actueel background image

Hoe een geschikte wedstrijd te vinden om op te wedden?

07 jun 2022 | 11:03 0

Het is niet zo eenvoudig om de juiste wedstrijd te vinden voor een geslaagde weddenschap. Belangrijk is het te kijken naar het eventuele rendement ten opzichte van de inleg voor de weddenschap. Grote favorieten leveren bij winst misschien slechts 1,10 euro per ingezette euro op.

Om dan quitte te spelen zou de speler liefst tien geslaagde weddenschappen in successie moeten plaatsen. Is de eventuele uitkering 2,00 euro zou daarvoor slechts de helft van de weddenschappen geslaagd moeten zijn. Waarmee niet gezegd is dat het spelen op favorieten helemaal niet aantrekkelijk kan zijn.

Research

Voor een afgewogen weddenschap is enig onderzoek noodzakelijk. Iedere speelweek zijn er wel krenten in de pap. Omdat het ondoenlijk is alle wedstrijden op voorhand te analyseren, is een eerste selectie aan te raden. Zet de eventuele rendementen op een rij, bekijk of er elementen zijn die voor extra kansen zorgen zoals blessures of de situatie in de competitie. Een team dat strijd tegen degradatie versus een elftal dat nergens meer voor speelt, kan soms voor een extra aantrekkelijke uitbetaling zorgen.

In bekerduels krijgen spelers soms rust, hetgeen ook voor een andere balans zorgt. Vergelijk voor de winstkansen ook diverse bookmakers. Deze gebruiken weliswaar grotendeels dezelfde modellen, maar toch zijn er altijd wel lichte verschillen te vinden. Zeker bij gecombineerde weddenschappen kan dat toch nog een aardig extra rendement opleveren.

Statistieken

Naast factoren waar de modellen nauwelijks rekening mee kunnen houden (zoals de meest recente blessures), zijn de statistieken heel belangrijk. Deze zijn tegenwoordig op veel websites – van onder meer bookmakers – te vinden. Er zijn ploegen die thuis bijkans onverslaanbaar zijn, maar uit nauwelijks punten pakken. Krijgt een ploeg te maken met een ‘angstgegner’ of juist een ploeg waartegen het in het verleden veel makkelijker won?

De statistieken zijn een goed hulpmiddel dit uit te zoeken. Zit er een opvallende uitschieter in de reeks, kijk dan of hiervoor een duidelijke oorzaak kan zijn geweest. Blessures, een vroege rode kaart of de toenmalige stand in de competitie kan een reden hiervoor zijn. Een ploeg die net kampioen is geworden of is gepromoveerd, presteert als gevolg van festiviteiten en gemakzucht een wedstrijd later niet zelden plots ondermaats.

Geschikte weddenschap vinden

Winkansen

Nadat de eerste selectie van wedstrijden is gemaakt, is het tijd de definitieve keuze te maken. Schrap alle duels waarvan duidelijk is dat eventuele winst niet in verhouding staat tot het risico. Kijk ook naar meer spelmogelijkheden dan alleen winst, gelijkspel (overigens altijd een risicofactor) en verlies. Soms kan het aantal te verwachten doelpunten in een wedstrijd ook een aantrekkelijke uitbetaling opleveren.

Blijven er meerdere wedstrijden over? Kijk dan of ze een aantrekkelijke gecombineerde weddenschap kunnen vormen. Cumulatief is de uitbetaling dan hoger dan bij meerdere losse weddenschappen, maar uiteraard ligt het risico dat één fout voorspelde wedstrijd het spel bederft ook hoger. Net als een belegger, kijkt een speler dus ook naar de ‘ontwikkeling van de markt’ en maakt gebruik van kansberekening.

Quoteringen

Zoals gezegd: er zijn soms marginale verschillen in de quoteringen bij de bookmakers. Dat is zeker interessant voor spelers die wat intensiever actief zijn en hun kansen ook wat willen spreiden. Door een account aan te houden bij meerdere bookmakers kan gebruik gemaakt worden van de beste rendementen van de aanbieders.

Zeker als de krachtsverhoudingen binnen een wedstrijd moeilijk in te schatten zijn, kan het zelfs zo zijn dat bij de ene aanbieder de thuisploeg meer oplevert dan de uitploeg, terwijl het bij de andere aanbieder andersom is. En niet onbelangrijk: meerdere accounts leveren ook meerdere keren een vaak aantrekkelijke welkomstbonus op!

Eigen leerproces

Om inzicht te krijgen in het succes van de weddenschappen is het handig deze goed in kaart te brengen. Volg altijd een bepaalde strategie en speel zo min mogelijk ‘losse flodders’. Het is eenvoudig een bestand in Excel aan te maken en daar een grafiek aan te koppelen. Op die manier wordt duidelijk of de gehanteerde strategie op langere termijn ook succesvol genoeg is. Analyseer de succesvolle en de mislukte weddenschappen en ga dan eventueel de strategie daarop aanpassen. Of stap over naar een nieuwe speelwijze!

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.