Real Sociedad

Country |
Active in |

Real Sociedad

Real Sociedad is één van de Baskische clubs die actief is in de Primera División. Real Sociedad is gevestigd in San Sebastián, een grote stad met meer dan 400.000 inwoners. De club is meerdere keren kampioen geworden van de Spaanse Liga en won bovendien ook een keer de beker. 

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Real Sociedad

Real Sociedad is één van de Baskische clubs die actief is in de Primera División. Real Sociedad is gevestigd in San Sebastián, een grote stad met meer dan 400.000 inwoners. De club is meerdere keren kampioen geworden van de Spaanse Liga en won bovendien ook een keer de beker. 

De club kent een rijke historie en strijdt al jaren met Athletic Club de Bilbao om de eretitel van beste Baskische voetbalclub. De historie van Real Sociedad wordt gekenmerkt door sterk wisselende resultaten, waarbij topklasseringen en degradatieplekken elkaar soms jaar op jaar afwisselen.

Historie van Real Sociedad

Real Sociedad is opgericht in 1909 en kwam voort uit een fusie van enkele kleinere clubs. In 1910 ontving de club het predicaat koninklijk (Real) van Koning Alfons. Dit had alles te maken met het feit dat San Sebastián voor veel Spanjaarden de plek was om naartoe te trekken met de zomer. Ten tijde van de Spaanse burgeroorlog werd dit predicaat afgenomen door de nationalistische machthebbers, om na afloop weer in ere hersteld te worden.

Real Sociedad was een van de oprichters van de nationale competitie in 1928. Sindsdien is Real Sociedad, met uitzondering van een vijftal seizoenen, actief geweest op het hoogste Spaanse niveau.

De kleuren van Real Sociedad zijn blauw-wit, wat ook terugkomt in de Baskische bijnaam van de club: Txuri-Urdin. Dit betekent “blauwwit” in het Baskisch. Het thuisshirt van Real Sociedad bestaat al jarenlang uit verticale strepen waarvan de helft blauw is en de andere helft wit. De uit-kleuren veranderen vaak, maar hebben meestal te maken met de kleuren van de Spaanse vlag: rood en geel.

Tot 1989 speelden bij Real Sociedad enkele spelers met een Baskische achtergrond. Na moeilijkheden bij het vinden van de juiste spelers werd dit beleid afgeschaft.

Hoogte- en dieptepunten

Real Sociedad kent een wisselvallige historie vol hoogte- en dieptepunten. De club wist in 1981 en 1982 twee keer achter elkaar kampioen van Spanje te worden. Over het algemeen is Real Sociedad een stabiele middenmoter met zo nu en dan een uitschieter naar boven.

Zo eindigde de club in 2011 als vijftiende en 2012 als twaalfde, waarna het in de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 vierde en zevende wist te worden en zich zelfs plaatste voor Europees voetbal in de Europa league.

Stadion en fans

De thuishaven van Real Sociedad is sinds 1993 het Estadio Anoeta. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer 32.000 toeschouwers. Naast voetbal, wordt dit stadion ook gebruikt voor de organisatie van rugbywedstrijden. Estadio Anoeta is een seizoen lang in gebruik geweest door zowel Real Sociedad als Athletic Bilbao. Dit had te maken met de verbouwing van het stadion van Athletic.

Er heerst veel rivaliteit tussen de twee clubs, waardoor de wedstrijden in die periode extra beladen waren. Beide supportersgroepen protesteerden fel tegen de gang van zaken, maar het mocht niet baten. De derby tussen beide clubs is de Baskische Derby en de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor beide teams.

Tegelijkertijd is het vanwege de Baskische identiteit van beide clubs niet ongewoon dat supporters van beide teams elkaar steunen bij een wedstrijd tegen niet-Baskische teams.

Champions League avontuur Real Sociedad

In het seizoen 2013/14 werd er door Real Sociedad Champions League gespeeld. Voor een plek in de poulefase moest er echter nog wel geknokt worden. Tegenstander in de play-offs was Olympique Lyon. Geen slechte tegenstander maar Real Sociedad wist beide wedstrijden met 2-0 te winnen.

In de poulefase trof het Manchester United, Bayer Leverkusen en en Shakhtar Donetsk. Spijtig genoeg wist Real Sociedad geen enkele wedstrijd te winnen en was het Champions League avontuur na de groepsfase afgelopen. Desalniettemin een mooie ervaring voor de club.