actueel background image

Eredivisie 2020/2021 (speelronde 13)

18 dec 2020 | 17:05 0

Ajax staat momenteel met 30 punten op de 1e plaats in de Eredivisie. Sinds vorig weekend staat PSV op de tweede plek met slechts drie punten achterstand op de Amsterdammers. De verschillen tussen plek 3 en 8 zijn klein, waardoor er ook dit weekend weer veel kan gaan veranderen op de ranglijst. FC Emmen hoopt op een overwinning, zodat het weer kan aansluiten bij de andere voetbalclubs in de onderste regionen van de ranglijst. Spanning genoeg dus. Wij nemen alle wedstrijden in de 13e speelronde met jullie door.

PEC Zwolle – FC Emmen (vrijdag, 20:00 uur)

PEC Zwolle staat op de 11e plaats in de Eredivisie met 12 punten. De Zwollenaren wonnen pas twee wedstrijden in het huidige seizoen en speelde maar liefst zes keer gelijk. In de competitie verloor PEC Zwolle slechts één van de laatste vijf duels. De ploeg ging met 4-0 onderuit bij Ajax. Afgelopen week werd PEC Zwolle uitgeschakeld in de KNVB Beker, de ploeg verloor verrassend met 2-0 bij Excelsior. Overigens won de club wel de laatste vijf wedstrijden tegen FC Emmen.

FC Emmen staat op de 18e plaats in de Eredivisie met 4 punten. De club verloor acht van de 12 wedstrijden en speelde viermaal gelijk. FC Emmen moest dit seizoen al 30 tegentreffers incasseren. Afgelopen week won FC Emmen wel in de KNVB Beker. Er werd met 2-1 gewonnen van het sterke FC Groningen en die overwinning kwam als een verrassing. Vorig seizoen verloor FC Emmen in eigen huis met 1-3 van PEC Zwolle.

Sparta Rotterdam – FC Groningen (zaterdag, 16:30 uur)

Sparta Rotterdam staat op de 9e plaats in de Eredivisie met 15 punten. De Rotterdammers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over degradatie, want de club wist al een flink gat te slaan. Sparta Rotterdam is bezig aan een ijzersterke reeks en won vier van de laatste vijf wedstrijden. Er werd gewonnen van RKC Waalwijk (0-2), ADO Den Haag (6-0), FC Emmen (2-1) en Willem II (1-3). Alleen het duel tegen PSV werd met 1-0 verloren. De Duitse spits Lennart Thy kwam al zeven keer tot scoren dit seizoen.

FC Groningen staat op de 5e plaats in de Eredivisie met 23 punten. De club kwam pas 15 keer tot scoren dit seizoen, maar kreeg ook slechts 12 tegendoelpunten te verwerken. FC Groningen won de laatste drie competitieduels, waaronder een 1-2 overwinning bij AZ. Afgelopen week werd FC Groningen wel uitgeschakeld in de KNVB Beker, aangezien FC Emmen met 2-1 te sterk was. Het winnende doelpunt kwam voort uit een grote blunder van de sluitpost Sergio Padt. FC Groningen won de laatste drie onderlinge ontmoetingen tegen Sparta.

VVV-Venlo – FC Twente (zaterdag, 18:45 uur)

VVV-Venlo staat op de 15e plaats in de Eredivisie met 9 punten. De Limburgse club moest al 36 tegentreffers toestaan dit seizoen. VVV-Venlo verloor zeven van de 12 competitieduels. De club won maar één van de laatste vijf wedstrijden en dat was in de KNVB Beker tegen Almere City (1-4). In eigen huis verloor VVV-Venlo slechts één van de laatste vier duels. Vorig seizoen won VVV-Venlo met 2-1 van FC Twente in De Koel.

FC Twente staat op de 6e plaats in de Eredivisie met 21 punten. De Tukkers begonnen sterk aan het seizoen, maar verspelen de laatste weken veel punten. Er werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV en verloren van RKC Waalwijk (0-2) en AZ (1-3). Echter won de ploeg tussendoor ook met 1-2 in de Johan Cruijff Arena van Ajax. FC Twente verloor dit seizoen pas één uitwedstrijd. De laatste overwinning van FC Twente in Venlo dateert uit 2010.

RKC Waalwijk – PSV (zaterdag, 20:00 uur)

RKC Waalwijk staat op de 12e plaats in de Eredivisie met 12 punten. De club speelde vorig seizoen 15 punten bij elkaar in 26 wedstrijden. Nu heeft RKC Waalwijk al 12 punten gepakt in 12 duels. RKC Waalwijk won twee van de laatste vier wedstrijden, namelijk tegen FC Twente (0-2) en VVV-Venlo (3-2). Er werd ook knap een punt gepakt tegen sc Heerenveen (1-1). Daarnaast won RKC Waalwijk drie van de laatste vier thuiswedstrijden tegen PSV.

PSV staat op de 2e plaats in de Eredivisie met 27 punten. PSV won acht van de 12 competitiewedstrijden en verloor alleen bij Vitesse. De Eindhovenaren zijn al negen wedstrijden op rij ongeslagen en dat is inclusief de duels in de UEFA Europa League. PSV won zes van de laatste zeven wedstrijden. Afgelopen week werd de volgende ronde van het bekertoernooi bereikt door met 1-2 te winnen bij De Graafschap. Vorig seizoen won PSV met 1-3 bij RKC Waalwijk.

