actueel background image

Speler van de Week: de ster van Loïs Openda is rijzende

18 mrt 2023 | 17:21 0

Geruisloos speelde hij zich in de kijker bij de Rode Duivels. Tijdens het afgelopen WK mocht Loïs Openda al ruiken aan het grote werk. Toen nog als verrassende jongeling. Nu de competities op driekwart zijn en de jonge spits al in de dubbele cijfers zit qua doelpunten, blijkt dat zijn uitverkiezing helemaal niet zo verrassend was. Openda is op jonge leeftijd uitgegroeid tot een allround spits.

Speler van de week 11 content

Stap na Vitesse

Het moet toch als een nederlaag gevoeld hebben voor Openda. Aan het begin van dit seizoen meldde de spits zich weer bij Club Brugge. Na twee succesvolle seizoenen bij Vitesse in de Eredivisie was de aanvaller een meer dan serieuze optie voor de spitspositie van Club, zou je zeggen. De aanvaller kreeg echter al snel door dat hij geen deel uitmaakte van de plannen van toenmalig-coach Carl Hoefkens.

Later blikt Openda terug en vertelt hij dat eigenlijk nooit had gerekend op een serieuze kans bij Brugge na zijn uitleenbeurt aan Vitesse. “Ik had een contract bij Club tot 2024. Maar vanaf de dag dat ik uitgeleend aan Vitesse, wist ik dat ik daarna uiteindelijk een definitieve transfer zou maken.”

Vertrouwen

Heel lang treurde de spits niet. Openda barst van het vertrouwen en had in twee seizoenen 28 keer gescoord in de Eredivisie. Bovendien was hij een van de pijlers in het Europese succes van Vitesse het seizoen ervoor, met vier goals in de Conference League. Binnen een mum van tijd meldde zich dan ook een aantal clubs. Voor

De keuze viel uiteindelijk op het Franse RC Lens. Het bleek de beste keuze die hij kon maken. Het niveau van de Franse competitie blijkt het ideale opstapje te zijn. In zijn eerste twee wedstrijden lijkt het nog geen match made in heaven, maar al gauw raakt Openda aan het scoren. In de vier wedstrijden daarop vindt de aanvaller namelijk het net, waardoor hij in de armen gesloten wordt door de supporters.

Belangrijker misschien nog wel is dat zijn doelpunten er onder meer voor zorgen dat Lens lange tijd de grootste belager is van het grote Paris Saint-Germain. Tussendoor pikt de aanvaller ook zijn minuten mee bij België tijdens het desastreus verlopen WK in Qatar. Daarmee komt een droom uit voor de aanvaller. “Ik ben opgelucht en heel blij. Het is een kinderdroom.”

Openda blijft zich ontwikkelen, toch kent hij ook een mindere periode. De spits start 2023 nog met twee goals in de eerste twee wedstrijden, daarna volgt een voor hem ongebruikelijke doelpuntendroogte. Liefst acht wedstrijden staat de aanvaller droog. En daarmee glijdt ook zijn club Lens langzaamaan af op de ranglijst.

Ster

Toch hoeven we ons over Openda geen zorgen te maken. De spits laat zien dat kwaliteit permanent is. Afgelopen weekend was het eindelijk weer raak voor de jonge Belg. En op wat voor manier. Binnen vier minuten maakte hij maar liefst drie goals. Zijn hattrick was zodoende genoeg voor Lens om Clermont te vellen. En Lens weer de drie punten te bezorgen. Punten die de club goed kan gebruiken in de strijd om Europees voetbal.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.