actueel background image

De carrière van oud doelman Ronald Waterreus

20 jan 2020 | 08:56 0

De oud-doelman Ronald Waterreus werd op 25 augustus 1970 geboren in Lemiers. De Nederlander was in zijn carrière actief voor Roda JC, PSV, Glasgow Rangers, AZ, Manchester City en Red Bull New York. Daarnaast stond Waterreus ook zevenmaal onder de lat bij het Nederlands elftal.

Na zijn professionele voetbalcarrière besloot Waterreus om werkzaam te blijven binnen het voetbal. De ex-international werd in 2009 dan ook assist van hoofd-jeugdopleidingen Wiljan Vloet. Waterreus nam ook meerdere malen plaats achter de tafel bij NOS Studio Voetbal. We zoomen met dit artikel in op zijn uitgebreide keeperscarrière.

Profdebuut bij Roda JC

Ronald Waterreus begon zijn voetbalcarrière in de jeugd op RKVV Lemirsia. Daarna maakte de jonge doelman de overstap naar RKVVM. Hij werd daar opgemerkt door de professionele voetbalclub Roda JC. Hij besloot om voor de Limburgse club te gaan spelen. Bij Roda JC maakte Waterreus in 1992 zijn officiële debuut in het betaalde voetbal.

Roda JC logo

Contract bij PSV

In de zomer van 1994 maakte Waterreus de transfer van Roda JC naar PSV. De talentvolle goalie moest Hans van Breukelen opvolgen bij de Eindhovense club. Waterreus werd echter tweede doelman achter Stanley Menzo. Na een paar maanden werd Waterreus verkozen boven Menzo. In het seizoen 1996/1997 was de doelman de vaste keus boven Jan Willem van Ede. In 1997 moest Waterreus de concurrentiestrijd aangaan met Georg Koch. De Duitser wist zijn draai niet te vinden in Eindhoven en moest al na enkele maanden vertrekken bij de voetbalclub.

PSV logo

Doelman van het Jaar

In 1999 kreeg Waterreus een flinke klap te verwerken toen hij te horen kreeg derde doelman te worden bij PSV. De goalie moest zowel Lodewijks als Kralj voor zich dulden en Waterreus mocht op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. Een andere club kwam er niet, waardoor de doelman bij de Eindhovense club bleef spelen. PSV bleek hiermee veel geluk te hebben gehad. Zowel Kralj als Lodewijks raakte geblesseerd en Waterreus mocht weer plaatsnemen onder de lat. In het seizoen 2001/2002 bleef Waterreus eerste doelman en met groot succes. In 2001 werd Waterreus zelfs verkozen tot ‘Doelman van het Jaar’ in de Eredivisie.

Een vertrek was aanstaande

In het seizoen 2002/2003 werd Guus Hiddink aangesteld als hoofdtrainer bij PSV. Waterreus moest vanwege een blessure in de eerste speelrondes toekijken en zag hoe Jelle ten Rouwelaar het doel verdedigde. Echter bleek al snel dat Ten Rouwelaar vanwege zijn jonge leeftijd nog niet over voldoende ervaring beschikte. Het talent werd verhuurd en Waterreus mocht opnieuw als eerste doelman fungeren. In 2004 besloot Waterreus te vertrekken bij de Eindhovense voetbalclub.

Het afscheid van Waterreus verliep niet in één keer goed. Bekijk de korte video en ontdekt waarom!

Prijzen met PSV

Bij PSV won Waterreus mooie prijzen. Hij pakte met de club viermaal de landstitel in Nederland en won ook één keer de KNVB Beker. De Johan Cruijff Schaal werd maar liefst zeven keer gewonnen door Waterreus. Daarnaast mocht hij in zeven Champions League wedstrijden in actie komen en bereikte hij driemaal de kwartfinale van de UEFA Cup.

Glasgow Rangers

Na zijn lange periode bij PSV tekende Waterreus een contract bij Manchester City. Hij speelde een half seizoen in Engeland en vertrok vervolgens naar Glasgow Rangers. In tegenstelling tot zijn avontuur bij Manchester City werd Waterreus bij Rangers wel eerste doelman. De doelman speelde met Rangers in de Champions League, maar kwam niet verder dan de tweede ronde.

Premier League logo PNG

Afsluiting bij AZ en New York Red Bulls

In de winter van 2006 tekende Waterreus een contract voor anderhalf seizoen bij AZ. De Alkmaarse club had een keepersprobleem, aangezien zowel Joey Didulica als Khalid Sinouh geblesseerd moesten afhaken. Exact één jaar later vertrok Waterreus weer bij AZ. De doelman maakte vervolgens een transfer naar de New York Red Bulls. Hij zou zijn carrière dan ook beëindigden in de Major Soccer League in de Verenigde Staten. In 2008 beëindigde hij zijn voetbalcarrière.

AZ logo

Waterreus in Oranje

Ronald Waterreus speelde op 15 augustus 2001 zijn eerste interland voor het Nederlands elftal. De doelman stond in de basis tegen Tsjechië en Moldavië in de kwalificatie voor het EK 2004. Nederland plaatste zich voor het eindtoernooi en Waterreus behoorde tot de EK-selectie. Echter speelde de doelman geen enkele wedstrijd op het Europees Kampioenschap in Portugal.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.