actueel background image

Deze sterren missen aankomend WK

25 okt 2022 | 09:04 0

Over een aantal weken is het eindelijk zover, het Wereld Kampioenschap(WK) voetbal. Hét moment om alle voetbalsterren te zien schitteren namens hun natie op het grootste landen toernooi binnen de sport ter wereld. Alhoewel, zoals altijd kan niet ieder land erbij zijn. En dus missen ook een aantal topspelers het toernooi. Vandaag kijken we wie dat zijn.

Vorig WK was Oranje niet van de partij

Vorige keer, in 2018, waren we zelf de gebeten hond. In de laatste groepswedstrijd won Oranje weliswaar met 2-0 van concurrent Zweden, op basis van het doelsaldo werden we alsnog uitgeschakeld. Tegenwoordig is alles anders. Het Viva Hollandia mag weer opgezet worden en optimistisch als altijd gaan we voor het hoogst haalbare op het toernooi. Wat al vaststaat is dat we het helaas zonder onze vice-captain Georginio Wijnaldum moeten doen. De middenvelder brak zijn been aan het begin van het seizoen en wordt begin 2023 pas weer terugverwacht.

Slapeloze nachten

Maar Wijnaldum is niet de enige speler die het toernooi door een blessure mist of dreigt te missen. Vooral de Franse bondscoach Didier Deschamps heeft slapeloze nachten, aangezien hij momenteel een elftal aan geblesseerde spelers heeft. Van vele is het onduidelijk of het WK haalbaar is, maar een race tegen de klok wordt het wel. Voor wie het geen race tegen de klok wordt, is superspits Erling-Braut Haaland. Die is er sowieso niet bij namelijk. Niet vanwege een mogelijke blessure, maar simpelweg omdat Noorwegen zich niet geplaatst heeft. En dat ligt allesbehalve aan de spits zelf, getuige zijn 21 goals in 23 duels voor de Noren.

Haaland Noorwegen

Landgenoot en oud-Eredivisiespeler Martin Odegaard is er om dezelfde reden ook niet bij. Zonde, want zo gaan twee van de kroonjuwelen van het hedendaagse voetbal het WK gewoon thuis op de bank doorbrengen.

Mede-Scandinaviër Dejan Kulusevski sluit aan in de rij voor thuisblijvers. Sinds zijn transfer naar het Engelse Tottenham maakt de buitenspeler furore, zien we hem niet terug op aankomend toernooi. En dat geldt ook voor landgenoot Alexander Isak. De spits die deze zomer voor zeventig miljoen verhuisde naar Newcastle United maakt een goede indruk, maar zal zijn kunsten (vooralsnog) niet op een mondiale eindronde kunnen vertonen.

Afwezige Afrikaanse sterren

En zo zijn er natuurlijk nog meer landen- en daardoor automatisch- sterspelers afwezig. Wat te denken van Egypte, met Mohammed Salah in de gelederen. De aanvaller staat al jaren garant voor doelpunten in zowel de Premier League als de Champions League. Toch mag ook hij genieten van een verplichte vakantie. Afkomstig van hetzelfde continent en spelend in dezelfde competitie zit Riyad Mahrez. De Afrikaans voetballer van het jaar 2016 slaagde er met zijn Algerije niet in om zich te kwalificeren. En als we weliswaar in de Premier League blijven, maar even een sprongetje maken naar Zuid-Amerika, komen we ook Liverpool-aanvaller Luis Fernando Díaz tegen. De linksbuiten paste zich razendsnel aan bij Liverpool, maar gaat met Colombia niet mee naar het WK.

Riyad Mahrez

Regerend Europees Kampioen, maar géén WK

Voor wie de teleurstelling misschien nog wel het grootst is, moeten we naar het zuiden van Europa. Want de trotse Italianen missen voor de tweede keer op rij het WK, terwijl ze tussendoor wel ‘even’ het EK wonnen. Squadra Azzurra herbergt altijd grote spelers, een aantal zal zeker gemist worden. Denk aan Gianluigi Donnarumma, die nog tot speler van het toernooi werd uitgeroepen op het EK afgelopen jaar. Of de enorm talentvolle middenvelder Nicoló Barella.

Ondanks dat Engeland zich gekwalificeerd heeft voor het WK, is het allerminst zeker dat Marcus Rashford van de partij zal zijn. De man die zich buiten het veld al meermaals onderscheidde door zich in te zetten voor liefdadigheidswerk, zit al een poosje in een vormdip en werd afgelopen interlands al niet geselecteerd. Ook hij moet dus vrezen.

Buiten al deze geweldige spelers om zijn er dus genoeg topspelers die het WK zullen missen, ongeacht of hun land zich gekwalificeerd heeft. De tijd zal leren wie wél van de partij zijn. Feit blijft dat het gros van de internationale topspelers op het toernooi gewoon wel mag doen waar ze goed in zijn: voetballen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.