actueel background image

John Heitinga: afsluiting van een mooie carrière

29 mrt 2016 | 20:17 0

John Heitinga maakte vorige week bekend dat hij stopt met voetballen. De verdediger keerde dit seizoen terug bij Ajax, maar dit had volgens hem ‘niet het gewenste resultaat’ en dus besloot hij te stoppen. Desondanks kan Heitinga terugkijken op een indrukwekkende carrière.

Internationaal succes

Heitinga begint zijn carrière als prof bij Ajax. Van 2005 tot 2008 speelt de verdediger 84 wedstrijden. In zijn eerste 3 seizoenen komt hij 15 keer tot scoren. De degelijke mandekker speelt zichzelf in de kijker bij de Spaanse topclub Atlético Madrid, die hem in 2008 transfereren voor 10 miljoen euro.

In zijn eerste seizoen speelt Heitinga vrij constant. Het 2e seizoen wordt de concurrentie heviger en in 2009 kiest Heitinga ervoor om de overstap te maken naar de Engelse Premier League bij Everton.

Bij de Engelse subtopper speelt Heitinga het grootste gedeelte van zijn carrière en vervult hij een belangrijke rol. De eerste vier seizoenen staat hij veelal in de basis en speelt hij 98 wedstrijden.

Pas in 2014 wisselt Heitinga weer van club en komt terecht bij Fulham. Deze transfer heeft geen goede uitwerking en in hetzelfde jaar verhuist de 32-jarige verdediger naar Hertha BSC. Na 1 seizoen keert Heitinga terug naar de club waar het allemaal begon, Ajax. Een mooie loopbaan met veel buitenlandse clubs, een droom van elke voetballer.

Erelijst

Met Oranje boekt Heitinga het grootste succes in zijn carrière. In 2010 staat hij in de WK-finale in Zuid-Afrika tegen Spanje. In de 10 jaar die hij uitkomt voor het Nederlands elftal, speelt hij 87 wedstrijden.

Op clubniveau pakt John Heitinga flink wat prijzen. Zo wordt hij:

  • 2x landskampioen met Ajax
  • 3x bekerwinnaar met Ajax
  • 4x winnaar van de Johan Cruijff-schaal met Ajax.

Nieuwe periode

Heitinga stopt als speler en heeft zich door Ajax-trainer Frank de Boer laten informeren over het trainersvak. ‘Hij wilt kijken hoe het is om trainer te zijn, en dit kan bij Ajax’, reageert De Boer. Ook is de manager erg te spreken over de loopbaan van de verdediger. ‘John kan terugkijken op een fantastische internationale voetbalcarrière. Dat het laatste halfjaar niet is geworden waar wij allemaal op hoopten, doet hier niks aan af.’

Ajax neemt komende zondag afscheid van Heitinga tijdens de Klassieker.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.