Newcastle United

Country |
Active in |

Newcastle United

Newcastle United is een Engelse voetbalclub die voornamelijk in het verleden fungeerde als topclub. De historie van Newcastle United zit vol hoogte- en dieptepunten. De Magpies (Eksters), zoals de bijnaam van de club luidt, kent meerdere gouden periodes en werd meermaals kampioen van Engeland.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Newcastle United

Newcastle United is een Engelse voetbalclub die voornamelijk in het verleden fungeerde als topclub. De historie van Newcastle United zit vol hoogte- en dieptepunten. De Magpies (Eksters), zoals de bijnaam van de club luidt, kent meerdere gouden periodes en werd meermaals kampioen van Engeland.

Newcastle United is één van de populairste clubs van het land en speelt in St. James Park, een iconisch stadion dat plek biedt aan 52.000 toeschouwers. De club kent een bijzonder sterke rivaliteit met Sunderland. Het duel tussen beide clubs wordt de Tyne-Wear Derby genoemd.

Historie Newcastle United

Newcastle United wist al vroeg in haar bestaan zich te ontwikkelen tot een topploeg in het Engelse voetbal. De club kwam in 1894 voor het eerst uit op het tweede niveau van professioneel voetbal. Dit was tevens het debuutjaar in het professionele voetbal voor onder meer Liverpool FC en Arsenal FC.

De club had het in eerste instantie zwaar met het binden van fans, maar successen brachten hier verandering in. In 1899 wist Newcastle voor het eerst promotie naar het hoogste niveau veilig te stellen. Aan het begin van de twintigste eeuw wist Newcastle naam te maken met snel positiespel, dat soms wel als grondlegger van het totaalvoetbal van Ajax en Nederland en tiki-taka van FC Barcelona wordt gezien.

Newcastle United werd de dominante club van het begin van de twintigste eeuw en werd in 1905, 1907 en 1909 landskampioen. In de andere seizoenen werden tevens hoge eindnoteringen behaald.

Hoewel deze status in de jaren twintig verdween, werd de club in 1925 nog eens kampioen, maar kon degradatie eind jaren dertig niet voorkomen worden. Tussen 1950 en 1990 was Newcastle United een vrij stabiele middenmoter, hoewel er ook drie korte periodes op het tweede niveau plaatsvonden.

In de jaren negentig brak een volgende glorieperiode aan. Newcastle deed als promovendus van het tweede niveau direct mee in de top van de Premier League. Hoewel er geen prijzen werden gewonnen, manifesteerde de club zich veelal als subtopper.

Vanaf de eeuwwisseling ging het langzaam achteruit, met degradaties in 2009 en 2016. Newcastle keerde beide keren snel terug naar de Premier League, maar vecht in de laatste jaren nog wel eens tegen degradatie.

Fans en clubiconen Newcastle United

Als voormalige subtopper en middenmoter heeft Newcastle United door de jaren heen een grote fanclub opgebouwd. Uit onderzoeken komt naar voren dat St. James Park als één van de meest sfeervolle stadions van de Premier League wordt gezien.

Aartsrivaal van de club is Sunderland, de club uit de gelijknamige stad ligt op vijftien kilometer van Newcastle. De twee clubs zijn vooral recentelijk ook op sportief gebied aan elkaar gewaagd, wat de duels meer lading geeft. Een andere rivaal is Middlesbrough, waarbij de derby door het leven gaat als de Tyne-Tees Derby.

Clubiconen van Newcastle komen uit diverse perioden. Onder meer Alan Shearer, Kevin Keegan, Andy Aitken en Les Ferdinand zijn grote namen uit de clubhistorie. Shearer is de clubtopscorer, met 148 doelpunten in 303 competitieduels.