actueel background image

Portugal – Uruguay: Clash tussen outsiders

28 nov 2022 | 07:44 0

Voor Portugal en Uruguay begon het WK wisselend. De Portugezen boekten een zwaarbevochten zege tegen Ghana. Uruguay verging het minder goed tegen Zuid-Korea. Het kreeg weliswaar geen goal tegen, maar scoorde zelf ook niet. En als je zelf niet scoort kun je ook niet winnen, zei een Nederlandse legende ooit.

Vooruitblik

Beide landen behoren dit WK tot de outsiders om de wereldtitel te winnen. Uruguay heeft zowel voor- als achterin spelers van topkwaliteit. Ook de mix van jeugd en ervaring lijkt op orde. De nieuwe garde bestaat uit Darwin Núñez van Liverpool en Federicio Valverde van Real Madrid, de oude garde uit vedettes Edinson Cavani en Luis Suárez. De oudjes moeten de jonkies bij de hand nemen in de zoektocht naar succes. De situatie van Portugal is vergelijkbaar; gevestigde namen als Ronaldo en Pepe stomen de aanstormende talenten klaar voor het echte werk. Zijn zij op tijd klaar om het nu al te laten zien?

Spagaat

Uruguay zit in een spagaat. Het leunt veelal op oudgedienden, terwijl de nieuwe generatie klaar staat. Is die nieuwe generatie klaar voor het grote werk? Tegen Zuid-Korea hield het niet over. Talent hebben de Zuid-Amerikanen volop. Zaak is om dat talent om te zetten in rendement. Tegelijkertijd kunnen de Uruguayanen altijd terugvallen op een ijzersterke mentaliteit. Met patron Suarez voorop. Aan hem om Uruguay naar succes te leiden.

Schaduw van Ronaldo

Bij Portugal kunnen we niet om de situatie rondom Cristiano Ronaldo heen. De aanvaller is clubloos nadat zijn contract ontbonden werd na het veelbesproken interview met Pierce Morgan. Het lijkt onmogelijk dat dit geen invloed heeft op nationale ploeg. Ondanks dat wonnen de Portugezen hun eerste duel. En wie scoorde? Jawel, Ronaldo. Bovendien hebben de Portugezen een buitengewoon getalenteerde ploeg. Het gros van de selectie weet hoe het is om een prijs te winnen, net als coach Fernando Santos. In 2016 won hij het EK met Portugal. Kunnen de Portugezen weer succes halen?

Statistieken

– Ronaldo is de eerste speler die op vijf verschillende WK’s scoort.
– Ronaldo is de speler met de meeste interlanddoelpunten ooit.
– Portugal won nog nooit een WK.
– Portugal staat negende op de wereldranglijst.
– Uruguay won al twee keer het WK.
– Suárez en Cavani zijn nummer één en twee op de topscorerslijst aller tijden van Uruguay.
– Uruguay won zeven van zijn laatste tien wedstrijden.
– Uruguay staat dertiende op de wereldranglijst.

Onderlinge resultaten

Portugal en Uruguay speelden tot dusver maar één keer eerder tegen elkaar. Dat was op 30 juni 2018, Uruguay won destijds met 2-1 door twee doelpunten van Cavani. Pepe scoorde voor Portugal.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.