actueel background image

Voetbalkleding

De juiste voetbalkleding is belangrijk. Het kan namelijk voorkomen dat je op die manier blessures oploopt. Daarom bestaat een voetbaltenue niet alleen maar uit een shirt, broek en schoenen. De juiste voetbalsokken en scheenbeschermers zijn minstens net zo belangrijk! Waar ben jij naar op zoek?

Als voetballer speel je de hele zomer en winter door. Dat betekent dat je ook je outfit daarop aan moet passen. Niet iedereen ziet het, maar in de winter worden er vaker shirts met lange mouwen gedragen, evenals een maillot en handschoenen.

Voetbalkleding voor mannen en vrouwen


Het is belangrijk erbij stil te staan dat voetbalkleding nogal van elkaar verschilt. Mannen dragen bijvoorbeeld andere kleding dan vrouwen. Mannen dragen een t-shirt of een poloshirt en een korte broek, een zogenaamd short. Vrouwen dragen meestal altijd een shirt en een korte broek.

Daarnaast hebben spelers meestal een trainingspak, een jack en een bodywarmer. Dit om het lichaam warm te houden wanneer het even minder actief is. Spelers die op de bank zitten en warm mogen lopen als reserve, hebben bijvoorbeeld meestal kleding aan om het lichaam warm te houden. Dat heeft een belangrijke functie: door het lichaam warm te houden blijven de spieren warm, waardoor er minder kans is op een blessure. De kleding van de doelman verschilt uiteraard met die van de overige spelers. Daarmee valt de doelman meer op en is hij bovendien te onderscheiden van de overige spelers.

Weersomstandigheden
We zeiden het al: de juiste voetbalkleding is belangrijk. Daarom kun je in de zomer vaak niet dezelfde voetbalkleding als in de winter dragen. Natuurlijk zijn er voetballers die internationaal spelen en altijd in zonnige weersomstandigheden spelen. Maar als voetballer in Nederland krijg je te maken met wisselend weer. Kleding kan een hoop blessures voorkomen. Kijk daarom goed naar de weersomstandigheden.

Regen
In de regen dien je andere voetbalkleding te gebruiken. Tijdens het trainen én de warming-up kun je het beste kiezen voor een regenjack. Die zijn er in verschillende soorten en maarten. Sta erbij stil dat het jack wel moet ademen, om bijvoorbeeld het zweet af te kunnen voeren. Toch mag het jack niet te veel water doorlaten, want dan heeft het jack geen functie meer. De waterafstotende eigenschappen verdwijnen als je het jack te vaak wast. Kies daarom voor een waterafstotende spray. Bovendien is het af te raden om nylon of plastic regenkleding te dragen. Het zweet kan dan niet weg, waardoor je sneller ziek wordt.

Kou
Wat nou als het buiten steeds kouder wordt? Dan is het belangrijk je temperatuur op orde te houden. Zo niet, dan is de kans groot dat je tegen een blessure oploopt. Maak gebruik van het drielagensysteem: een thermoshirt, een shirt met lange mouwen en een trainingspak. Voor en na de training doe je vervolgens een warme jas aan en handschoenen. Op die manier voorkom je dat de kou alsnog zijn weerslag vindt op de spieren. Diverse merken hebben speciale thermoshorts- en shirts.

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Een muts dragen in de winter is erg belangrijk! Kies daarnaast voor een liesbroek. Daarmee voorkom je een liesblessure, een van de vaakst gehoorde blessures in de voetbalsport.

Extreme warmte
Nederland is een land van uitersten. Het kan ‘s zomers soms ook zomaar behoorlijk warm worden. Of je hebt mazzel en speelt uit in een zeer zonnig, warm land. Kies dan voor een shirt met korte mouwen. Daarnaast is het raadzaam lichte kleuren te dragen. Dit kan uiteraard alleen als je niet bent gebonden aan een vast tenue van de voetbalclub.

Ook nu moet de kleding goed kunnen ademen. Zweten hoort erbij, maar het zweet moet wel afgevoerd worden. Juist omdat je zoveel zweet, is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Ook als je geen dorst hebt.

