actueel background image

Speler van de week: Kökcü eindelijk de leider die hij moest zijn

08 mrt 2023 | 19:32 0

Zijn hele jeugd liep hij als klassieke nummer 10 over de velden van Varkenoord. Wandelend tussen de linies, sokken op enkelhoogte en zo nu en dan een beslissende pass of goal. Als aanjager van het huidige Feyenoord 1 is Orkun Kökcü op geen enkele manier meer te vergelijken met de jeugdspeler die hij ooit was. Hij is nu de onbetwiste leider van de koploper.

Speler van de week Kökcü is eindelijk de leider die hij altijd moest zij

Zelfkritiek

Zijn karakteristieke look was typerend voor de voetballer die Kökcü was. Als nummer tien droeg hij tot en met zijn eerste seizoenen in het eerste elftal van Feyenoord zijn sokken nauwelijks hoger dan zijn enkels. Waar veel technisch begaafde spelers van weleer zich met deze stijl distantieerden van gemiddelde voetballers, gaf Kökcü onlangs bij Voetbal International aan dat het bij hem vanwege praktische redenen was. “Ik droeg mijn sokken niet laag omdat ik het zo mooi vond. De reden was dat ik altijd kramp kreeg in mijn kuiten. Dat kwam doordat ik niet fit was. Als ik mezelf nu zie, met die afgezakte kousjes: zag er niet uit.”

Juist deze zelfkritiek helpt de middenvelder meer en meer. Samen met zijn maatje en voormalig ploeggenoot Tyrell Malacia besloot Kökcü na de komst van Arne Slot buiten de training om aan zijn fysiek te werken. Daar plukt de Turks international de vruchten van. Indien nodig domineert de middenvelder twee keer per week van begin tot eind als een veldheer. Zowel Europees als in de Eredivisie staat de Kökcü zijn mannetje.

Aanvoerder

Coach Arne Slot voorzag het scenario vanaf het eerste moment dat hij met de middenvelder aan het werk ging. Niemand binnen Feyenoord was dan ook verrast toen de Turk aan het begin van dit seizoen tot aanvoerder van Feyenoord werd gebombardeerd. Eerste captain Jens Toornstra verliet de club, terwijl reserve-aanvoerder Justin Bijlow zich meer wilde focussen op zijn eigen spel. Voor Slot was het gezien de status van Kökcü niet meer dan logisch hem aanvoerder te maken.

Na een succesvol eerste jaar onder Arne Slot vertrokken er maar liefst vijftien spelers uit De Kuip. Ook Kökcü twijfelde over zijn toekomst bij Feyenoord, zeker na het desastreuze begin van de voorbereiding van dit seizoen. Slot praatte op hem en de captain bleef.

En met succes. Voor het eerst in de geschiedenis strijdt Feyenoord in maart nog mee op drie fronten. De succesploeg van afgelopen seizoen is vervangen door een nieuwe, met Kökcü als verbinder op het middenveld. In de komende maanden gaat hij Feyenoord ook proberen te verbinden met iets anders, namelijk: een prijs. Gezien zijn spel kan het namelijk niet anders dan dat Kökcü bezig is aan zijn laatste maanden in Rotterdam. De middenvelder lijkt de volgende speler waar Feyenoord miljoenen voor krijgt.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.