actueel background image

Alles of niets voor Wales in de wedstrijd tegen Engeland

28 nov 2022 | 15:21 0

Voor Wales staat er dinsdag een belangrijke wedstrijd op het programma. Engeland is in de laatste poulewedstrijd de tegenstander. In poule B, waarin ook Iran en Verenigde Staten zitten, kan het nog alle kanten op. Engeland heeft de beste uitgangspositie. Wales moet winnen van Engeland om nog kans te maken op de volgende ronde.

Vooruitblik

Engeland en Wales kennen elkaar door en door. In totaal speelde de landen 103 keer tegen elkaar. De eerste keer was in 1979. De laatste ontmoeting was een vriendschappelijke wedstrijd in 2020. Engeland won de meeste wedstrijden. De landen troffen elkaar nog nooit op een wereldkampioenschap.

Wales begon het WK met een gelijkspel tegen de Verenigde Staten. In een spannende wedstrijd kwamen de Welshman 1-0 achter. Door een penalty van superster Gareth Bale wist de ploeg uiteindelijk een punt te pakken. In de tweede wedstrijd werden de Britten verrast door Iran. Mede door een rode kaart van keeper Wayne Hennessey won Iran met 2-0. Hierdoor staat Wales met één punt onderaan.

Engeland begon het WK uitstekend. Het won overtuigend met 6-2 van Iran. Hierdoor dachten veel Engelsen dat het bereiken van de volgende ronde appeltje-eitje zou zijn. USA hield Engeland in de tweede wedstrijd echter op 0-0. De mannen van trainer Southgate staan wel bovenaan met vier punten.

Alles of niets voor Wales

Door het verlies tegen Iran, hebben de Welshman een slechte uitgangspositie. Het land moet winnen wil het kans maken op de knock-out fase. Het liefst met een paar doelpunten verschil. Er wordt namelijk naar het doelsaldo gekeken mochten er teams met een gelijk puntenaantal eindigen. Het wordt een zware kluif om grote broer Engeland te verslaan. De laatste keer dat het Wales lukte om te winnen was tijdens de British Home Championship in 1984. De zes wedstrijden gingen allemaal verloren.

Lukt het Gareth Bale om zijn ploeg op sleeptouw te nemen? Het is voor deze succesvolle generatie de laatste kans op succes. De motivatie om juist tegen buurland Engeland voor een verrassing te zorgen is groot. Niets is onmogelijk in voetbal. Dat hebben we al meerdere keren gezien dit WK. Zorgt Wales voor de volgende daverende stunt?

Engeland heeft een uitstekende uitgangspositie

Het enthousiasme na de eerste groepswedstrijd was groot in Engeland. Het lied wat de supporters veel zingen: ‘It’s Coming Home’ was overal in Engeland alweer te horen. Er wordt gesnakt naar de wereldtitel. Dat het Engelse vrouwenteam vorig jaar Europees Kampioen wist te worden, heeft dit gevoel versterkt. De tweede groepswedstrijd heeft dit vertrouwen wat doen afnemen. In die wedstrijd waren de Amerikanen de betere ploeg. Engeland heeft nog wel de beste uitgangspositie in de poule.

Trainer Southgate kon na afloop in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten rekenen op kritiek. Vooral het feit dat hij toptalent Phill Foden de gehele wedstrijd op de bank hield, was voor veel supporters een teleurstelling. De bondscoach heeft voorin opties genoeg, want ook Marcus Rashford begon al twee wedstrijden vanaf de bank. De vraag is of Southgate vasthoudt aan zijn elftal of toch maatregelen gaat nemen. Lichtpuntje voor de trainer was het optreden van Harry Maguire de laatste wedstrijd. De fel bekritiseerde verdediger speelde uitstekend en mede daardoor hield Engeland de nul.

De kans dat Engeland de volgende ronde haalt is groot. Alleen als het land met meer dan vier goals verschil verliest van Wales, ligt het eruit. Winnen ze de wedstrijd, dan is de ploeg groepswinnaar. Speelt de ploeg gelijk, dan gaan ook ‘gewoon’ naar de volgende ronde. Als Wales wint, is de ploeg afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Verenigde Staten en Iran. Iran heeft drie punten en de Verenigde Staten twee punten. Wales moet hopen dat deze wedstrijd in een gelijkspel eindigt en dat de ploeg zelf wint van Engeland. Eén ding is zeker, er staat ons een spannende ontknoping te wachten.

Statistieken

– Wales staat laatste in de poule met één punt.
– Wales speelde nog nooit tegen Engeland op een WK.
– Wales won de laatste keer van Engeland in 1984.
– Wales moet winnen om kans te maken op de volgende ronde.
– Engeland staat eerste in de poule met vier punten.
– Engeland won de laatste zes ontmoetingen tegen Wales.
– Engeland mag met vier goals verschil verliezen van Wales.
– Als Engeland eerste wordt en Nederland tweede, dan treffen de landen elkaar in de achtste finale.

De laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
08-10-2020
Engeland - Wales
3 - 0
16-06-2020
Engeland - Wales
2 - 1
06-09-2011
Engeland - Wales
1 - 0
26-03-2011
Wales - Engeland
0 - 2
03-09-2005
Wales - Engeland
0 - 1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.