actueel background image

FC Barcelona pakt titelrace op in stadsderby

30 dec 2022 | 09:00 0

FC Barcelona hervat La Liga op oudejaarsdag met de stadsderby tegen RCD Espanyol. Barça staat eerste en wil na een aantal magere jaren en financiële ellende dit seizoen weer de titel grijpen. Om Real Madrid voor te blijven moet er zaterdag gewonnen worden in de derby tegen Espanyol. 

Vooruitblik

De afstand tussen het stadion van FC Barcelona en dat van Espanyol bedraagt zo’n tien kilometer. De afstand op de ranglijst is een stuk groter. Barça staat eerste en stadsgenoot Espanyol vecht met een zestiende plaats tegen degradatie. De verwachting is dan ook dat Barcelona in het eigen Camp Nou geen kind heeft aan de blauw-witten.

Barça weer aan de top

FC Barcelona werd voor het laatst kampioen in 2019. Voor een club die ieder jaar kampioen wil worden is dat te lang geleden. Dat heeft voornamelijk te maken met de financiële malaise. De club is praktisch failliet en kon daardoor lange tijd geen hele grote spelers meer kopen. Tel het vertrek vorig jaar van Lionel Messi daarbij op en je krijgt een drooglegging qua titels. Ronald Koeman werd vorig jaar ontslagen en onder leiding van Xavi krabbelt Barcelona langzaam weer op.

Al heeft dat niet alleen te maken met Xavi. Deze zomer werden toppers als Robert Lewandoswki, Jules Koundé en Raphinha aangetrokken. Daarmee is de weg omhoog weer ingezet, al is Barça nog lang niet waar het wil zijn. Zo spelen ze na de jaarwisseling niet in de Champions League, maar in de Europa League. Daar hoort de club niet thuis.

In eigen land gaat dit seizoen prima. Ze staan bovenaan, maar op slechts één punt van aartsrivaal Real Madrid. Naar de rest van de ranglijst hoeven ze niet meer te kijken. De nummer drie, Real Sociedad staat namelijk al op elf punten achterstand. Het is voor Barcelona te hopen dat ze de vorm van voor het WK meteen te pakken krijgen. Toen wonnen ze vijf wedstrijden op rij. De laatste competitienederlaag dateert van 16 oktober. Toen werd er verloren op bezoek bij Real Madrid.

Mission impossible voor Espanyol

Hoe anders is het aan de andere kant van Barcelona. Espanyol won namelijk voor het laatst op 16 oktober. Het is dit seizoen kommer en kwel bij Los Pericos. Degradatie afwenden is het grote en enige doel. Ze staan momenteel nog net boven de streep, maar het verschil is slechts één schamel puntje.

In Camp Nou stunten zou erg goed uitkomen, maar de kans dat je op oudejaarsdag de Staatsloterij wint is bijna net zo groot. Toch is in voetbal niets onmogelijk en dus gaat Espanyol voor een stunt tegen de stadsgenoot. De laatste keer dat Espanyol op bezoek bij Barça won was in februari 2009. Een aardige tijd geleden dus. Van de zestig onderlinge ontmoetingen in het verleden won Espanyol sowieso maar vijf keer. Het wordt dus een pittige jaarafsluiting voor de blauw-witten.

De bookmakers geven Espanyol weinig kans. Voor een overwinning van de bezoekers krijg je 11.50 keer je inzet terug. Tegenover 6.40 bij een gelijkspel en 1.26 bij een overwinning van Barcelona. De thuisploeg is de grote favoriet en dat is terecht.

Statistieken

– FC Barcelona staat met twee punten voorsprong bovenaan in La Liga
– Barça moet het doen zonder topscorer Robert Lewandowski (13 goals) hij is
– De topscorer van Espanyol is Joselu met 7 goals
– Espanyol won in het verleden 5 keer van FC Barcelona
– In totaal vielen er 157 doelpunten in 60 onderlinge duels
– Het laatste doelpunt van Espanyol in Camp Nou dateert van 2016

Lees ook meer over voetbalwedden.

Laatste 5 onderlinge resultaten

In de vijf laatste onderlinge ontmoetingen werd het twee keer gelijk. De overige drie wedstrijden werden allemaal gewonnen door Barcelona.

13-02-2022
RCD Espanyol – FC Barcelona
2 - 2
20-11-2021
FC Barcelona – RCD Espanyol
1 - 0
08-07-2020
FC Barcelona – RCD Espanyol
1 - 0
04-01-2020
RCD Espanyol – FC Barcelona
2 - 2
30-03-2019
FC Barcelona – RCD Espanyol
2 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.