actueel background image

Nederlanders in het buitenland: goals in Italië en Spanje

14 mrt 2023 | 15:45 0

Een weekend vol met Nederlandse inbreng op de Europese velden. Welken landgenoten vielen deze week op in positieve of negatieve zin. Deze week onder meer Justin Kluivert en de Georginio Wijnaldum.

Donyell Malen

Wijnaldum maakt eerste goal

Vorig seizoen werd er een om snel te vergeten voor Georginio Wijnaldum. Bij Paris Saint-Germain was hij voornamelijk bankzitter en ook bij het Nederlands Elftal werd hij gepasseerd. Dit seizoen wordt hij uitgeleend aan het Italiaanse AS Roma en dat moest de grote ommekeer worden. Helaas sloeg het noodlot toe bij de 32-jarige middenvelder: een beenbreuk in de voorbereiding zette een streep door de eerste seizoenshelft én het WK.

Dit weekend was er dan eindelijk weer reden tot juichen. De middenvelder maakte met een subtiel stiftje Roma’s derde goal in het met 3-4 verloren duel tegen Sassuolo. Eerder in de wedstrijd kreeg Wijnaldum ook al een flinke kans, maar deze ging er helaas niet in. Ondanks het verlies voelt het doelpunt voor Wijnaldum goed na zo’n lange tijd van ellende.

De Jong in vorm

Frenkie de Jong is inmiddels niet meer weg te denken uit de basis bij FC Barcelona en ook dit weekend was ie weer geweldig. De middenvelder was op bezoek bij Athletic Bilbao de baas op het middenveld. Dat is geen incident. De afgelopen maanden heeft De Jong een nadrukkelijke stap naar voren gezet als bepalende speler binnen de selectie.

Zijn masterclass tegen Bilbao benadrukte dat maar weer eens. Na afloop stelde Xavi dat er momenteel weinig betere middenvelders rondlopen op deze aardbol dan De Jong. En met de kwakkelende Pedri en Sergio Busquets komt het spel van De Jong de Catalanen meer dan goed uit.

Wanneer pakt Malen zijn kans?

Donyell Malen werd vorig seizoen met veel bombarie gepresenteerd door Borussia Dortmund. Meer dan dertig miljoen euro werd voor de spits betaald. Hiermee sorteerde Dortmund voor op het vertrek van Eling-Braut Haaland. Anderhalf jaar verder later mogen we stellen dat het huwelijk nog weinig gelukkig is gebleken.

Afgelopen zomer werden met Karim Adeyemi en Sebastién Haller twee concurrenten gehaald, die staan momenteel boven Malen in de pikorde. Als Malen de kans krijgt, moet hij het meteen laten zien. Afgelopen weekend was zo’n moment, helaas voor Malen liet hij geen beste indruk achter. In de derby tegen Schalke kreeg hij twee enorme kansen, maar hij kreeg ze er niet in. Het is een beetje het verhaal van Malen bij Dortmund. Komt dit nog goed?

Kluivert laat zich zien

Bakken met kritiek kreeg Justin Kluivert toen hij als jonge jongen Ajax verliet voor het Italiaanse AS Roma. De lezing was volgens dat de vleugelspeler nog helemaal niet uitgeleerd was in Amsterdam. Onlangs gaf hij zelf in een interview ook aan dat zijn vertrek bij Ajax niet de juiste keuze was. Inmiddels is Kluivert, die nog altijd onder contract staat bij Roma, voor de zoveelste keer uitgeleend, ditmaal aan Valencia.

In Spanje maakt Kluivert eindelijk stappen. Zoals eigenlijk overal heeft de aanvaller wel zijn momenten. Zo ook afgelopen weekend. Met een bekeken schuiver schoot hij het noodlijdende Valencia naar de overwinning. De aanvaller laat zich daarmee aan Nederland zien.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.