Voetbalkleding

De juiste voetbalkleding is belangrijk. Het kan namelijk voorkomen dat je op die manier blessures oploopt. Daarom bestaat een voetbaltenue niet alleen maar uit een shirt, broek en schoenen. De juiste voetbalsokken en scheenbeschermers zijn minstens net zo belangrijk!

Als voetballer speel je de hele zomer en winter door. Dat betekent dat je ook je outfit daarop aan moet passen. Niet iedereen ziet het, maar in de winter worden er vaker shirts met lange mouwen gedragen, evenals een maillot en handschoenen.

Voetbalkleding voor mannen en vrouwen

Het is belangrijk erbij stil te staan dat voetbalkleding nogal van elkaar verschilt. Mannen dragen bijvoorbeeld andere kleding dan vrouwen. Mannen dragen een t-shirt of een poloshirt en een korte broek, een zogenaamd short. Vrouwen dragen meestal altijd een shirt en een korte broek.

Daarnaast hebben spelers meestal een trainingspak, een jack en een bodywarmer. Dit om het lichaam warm te houden wanneer het even minder actief is. Spelers die op de bank zitten en warm mogen lopen als reserve, hebben bijvoorbeeld meestal kleding aan om het lichaam warm te houden. Dat heeft een belangrijke functie: door het lichaam warm te houden blijven de spieren warm, waardoor er minder kans is op een blessure. De kleding van de doelman verschilt uiteraard met die van de overige spelers. Daarmee valt de doelman meer op en is hij bovendien te onderscheiden van de overige spelers.

Weersomstandigheden
We zeiden het al: de juiste voetbalkleding is belangrijk. Daarom kun je in de zomer vaak niet dezelfde voetbalkleding als in de winter dragen. Natuurlijk zijn er voetballers die internationaal spelen en altijd in zonnige weersomstandigheden spelen. Maar als voetballer in Nederland krijg je te maken met wisselend weer. Kleding kan een hoop blessures voorkomen. Kijk daarom goed naar de weersomstandigheden.

Regen
In de regen dien je andere voetbalkleding te gebruiken. Tijdens het trainen én de warming-up kun je het beste kiezen voor een regenjack. Die zijn er in verschillende soorten en maarten. Sta erbij stil dat het jack wel moet ademen, om bijvoorbeeld het zweet af te kunnen voeren. Toch mag het jack niet te veel water doorlaten, want dan heeft het jack geen functie meer. De waterafstotende eigenschappen verdwijnen als je het jack te vaak wast. Kies daarom voor een waterafstotende spray. Bovendien is het af te raden om nylon of plastic regenkleding te dragen. Het zweet kan dan niet weg, waardoor je sneller ziek wordt.

Kou
Wat nou als het buiten steeds kouder wordt? Dan is het belangrijk je temperatuur op orde te houden. Zo niet, dan is de kans groot dat je tegen een blessure oploopt. Maak gebruik van het drielagensysteem: een thermoshirt, een shirt met lange mouwen en een trainingspak. Voor en na de training doe je vervolgens een warme jas aan en handschoenen. Op die manier voorkom je dat de kou alsnog zijn weerslag vindt op de spieren. Diverse merken hebben speciale thermoshorts- en shirts.

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Een muts dragen in de winter is erg belangrijk! Kies daarnaast voor een liesbroek. Daarmee voorkom je een liesblessure, een van de vaakst gehoorde blessures in de voetbalsport.

Extreme warmte
Nederland is een land van uitersten. Het kan ‘s zomers soms ook zomaar behoorlijk warm worden. Of je hebt mazzel en speelt uit in een zeer zonnig, warm land. Kies dan voor een shirt met korte mouwen. Daarnaast is het raadzaam lichte kleuren te dragen. Dit kan uiteraard alleen als je niet bent gebonden aan een vast tenue van de voetbalclub.

Ook nu moet de kleding goed kunnen ademen. Zweten hoort erbij, maar het zweet moet wel afgevoerd worden. Juist omdat je zoveel zweet, is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Ook als je geen dorst hebt.

De juiste voetbalkleding

De juiste voetbalkleding is niet per se afhankelijk van het merk dat je kiest. Natuurlijk leveren merken als Nike, Puma en Adidas wel echt kwaliteit. Het kan daarom raadzaam zijn in deze kleding te investeren. Welke kleding je precies nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voor trainingen regel je meestal zelf kleding, maar de voetbalvereniging of club regelt meestal de tenues tijdens de wedstrijden. Besef dat ook voor en na de training het belangrijk is kleding te dragen die de spieren goed warm houden. Daarmee voorkom je een hoop blessures.

Meer informatie over de juiste voetbalkleding vind je op Sportkleding.com.