actueel background image

De carrière van Gianluigi Buffon

21 apr 2021 | 14:45 0

De Italiaan Gianluigi Buffon werd op 28 januari 1978 geboren in Carrara, overigens ook de geboortestad van de voetballers Cristiano Zanetti, Federico Bernardeschi en Simone Del Nero. Buffon speelde maar liefst 176 wedstrijden voor de nationale Italiaanse voetbalploeg en staat momenteel Parma Calcio 1913. Buffon groeide uit tot één van de meest iconische doelmannen aller tijden. In dit artikel vertellen wij meer over de imposante carrière van de doelverdediger.

Jeugdperiode van Buffon

Buffon begon al op zijn zesde levensjaar met voetballen. Het talentje speelde tussen 1984 en 1991 voor Canaletto, Perticata en Bonascola. In 1991 werd de speler weggeplukt door de profclub Parma Calcio 1913. Buffon mocht zich melden in de jeugdopleiding van de voetbalclub. Opvallend genoeg speelde het voetballertje in de jeugd nog op het middenveld, maar uiteindelijk verkoos hij toch de functie als doelman. In de winter van 1995 debuteerde Buffon in het eerste elftal van Parma Calcio 1913. Hij mocht op 17-jarige leeftijd het doel verdedigen tegen de Italiaanse topclub AC Milan. Buffon wist zijn doel schoon te houden, het bleek het begin van een geweldige periode voor het talent. De doelman won met de club onder andere de UEFA Cup, Coppa Italia en de Supercoppa Italiana.

Buffon speelde meerdere seizoenen bij Parma Calcio en kwam tot maar liefst 174 wedstrijden voor de club. De doelman van 1.92 meter viel op bij de Europese topclubs en een transfer leek onomkeerbaar. In 2000 was er al genoeg interesse, maar de goalie wilde de voetbalclub nog niet verlaten. Een jaar later was het wel tijd voor een transfer. Parma Calcio 1913 vroeg een bedrag van 50 miljoen euro voor het talent. Het geïnteresseerde FC Barcelona besloot zich om die reden terug te trekken. Juventus FC besloot wel te voldoen aan de vraagprijs, aangezien de club naar een vervanger zocht voor de Nederlander Edwin van der Sar.

Buffon wint prijzen met Juventus FC

Buffon stond van 2001 tot 2018 onder contract bij Juventus FC en kwam tot 509 wedstrijden in het eerste elftal. In zijn periode bij de club won de doelman 10 keer de Italiaanse landstitel, waaronder in zijn eerste twee seizoenen bij de club. Daarnaast werd driemaal de Coppa Italia, zes keer de Supercoppa Italiana en één keer de titel in de Serie B gewonnen. Buffon wist vrijwel zijn gehele carrière de eerste doelman te blijven bij de topclub. In het seizoen 2005/2006 eindigde Juventus op de eerste plaats. Echter door een groot schandaal binnen de club moest de titel worden ingeleverd en werd Juventus teruggezet naar de Serie B. De club keerde na één seizoen alweer terug op het hoogste niveau. Buffon bereikte driemaal de finale van de UEFA Champions League en ging in alle finales onderuit.

Gianluigi Buffon bij Juventus

Transfer naar PSG en terugkeer bij Juventus FC

In mei 2018 vertrok Buffon bij Juventus FC. De doelman koos voor een éénjarig contract bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. De international verdiende maar liefst 7 miljoen euro bij de club. Opmerkelijk genoeg kwam Buffon slechts tot 17 wedstrijden voor PSG. De doelman wist wel de landstitel te veroveren met de kapitaalkrachtige selectie van Paris Saint-Germain. Sinds 2019 speelt Buffon weer bij de Oude Dame, al moet de ervaren goalie wel regelmatig plaatsnemen op de reservebank.

Buffon keert terug bij Parma Calcio 1913

In juni 2021 maakte Buffon bekend terug te keren bij zijn oude club Parma Calcio 1913. De 43-jarige sluitpost tekende een contract voor twee seizoenen bij de club uit de Serie B. Parma degradeerde een jaar eerder uit het hoogste Italiaanse voetbalniveau. De voetbalclub neemt de legendarische doelman transfervrij over van Juventus FC, nadat hij zijn contract niet verlengde in Turijn. De twee voorgaande seizoenen moest Buffon regelmatig plaatsnemen op de bank en kwam hij slechts tot 16 wedstrijden. Buffon brak in 2015 door bij Parma Calcio 1913 en speelde 220 wedstrijden voor de club.

Buffon in het Italiaanse voetbalelftal

Gianluigi Buffon speelde 176 interlands in het Italiaanse voetbalelftal. Op 24 maart 2017 pakte de Italiaan het Europese record voor de meeste interlands. Hij wist de Spanjaard Iker Casillas achter zich te laten op de ranglijst. Buffon debuteerde in oktober 1997 in het nationale elftal op 19-jarige leeftijd in de interland tegen Rusland (1-1). Buffon won met Italië het WK 2006 door in de finale na strafschoppen te winnen van Frankrijk. De doelman wist geen strafschop te stoppen, maar de aanvaller Trézequet schoot de beslissende penalty hard tegen de lat.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.