FC Utrecht – Fortuna Sittard (zaterdag, 21:00 uur)

FC Utrecht staat op de 10e plaats in de Eredivisie met 12 punten. De kansen op Europees voetbal lijken iedere week te slinken. FC Utrecht wist geen van de laatste zeven wedstrijden te winnen. De club werd van de week ook door Ajax met 5-4 verslagen in de KNVB Beker. In de Eredivisie eindigde drie van de laatste vier wedstrijden in een 1-1 gelijkspel. In eigen huis won de club wel de laatste vijf duels tegen Fortuna Sittard. Vorig seizoen eindigde dit affiche in 6-0!

Fortuna Sittard staat op de 14e plaats in de Eredivisie met 9 punten. Op 5 december won de ploeg zijn eerste competitieduel van het seizoen met 3-2 tegen Willem II. Een weekje later was het opnieuw raak en werd er met 1-2 gewonnen bij Heracles Almelo. Fortuna Sittard verloor twee van de laatste drie uitwedstrijden. De laatste uitoverwinning bij FC Utrecht dateert uit 1997.

Vitesse – Feyenoord (zondag, 12:15 uur)

Vitesse staat op de 4e plaats in de Eredivisie met 26 punten. De Arnhemmers verloren met 2-1 bij PEC Zwolle en speelde met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. Vitesse liep hierdoor de 1e plaats mis, maar zakte ook weg naar plek vier. Afgelopen donderdagavond won de club wel met 0-2 bij Willem II in de KNVB Beker. In eigen huis is Vitesse dit seizoen nog ongeslagen en won het vijf van de zes wedstrijden. Overigens won Vitesse maar één van de laatste vier thuisduels tegen de aankomende opponent.

Feyenoord staat op de 3e plaats in de Eredivisie met eveneens 26 punten. De Rotterdammers zijn al ruim een jaar ongeslagen in de Eredivisie en dat is de langste reeks van alle clubs in Europa. Opvallend genoeg won Feyenoord maar één van de laatste zes wedstrijden. Na de uitschakeling in de Europa League won Feyenoord wel met 0-3 bij VVV-Venlo. Vorig seizoen eindigde het onderlinge duel met Vitesse in een doelpuntloos gelijkspel.

ADO Den Haag – Ajax (zondag, 14:30 uur)

ADO Den Haag staat op de 17e plaats in de Eredivisie met 7 punten. Het verschil met de hekkensluiter is slechts drie punten. ADO kwam pas 11 keer tot scoren en is met RKC Waalwijk de minst scorende ploeg van de competitie. De laatste drie duels van de Haagse club eindigde in een gelijkspel. Vorig weekend werd er met 1-1 gelijkgespeeld bij FC Emmen. Nu wacht de koploper Ajax. ADO Den Haag won in 2011 voor het laatst een thuisduel tegen de Amsterdamse club. Vorig seizoen verloor ADO met 0-2 van Ajax.

Ajax staat op de 1e plaats in de Eredivisie met 30 punten. De Amsterdammers kunnen weer beschikken over Quincy Promes. De aanvaller is weer op vrije voeten, nadat hij werd aangehouden voor betrokkenheid bij een steekpartij. Ajax won twee van de laatste vijf wedstrijden. Vorig weekend werd er met 4-0 gewonnen van PEC Zwolle en doordeweeks werd FC Utrecht met 5-4 verslagen in het KNVB bekertoernooi. Ajax is al negen uitduels op rij ongeslagen in Den Haag. Vier van de laatste vijf uitduels bij ADO Den Haag werden gewonnen.

sc Heerenveen – Heracles Almelo (zondag, 14:30 uur)

sc Heerenveen staat op de 8e plaats in de Eredivisie met 20 punten. De Friese club begon wonderbaarlijk goed aan het seizoen, maar de laatste weken draait het allemaal een stuk minder. Vier van de laatste vijf duels eindigde in een gelijkspel. Er werd wel knap een punt gepakt tegen Vitesse (1-1) en PSV (2-2). Sc Heerenveen verloor dit seizoen slechts één van de zes thuiswedstrijden. De ploeg won overigens maar één van de laatste vijf thuisduels tegen Heracles Almelo.

Heracles Almelo staat op de 13e plaats in de Eredivisie met 9 punten. De ploeg won maar één van de laatste tien competitieduels. Vier van de laatste vijf duels gingen verloren. Vorig weekend bleek Fortuna Sittard verrassend genoeg met 1-2 te sterk voor Heracles Almelo. De ploeg won dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd en dat baart toch zorgen. Vorig seizoen speelde de club wel knap met 1-1 gelijk in het Abe Lenstra Stadion.

AZ – Willem II (zondag, 16:45 uur)

AZ staat op de 7e plaats in de Eredivisie met 20 punten. De Alkmaarse club heeft wel één wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie. AZ verloor pas één keer dit seizoen en speelde vijfmaal gelijk. De club kreeg in de Europa League een enorme tik toen het met 2-1 verloor bij Rijeka, terwijl FC Groningen kort daarvoor eveneens met 1-2 te sterk was. Vorig weekend werd de nare nasmaak weggespoeld met een 1-3 overwinning op bezoek bij FC Twente. AZ moet Dani de Wit, Ron Vlaar, Jordy Clasie en Jonas Svensson missen tegen Willem II.

Willem II staat op de 16e plaats in de Eredivisie met 8 punten. De Tilburgers zijn geen schim meer van de ploeg van vorig seizoen. Acht van de 12 wedstrijden gingen verloren. Slechts één van de laatste 12 wedstrijden werd gewonnen en dat is zwaar onder de maat. Vorig weekend was Sparta Rotterdam met 1-3 te sterk, waarna Willem II ook door Vitesse (0-2) uit het bekertoernooi werd geknikkerd. Overigens won Willem II wel de laatste twee uitwedstrijden in Alkmaar.

Statistieken kunnen spelers helpen met het wedden op een club. Wedden op de eredivisie is populair.