actueel background image

De Hollandse vertegenwoordiging op de all-time WK-topscorerslijst

18 okt 2022 | 09:30 0

Aankomend Wereldkampioenschap(WK) kijkt heel Nederland naar Memphis Depay voor doelpunten. De aanvaller is met 42 goals onze all-time topscorer, Robin van Persie, tot op acht goals genaderd. Maar als we kijken naar voorgaande WK’s, dan zien we dat Memphis tot dusver 2 doelpunten maakte in vier wedstrijden. Komt hij daarmee ook al in de buurt van ’s lands topscorers aller tijden op WK’s?

Topscoorders en records

Zestien doelpunten in 24 wedstrijden. Dat is het totaal aantal doelpunten dat de Duitser Miroslav Klose maakte op WK-eindrondes. Hij had hiervoor vier verschillende eindrondes nodig, en won tijdens zijn laatste eindronde het WK in 2014. Met dit aantal doelpunten is hij topscorer allertijden op de mondiale eindronde. Als Memphis ooit een gooi zou willen doen na dit record, zal hij dus flink met scherp moeten schieten. Maar zijn er eigenlijk Nederlanders die in de buurt komen van Kloses record?

Maar liefst vijf spelers maakten in hun carrière zes goals op een WK namens Oranje. Niet geheel onverwacht zit hier de topscorer aller tijden bij, Robin van Persie. Net als recordinternational Wesley Sneijder had hij zeventien wedstrijden nodig om tot zes doelpunten te komen. Topscorer Van Persie had drie eindtoernooien nodig om tot zijn zes goals te komen, waarvan 2014 duidelijk de succesvolste was met vier goals. Sneijder scoorde op twee verschillende WK’s en was juist in 2010 on fire, met vijf goals. Ook generatiegenoot Arjen Robben past in het rijtje met zes doelpunten op WK’s. Hij had hier echter maar vijftien wedstrijden voor nodig. Zijn doelpunten verspreidde hij ook over drie WK’s, waarvan net als bij Van Persie 2014 het meest succesvol was. Op deze eindronde scoorde hij destijds drie keer.

De bijna legende

Een tijdje verder terug hebben we nog een speler die zes maal doel trof namens Nederland op het hoogste landentoernooi. Rob Rensenbrink bleek even zeker vanaf de stip als dat hij kon voetballen, getuige zijn vier rake strafschoppen op WK’s. Voeg hier no twee reguliere goals aan toe in maar dertien wedstrijden, en Rensenbrink nestelt zich met een prachtig moyenne in dit rijtje. Echter zal men zich Rensenbrink ook altijd herinneren om die ene kans, die hij vlak voor tijd op de paal schiet in de finale van 1978. Maakte hij deze, dan was Nederland waarschijnlijk wereldkampioen geworden. Met Rensenbrink als absolute held.

Iets minder ver terug in de tijd komen we uit bij een Premier League-legende: Dennis Bergkamp. Vrijwel iedere voetballiefhebber kan zich nog wel zijn goal herinneren tegen Argentinië op het WK van 98’ in Frankrijk. We zullen deze goal en uitschakeling van Argentinië maar bestempelen als een revanche op de nederlaag van 78’.


 

Dennis bergkamp

Nederland rijkte op dit toernooi uiteindelijk tot de vierde plek, mede door drie doelpunten van Bergkamp. Zijn totale WK-productie stokte uiteindelijk ook op zes goals, al had hij hier dus maar twaalf wedstrijden voor nodig. Van de aanvallers met zes doelpunten kan de voormalig Arsenal-speler dus het beste moyenne overleggen.

De topscorer

De topscorer aller tijden van Nederland op mondiale eindrondes is een aanvaller die vooral bij de jongere lezers misschien geen belletje doet rinkelen. Johhny Rep is echter een voetballer die niet mag ontbreken in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Op beide WK’s in de jaren zeventig waarin Oranje de finale haalde maakte hij namelijk zijn opwachting. Tijdens die twee toernooien scoorde hij dus zeven keer in veertien wedstrijden, waarmee hij nog altijd Nederlands topscorer aller tijden is op WK’s. Een record dat dus inmiddels al 33 jaar staat.

De huidige topscorer

Dan terug naar het heden. Of Memphis ooit in de buurt gaat komen van het alltime record van Klose, is natuurlijk maar de vraag. Wel is duidelijk dat als je denkt dat Memphis topscorer wordt op het WK, spelers 26 keer hun inleg krijgen. En dan te bedenken dat onze spits de meeste doelpunten maakte van alle interlandspelers sinds 2020(23 goals in 29 wedstrijden). Maar er zijn natuurlijk ook meer voor de hand liggende opties. Zoals de Engelsman Harry Kane, waarbij nog steeds acht maal de inleg te verdienen is. Of de oude legendes Messi en Ronaldo, voor wie beiden een quote van vijftien geld.

Een weddenschap plaatsen op de WK-topscorer? Bekijk de bijbehorende odds op BetCity.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.