Belgische Supercup

Wie wint de Belgische Supercup in het seizoen 2019/2020?

Jupiler Pro League Proximus League

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Belgische Supercup

De Belgische Supercup is een duel tussen de bekerwinnaar en winnaar van de Belgische Pro League (ook wel bekend als Eerste Klasse A). De wedstrijd voor de Belgische supercup werd voor het eerst in 1979 gespeeld, waarbij KSK Beveren als winnaar naar voren kwam.

Het kan voorkomen dat hetzelfde team zowel de Eerste Klasse A als de Beker van België wint. In dat geval speelt de verliezend bekerfinalist tegen dit team om de Belgische Supercup. De wedstrijd is een finale, wat betekent dat er één wedstrijd plaatsvindt die beslist welk team de winnaar is.

In 1987 werd een uitzondering gemaakt en kwamen er twee wedstrijden aan te pas om de winnaar bekend te maken. Sinds 2004 wordt de wedstrijd gespeeld in het stadion van de winnaar van de Eerste Klasse A. Voorheen was Stade Roi Baudouin (nationaal stadion) altijd de locatie waar de wedstrijd gespeeld werd.

Historie Supercup

Omdat aan het bekertoernooi van België ook amateurploegen meedoen, zijn er zo nu en dan verrassingen in het toernooi.

Waterschei, een amateurclub in België, wist tot twee keer toe de Beker van België te winnen, in 1980 en 1982. Volgens het officiële reglement is het voor amateurclubs echter niet toegestaan om deel te nemen aan de Belgische Supercup.

Om deze reden werd Waterschei voor de finale beide keren vervangen door de verliezend finalist van de Beker van België. In 1980 was dat Beveren, die de Supercup niet wist te winnen, en in 1982 was dat Waregem, dat er wel in slaagde om de cup mee naar huis te nemen.

Opvallend is dat er tijdens de finale in 1998, tussen Club Brugge en Genk, slechts 1700 mensen naar het stadion kwamen om te kijken. Net als in veel andere landen, is er nog altijd relatief weinig interesse voor de Supercup.

In België zijn Club Brugge en Anderlecht de teams die over het algemeen de dienst uitmaken, zo ook in de Belgische Supercup. In het klassement van meest gewonnen Belgische Supercups staan deze twee clubs op eenzame hoogte. Club Brugge was voornamelijk in de jaren tachtig succesvol, terwijl Anderlecht recentelijk vaak de winnaar is.