actueel background image

Spanje treft met Marokko dé ploeg in vorm in de achtste finale

06 dec 2022 | 08:16 0

Voor Marokko wacht in de achtste finale een topland. De Marokkanen gaan de strijd aan met Spanje. Marokko is de ploeg in vorm. Zij hebben vriend en vijand positief verrast in de groepsfase. Spanje speelt tot nu toe goed voetbal en lijkt één van de titelkandidaten. Beide ploegen gaan uitmaken wie er het sterkst is en doorstoomt naar de kwartfinale van het WK 2022.

Vooruitblik

Spanje en Marokko troffen elkaar in het verleden drie keer. Voor de eerste twee confrontaties tussen moeten we terug naar de jaren zestig. Spanje won in die tijd twee. De laatste ontmoeting is veel recenter. Namelijk op het laatste WK in de groepsfase. Hierin waren de landen aan elkaar gewaagd. Dit is ook in de uitslag van toen terug te zien, de wedstrijd eindigde in 2-2. Marokko won nog nooit van Spanje.

Marokko overtuigt dit WK. Het werd verrassend eerste in poule F met zeven punten. Tegen de nummer twee van het vorige WK, Kroatië, werd 0-0 gespeeld. België werd vervolgens met 2-0 verslagen. Ook Canada moest het onderspit delven en ging met 2-1 onderuit. Spanje speelde een enerverende groepsfase. Waar in de eerste wedstrijd nog met 7-0 werd gewonnen van Costa Rica, ging het daarna wat stroever. Duitsland werd op 1-1 gehouden, maar van Japan werd verrassend verloren met 2-1. Op basis van doelsaldo ging Spanje alsnog met de hakken over de sloot door naar de knock-out fase.

Voorafgaand aan deze wedstrijd lijkt Spanje favoriet. De bookmakers lijken hiervan overtuigd gezien de hoge quoteringen die aan Marokko worden toegekend. Dit WK vliegen de verrassingen je om de oren. Marokko zou zo maar eens de volgende verrassing kunnen zijn. De ploeg die doorstroomt naar de kwartfinale treft de winnaar van het duel Portugal – Zwitserland.

Marokko wil dubbel geschiedenis schrijven

Marokko speelt dit toernooi de sterren van de hemel. Mede dankzij een geweldige Hakim Ziyech. Het is lastig voor te stellen dat hij en Noussair Mazraoui er dit WK bijna niet bij waren geweest. De twee lagen met de vorige bondscoach, Vahid Halilhodžić, overhoop en waren een tijd niet betrokken bij het nationale team. De nieuwe trainer Walid Regragui nam de twee sterspelers bij zijn aantreden, afgelopen september, gelijk weer op in zijn selectie. Dat blijkt nu een uitstekende keuze te zijn geweest, want beide spelers spelen elke wedstrijd in de basis en zijn belangrijk voor Marokko.

De Leeuwen van Atlas, zoals de ploeg ook wordt genoemd, kunnen dit WK op enorme steun van supporters rekenen. Elke wedstrijd wordt massaal gekeken door Marokkanen overal ter wereld en de stadions zitten vol met Marokkaanse supporters. Dit lijkt een positief effect op het elftal te hebben. Elke wedstrijd voelt als een thuiswedstrijd aan. Voor de wedstrijd tegen Spanje gaan de supporters er weer alles aan doen om hun land naar de overwinning te zingen, schreeuwen en juichen.

Marokko kiest vanaf wedstrijd één voor een vast basiselftal. Alleen tijdens de tweede wedstrijd werd er een noodgedwongen wissel gedaan. De keeper, Yassine Bounou, werd tijdens het volkslied onwel en hierdoor keepte de reservedoelman de wedstrijd tegen België. De laatste groepswedstrijd was Bounou weer de oude en startte hij in de basis. Het team is goed op elkaar ingespeeld en gaat voor elkaar door het vuur.

Marokko reikte in het verleden één keer tot de achtste finales. Hiervoor moeten we terug naar het jaar 1986. Toen was het toenmalige West-Duitsland een maatje te groot. De huidige selectie kan dubbel geschiedenis schrijven. Het kan voor het eerst in de geschiedenis Spanje verslaan en voor het eerst de kwartfinales behalen.

Spanje één van de favorieten

Als je de uitslagen van Spanje dit toernooi bekijkt worden deze steeds wat slechter. Van winst, naar gelijkspel, naar verlies. Het land had een pittige poule en lag er virtueel in de laatste wedstrijd een aantal minuten uit. Dit was op het moment dat Japan met 2-1 voor stond en in de andere wedstrijd met Costa Rica met dezelfde stand de voorspong nam tegen Duitsland. Drie minuten later maakte Duitsland gelijk en wonnen met 4-2. Spanje eindigde met hetzelfde aantal punten als de Duitsers, maar hadden een beter doelsaldo.

Waar veel landen, waaronder Nederland, tijdens het WK nog flink aan het puzzelen zijn met de opstelling lijkt trainer Luis Enrique de puzzel qua opstelling gelegd te hebben. De eerste twee wedstrijden speelde hij nagenoeg met dezelfde elf namen. Alleen op de rechtsbackpositie kreeg Carvajal de voorkeur boven César Azpilicueta. De laatste groepswedstijd gunde hij wat spelers rust en speelde hij met drie andere verdedigers en twee andere aanvallers. De verwachting is dat Enrique tegen Marokko weer terugvalt op de basiself van de eerste twee groepswedstrijden.

La Roja (de Rode) zijn bezig aan hun zestiende WK. Spanje won het toernooi één keer, in 2010 werd Nederland na verlenging verslagen in de finale. Het laatste WK in Rusland drong Spanje niet door tot de kwartfinales. Rusland was in de achtste finale te sterk na strafschoppen. Dit jaar hoop Spanje het beter te doen.

Statistieken

– Marokko is nummer één geworden in poule F met zeven punten.
– Marokko wist nog nooit van Spanje te winnen.
– Marokko staat voor de tweede keer in de historie in de achtste finales.
– Marokko heeft vier spelers die in Nederland zijn geboren. Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Zakaria Aboukhlal.
– Spanje eindigde op plek twee in poule E met vier punten.
– Spanje wist in het verleden twee keer te winnen van Marokko.
– Spanje scoorde dit toernooi al negen keer en kreeg drie treffers tegen.
– Spanje wil voor de tweede keer ooit het WK winnen.

Onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
12-11-1961
Marokko - Spanje
0 - 1
23-11-1961
Spanje - Marokko
3 - 2
25-06-2018
Spanje - Marokko
2 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.