actueel background image

Nederland hoopt chagrijn van zich af te spelen tegen Verenigde Staten

03 dec 2022 | 09:32 0

Oranje speelt vanavond in de achtste finale van het WK tegen de Verenigde Staten. De inzet is een plaats in de kwartfinale. Voor het Nederlands elftal is winst een must, voor de USA is het behalen van de achtste finale al een prestatie op zich. De druk ligt duidelijk bij de ploeg van Louis van Gaal. Kunnen zij daarmee omgaan?

Vooruitblik

Het Nederlands Elftal plaatse zich zonder al teveel moeite en inspanning voor de achtste finale. In de groepsfase werd gewonnen van Senegal en Qatar en werd er een punt gepakt tegen Ecuador. Tijd voor de polonaise zou je denken, maar de stemming in Nederland is wat chagrijnig. Oranje speelt saai en inspiratieloos voetbal en wist de wereld tot nu toe nog niet te overtuigen. Hoe anders is dat voor de Verenigde Staten. In een groep met Engeland, Iran en Wales werden zij tweede. Dat is voornamelijk te danken aan hun mentaliteit, zij geven alles voor de overwinning. Is dat tegen Oranje genoeg?

Oranje heeft het (nog) niet

In Nederland raken we niet uitgepraat over het slappe spel van Oranje. In het buitenland zijn ze ook nog niet onder de indruk. Analist Jan Boskamp kreeg er pijn van aan zijn ‘Rotterdamse koppie’ zei hij in een Belgische krant en oud-PSV’er Marc Degryse, momenteel werkzaam als analist bij de Belgische TV, was helemaal hard. “Van Gaal denkt dat we allemaal nog in Sinterklaas geloven.”

“Hij probeert ons wijs te maken dat Nederland wereldkampioen wordt. Nou echt niet! Ze zijn zonder glans, zonder één goede wedstrijd en met geluk door naar de achtste finale. Zodra ze een voetballend land treffen, is het klaar”, aldus Degryse.

De Nederlandse analisten zijn wat positiever. Zij denken dat Oranje beter presteert tegen betere tegenstanders, omdat het spel van Van Gaal daar beter bij past. Feit is dat Nederland niet de vorm lijkt te hebben die nodig is om wereldkampioen te worden. Uiteraard laten we Van Gaal graag het tegendeel bewijzen.

Amerikanen worden steeds sterker

Amerika is geen echt voetballand. Al wordt de sport steeds populairder en worden de Amerikanen ook sterker en sterker. Waar ze het vroeger alleen van hun mentaliteit moesten hebben, hebben ze tegenwoordig ook goede voetballers. Spelers als Cristian Pulisic (Chelsea), Gio Reyna (Borussia Dortmund), Sergiño Dest (AC Milan) en Weston McKennie (Juventus) spelen bij grote clubs en zijn uitstekende spelers.

Met name Pulisic is een speler waar Oranje voor gewaarschuwd is. De aanvaller is eigenlijk bij ieder gevaar betrokken. Ook dit WK is hij in uitstekende vorm. Amerika scoorde pas twee keer dit toernooi, maar twee keer was Pulisic belangrijk. In het gelijkspel tegen Wales gaf hij de assist en tegen Iran maakte hij de enige en dus winnen goal, waardoor Team USA in de achtste finale staat. De schrik zat er wel even goed in bij de Amerikanen toen de sterspeler geblesseerd van het veld ging tegen Iran. Pulisic ging zelfs uit voorzorg naar het ziekenhuis, maar hij liet weten er tegen Oranje gewoon bij te zijn. Denzel Dumfries is dus gewaarschuwd.

Statistieken

– Nederland en Amerika troffen elkaar nog nooit op een eindtoernooi
– Beide landen zijn dit WK ongeslagen.
– Bij Oranje is Cody Gakpo met 3 doelpunten de grote man van dit WK
– Amerika kwam nooit verder dan de kwartfinale
– Amerika scoorde slechts twee keer in dit toernooi en kreeg er één tegen
– Oranje scoorde vijf keer en kreeg eveneens één doelpunt tegen

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
05-06-2015
Nederland - Verenigde Staten
3 - 4
03-03-2010
Nederland - Verenigde Staten
2 - 1
18-02-2004
Nederland - Verenigde Staten
1 - 0
19-05-2002
Verenigde Staten - Nederland
0 - 2
21-02-1998
Verenigde Staten - Nederland
0 - 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.