Club

Udinese

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Italië
Competitie:
Locatie:
Udine

De bekende club Udinese is een vaste waarde in de Serie A. De Italiaanse club werd opgericht in 1896 en is daarmee één van de oudste clubs van het land. Alle thuisduels van Udinese worden gespeeld in het Stadio Friuli. Check hier het programma, de uitslagen en de statistieken.

Programma Udinese

Check hier alle wedstrijden van Udinese die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Udinese in de Serie A. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Udinese

Elke wedstrijduitslag van Udinese zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Udinese selectie

Socials
@udinesecalcio
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Udinese

Udinese is een voetbalclub uit het oostelijk gelegen Udine. De club speelt veelal in de Serie A, waar wisselvalligheid de club kenmerkt. Door de jaren heen wisselen hoge klasseringen zich af met plekken net boven de degradatiestreep in het opvolgende seizoen. Ook dit seizoen komt Udinese uit in de Serie A. Udinese speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Friuli. Dit stadion is geopend in het jaar 1976 en heeft een capaciteit van iets meer dan 25.000 toeschouwers. Vroeger konden er ruim 40.000 toeschouwers in het stadion, maar wegens veiligheidsmaatregelen is dat aantal teruggebracht naar ronde 25.000. Ten tijde van het wereldkampioenschap in 1990 werd er van dit stadion gebruik gemaakt.

Historie

Udinese werd in het jaar 1896 opgericht en is daarmee een van de oudere voetbalclubs in het Italië. Aanvankelijk werd de club opgericht als onderdeel van de club Societá Udinese di Ginnastica, die behalve voetbal nog meer sporten beoefende. De voetbaltak van deze club speelde tot en met 1929 in verschillende regionale competities.

In het jaar 1929, toen het huidige competitiesysteem werd geïntroduceerd, trad Udinese toe tot de Serie B. In deze competitie speelde Udinese redelijk anoniem mee, totdat de ploeg in 1950 voor het eerst naar de Serie A wist te promoveren. In het jaar 1955 volgde degradatie, waarna direct een terugkeer naar het hoogste niveau werd bewerkstelligd in het daaropvolgende seizoen. In de jaren zestig volgden echter twee degradaties, waardoor Udinese in de Serie C terechtkwam. Het duurde tot aan 1979 voordat Udinese terugkeerde in de Serie A. Dat jaar won de club de titel in de Serie B, nadat in 1978 ook al de Serie C was gewonnen.

De jaren daarna degradeerde de club meerdere keren naar het tweede niveau, maar promoveerde het ook vaak weer snel. In 1995 volgde de tot op heden laatste promotie naar de Serie A. Het seizoen 2004/2005 was erg succesvol voor de club, toen Udinese zich plaatste voor de Champions League. Ook in 2011 en 2012 lukte dit de club na een knappe vierde en derde plaats in de Serie A. Tot een echt succes in de Europese competities is het nog niet gekomen.

Droomseizoen Udinese

In het seizoen 2010/11 werd er wederom een nieuwe trainer aangesteld bij Udinese. Francesco Guidolin ging als hoofdtrainer aan de slag en boekte succes. De club speelde een uitstekend seizoen onder leiding van de Italiaanse topscorer Antonio Di Natale. Ook de flamboyante middenvelder Alexis Sanchez beleeft een topjaar en Udinese plaatst zich na een mooi seizoen voor de voorronde van de Champions League.

In de zomer van 2011 vertrekken de topspelers Cristian Zapata, Gokhan Inler en Alexis Sanchez. In de voorronde van de Champions League werd Udinese vervolgens uitgeschakeld door het Engelse Arsenal. In de Europa League overleeft Udinese de groepsfase wel in poule met Stade Rennes, Celtic FC en Atletico Madrid. In de tweede ronde wint de club vervolgens van POAK Saloniki. Het Nederlandse AZ blijkt vervolgens in de achtste finale te sterk voor de Italianen.

In het seizoen 2013/14 speelt Udinese voor het laatst een Europese wedstrijd. De play-offs voor het hoofdtoernooi van de Europa League is dan het eindstation na het verlies tegen FC Slovan Liberec.

Udinese in het seizoen 2019/2020

Udinese viel na zijn laatste Europese seizoen ver terug. De club ontliep in het seizoen 2015/2016 zelfs nipt degradatie door op de 17e plaats te eindigen in de Serie A. In het seizoen 2018/2019 eindigde Udinese op de 12e plaats in de competitie, het beste resultaat in zeven jaar tijd. In het seizoen 2019/2020 moest de Italiaanse voetbalclub zich tevreden stellen met de 14e plaats op de ranglijst. Udinese behaalde 45 punten uit 38 wedstrijden. De club kwam niet in degradatiegevaar en kwam nog dichtbij een eindpositie in het linkerrijtje.

Fans en clubiconen

De fans van Udinese staan bekend als fanatiek en loyaal. Anders dan de meeste andere Italiaanse clubs, heeft Udinese geen grote historie rond rivaliteiten en hooliganisme. De enige beladen derby die Udinese speelt is die met Triestina, ook wel de derby van het noordoosten genoemd. De derby wordt echter nauwelijks gespeeld, omdat Triestina veelal op het derde niveau van het Italiaanse voetbal uitkomt.

Er zijn slechts twee spelers die meer dan 400 officiële wedstrijden voor Udinese hebben gespeeld: Valerio Bertotto en Antonio Di Natale. Bertotto speelde 405 competitiewedstrijden voor Udinese, waar Antonio Di Natale er 444 speelde. Di Natale kwam in 2004 over van Empoli FC, waarna hij tot het seizoen 2015/2016 voor Udinese bleef spelen. Hij beëindigde zijn carrière bij Udinese, waar hij met 227 doelpunten ook met afstand de clubtopscorer is geworden.