actueel background image

Speler van de Week: Jankto heeft meer lef dan de hele voetbalwereld bij elkaar

17 feb 2023 | 13:06 0

Groot nieuws deze week uit Tsjechië. Sparta Praag-aanvaller Jakub Jankto kwam met een statement waarin hij vertelde homo te zijn. Op zijn Instagram meldt Jankto dat hij klaar is met zichzelf verbergen en daarom nu naar buiten treedt. Hij wil zich niet langer verschuilen en laten zien aan de buitenwereld wie hij is. Zeldzaam in de voetbalwereld, maar wat groots. Jankto is dan ook onze Speler van de Week. 

Speler van de week content

Uitspreken

Het is een kritiek punt in de conservatieve voetballerij. Tienduizenden mannen zijn professioneel voetballer, toch spreekt vrijwel geen enkele speler zich openlijk uit dat hij homo is. Tot Jankto afgelopen week. In de machocultuur die heerst in de voetballerij voelen spelers zich helaas nog niet vrij genoeg om zulke dingen kenbaar te maken.

Geef ze eens ongelijk. Kijk naar de manier waarop racisme de voetballerij nog bijna wekelijks teistert. Hoe vaak vindt er een incident plaats waarbij een speler van kleur op walgelijke wijze wordt bejegend. Hoe moet dat dan met een speler die naar buiten treedt met een onderwerp dat misschien wel nog minder geaccepteerd is?

Lof

Treffend is dat Rob Jansen, een van de grotere spelersmakelaars, het volgende zei: ‘’Ik ken meerdere voetballers die homoseksueel zijn, maar als ze uit de kast zouden komen zou dat voor hun carrière dramatisch zijn.’’ In het voetbal heerst vooralsnog een cultuur waarbij vrijwel geen ruimte is om uit de kast te komen.

Des te meer lof voor Jankto aangezien hij het wél durft. De Tsjech is pas de eerste voetballer op het hoogste niveau in Europa die openlijk uit de kast komt. Gelukkig lijkt er de afgelopen jaren lijkt er een voorzichtige trend ingezet te zijn. Steeds meer voetballers voelen dat het wél kan om hun geaardheid kenbaar te maken.

Zo trad in mei Blackpool-aanvaller Jake Daniels naar buiten met het nieuws dat hij homoseksueel is. In Australië deed Josh Cavallo in 2021 al hetzelfde. Drie voetballers in drie jaar tijd, het is weliswaar minder dan het topje van de ijsberg, maar het is in ieder geval een begin.

Pionier

Bovendien is Jankto niet de miste speler. De aanvaller van Sparta Praag kwam in zijn carrière uit voor bekende clubs zoals Getafe, Sampdoria en Udinese. Daarnaast speelde hij al bijna vijftig interlands voor het nationale elftal van Tsjechië. Dat een voetballer van zijn kaliber nu uit de kast komt is hopelijk een signaal aan andere voetballers die nog niet open durven te zijn over hun geaardheid. En hopelijk laat het voetbal zich ditmaal van zijn beste kant zien en steunt het Jankto vanuit alle hoeken en gaten. Het zou de sport sieren.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.