wissel die symbool stond voor de opkomst van de volgende generatie. Ødegaard moest het alleen nog even waarmaken. Dat lijkt jaren later eindelijk echt te gebeuren.

Arsenal-Everton

Pubertalent

Ødegaard was in zijn pubertijd al profvoetballen en direct wereldberoemd. Als vijftienjarige speelde hij de pannen van het dak bij het Noorse Strømsgodset IF. Daar was hij in de Noorse hoogste divisie toen al basisspeler en haalde hij de dubbele cijfers qua betrokkenheid bij doelpunten. Bizarre statistieken. Maar zijn prestaties brachten ook druk mee.

De grootste clubs ter wereld zaten direct achter de jongeling aan. Real Madrid aarzelde niet en legde hem meteen vast. In zijn eerste seizoen volgde vervolgens zelfs zijn debuut in het eerste van Real Madrid. Zo mocht hij het veld delen met sterren die een aantal maanden daarvoor nog de tiende Champions League van Real Madrid hadden gewonnen.

Stap naar Nederland

Uiteindelijk bleek de stap naar Real te groot en ook veel te vroeg. De middenvelder wilde zich na een aantal seizoenen in het tweede elftal van De Koninklijke verder ontwikkelen en streek neer in Heerenveen. Anderhalf jaar lang deed hij het publiek daar versteld staan met zijn technisch vernuft en vermogen het spel te lezen. Helaas deed hij dat minder met zijn rendement. In anderhalf jaar tijd kreeg de jongeling het publiek maar sporadisch op de banken met een goal of assist.

Toch was het een waardevolle periode voor de jongeling. In de Eredivisie kreeg Ødegaard voor het eerst de kans om zich week in week uit met volwassen profs te meten. Dat dit een paar niveautjes lager was dan bij Real Madrid was bijzaak. Na Heerenveen was de Noor nog niet klaar met de Eredivisie. Ditmaal werd het Vitesse. Daar ontwikkelde hij zich stormachtig en koppelde hij zijn kwaliteiten wél aan rendement. Hij was in de Eredivisie betrokken bij meer dan twintig goals en was klaar voor een volgende stap.

Doorbraak in Europa

Nadat Nederland te klein werd, kwam zijn definitieve doorbraak in Europa. Via Real Sociedad bleef hij gestaag aan zijn carrière werken. Uiteindelijk kwam hij terecht bij Arsenal. De club waar hij zijn definitieve doorbraak kende. Inmiddels speelt Ødegaard twee jaar in Londen en maakt hij zijn belofte waar. Arsenal staat bovenaan en ligt al bijna het hele seizoen op koers voor de eerste Premier League-titel sinds 2004. De Noor heeft een enorm aandeel in het succes. Kan hij met de club de titel pakken?

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.