actueel background image

Poule E: grootmachten in poule des doods

15 nov 2022 | 08:51 0

Poule E belooft vuurwerk. Met de kampioenen van 2010 en 2014 zitten er twee grote naties bij elkaar. Op een goede dag spelen zij vrijwel elk team aan flarden. Probleem is dat een goede dag allesbehalve een zekerheid is. Schudden Spanje en Duitsland de wisselvalligheid van zich af in Qatar?

Blijven bouwen

Tussen 2008 en 2012 kreeg de voetbalwereld te maken met Spaanse heerschappij. Op clubniveau domineerde Barcelona en Real Madrid terwijl het Spaanse elftal op landengebied de lakens uitdeelde. In die periode won het twee EK’s en een WK. Sindsdien is er eigenlijk altijd sprake geweest van een elftal waaraan gebouwd wordt. Oudgedienden zwaaien afwisselend af, maar continu stromen nieuwe spelers door. Nooit wordt de selectie volledig opgeschoond. Toch lijkt dit Spanje een elftal van de nieuwe generatie. Op het middenveld is het Barcelona-duo Gavi en Pedri verzekerd van een basisplaats, terwijl het voorin hopen is op doelpunten van clubgenoten Ansu Fati en Ferran Torres.

Een nieuw Duitsland

Bij de Duitsers is in tegenstelling tot de Spanjaarden wél een heuse wederopbouw gaande. Na vijftien jaar onder het bewind van Joachim Löw heeft zijn voormalig rechterhand Hansi Flick de touwtjes nu in handen. Onder zijn leiding selecteert Duitsland flink door. Een aantal oudere spelers werd vriendelijk bedankt, terwijl Thomas Müller juist uit zijn pensioen werd gehaald. Echt soepel loopt het nog niet.

Groep E WK 2022

Foto: BSR_AGENCY

Van de laatste acht wedstrijden wonnen de Duitsers er maar twee. Vorig jaar leek Flick het op de rit te hebben met zes overwinningen op rij. Inmiddels hangen er donkere wolken boven onze Oosterburen.

Aan de selectie ligt het niet. In elke linie beschikken de Duitsers over topspelers. Op doel staan met Manuel Neuer en Marc-Andre Ter Stegen twee topkeepers. Louis van Gaal zou er jaloers op zijn. Achterin staat met Antonio Rüdiger een rots in de branding. Op het middenveld is het kiezen tussen ervaring en talent met spelers als Müller en Florian Wirtz. Voorin moet Serge Gnabry de doelpunten maken, zeker na de afmeldingen van Timo Werner en Marco Reus.

Oude bekende

Op papier is Costa Rica het zwakste land in groep E. De Costa Ricanen hebben niet veel grote namen in de selectie, maar zijn een verdomd lastige tegenstander. Nederland kan het weten. In 2014 waren er penalty’s nodig om de Latijns-Amerikanen te verslaan. In het huidige elftal is doelman Keylor Navas, doelman van Paris Saint-Germain de blikvanger. Op het middenveld wil oud FC Twente en PSV-speler Bryan Ruiz als aanvoerder nog een keer laten zien hoe goed hij is, terwijl voorin Joel Campbell het neusje voor de goal heeft.

Wil je inzetten op landen uit poule E? Hieronder zetten we een aantal quoteringen op een rijtje.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.