De juiste voetbalkleding

De juiste voetbalkleding is niet per se afhankelijk van het merk dat je kiest. Natuurlijk leveren merken als Nike, Puma en Adidas wel echt kwaliteit. Het kan daarom raadzaam zijn in deze kleding te investeren. Welke kleding je precies nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voor trainingen regel je meestal zelf kleding, maar de voetbalvereniging of club regelt meestal de tenues tijdens de wedstrijden. Besef dat ook voor en na de training het belangrijk is kleding te dragen die de spieren goed warm houden. Daarmee voorkom je een hoop blessures.

Nieuwe voetbalschoenen kopen


Als je op zoek gaat naar nieuwe voetbalschoenen, kom je erachter dat er een behoorlijk aanbod is. Ten eerste moet je een keuze maken tussen allerlei blitse kleuren en andere modellen die alle grote spelers in de wereld ook dragen. Wat dacht je van de kenmerkende gouden voetbalschoenen?

Naast het uiterlijk is het belangrijker te letten op welk type voetbalschoen je precies koopt. Waar ga je deze schoenen precies gebruiken? De verkeerde schoen in de verkeerde situatie gaat knieblessures opleveren. Daarom leggen wij je uit welke type voetbalschoenen er allemaal zijn en wanneer je deze gebruikt?

De types voetbalschoenen

In principe zijn er vijf types voetbalschoenen: Firm Ground, Soft Ground, Turf, Artificial Ground en Indoor. Welk type schoen je precies nodig hebt, is afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat voetballen. Als je de verkeerde voetbalschoen koopt, komt dit de prestaties niet ten goede. Bovendien is de kans op blessures aanzienlijk groter en gaat de schoen ook nog eens minder lang mee. Dat terwijl voetbalschoenen al prijzig genoeg zijn! Kies dus de juiste schoen, die gaat langer mee en voorkomt de kans op blessures.

Firm Ground
Een firm ground voetbalschoen lijkt op een normale ‘allround’ voetbalschoen. De noppen van deze schoen zijn langwerpig of rond. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor natuurlijk gras. Je kunt zelf kiezen tussen de ronde of langwerpige noppen; dat is een persoonlijke keuze. Dat betekent dus dat het een niet beter is dan de ander. Het is meer een keuze van de persoon die ‘m draagt. De noppen zitten vast aan de zool. Je kunt ze dus niet vervangen. Kies verstandig!

Soft Ground
Een soft ground voetbalschoen is juist bedoeld voor natte en zachte omstandigheden. Bijvoorbeeld als het flink geregend heeft. De soft ground voetbalschoen heeft lange, metalen schroefnoppen. Daardoor glijd je minder snel weg op een drassig veld. Heel handig als je op het punt staat een doelpunt tegen te houden het veld bijzonder glas is. Er zijn maar weinig noppen onder deze schoen, waardoor de schoen minder stabiel is. De soft ground schoen wordt dan ook vooral gekozen door keepers.

Turf
Daarnaast bestaan er de Turf voetbalschoenen. Deze schoenen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van de Soft Ground-voetbalschoenen. Ze zijn bedoeld voor een harde ondergrond. Ideaal voor het spelen op een bevroren voetbalveld in de winter. Daarnaast kun je deze schoenen dragen op gravel en kunstgras. Er zijn veel meer noppen onder deze schoen te vinden, waardoor je beter grip hebt op een harde ondergrond en dus minder snel uitglijdt. Maar let op: deze schoenen zijn niet geschikt voor indoor voetbal!

Artificial Ground
Steeds meer voetbalclubs kiezen voor kunstgras, vanwege de lage kosten in het onderhoud. Daarom zijn speciale artificial round voetbalschoenen ontwikkeld. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor het spelen op kunstgras. Dat komt doordat de noppen een andere vorm hebben, op een andere plek zitten en vrij kort zijn. Bovendien is het aantal noppen een stuk groter. Je komt daardoor niet vast te zitten in het kunstgras en bovendien slijt de zool daardoor minder snel. Speel je altijd op kunstgras, dan kies je dus voor deze schoen.

Indoor voetbalschoen
Ook zaalvoetbal wordt steeds populairder. Zaalvoetbal speel je in een zaal met een houden of kunststof vloet. Als je normale voetbalschoenen zou gebruiken, zouden de vloeren onmiddellijk beschadigd raken. Indoor voetbalschoenen is in dit geval geen keuze, maar een absolute must. De indoor voetbalschoenen hebben namelijk een platte zool. Die zolen zijn nooit donker, zodat er geen strepen kunnen ontstaan. De zolen hebben een bepaald patroon, waardoor je minder snel glijdt.

Voetbalschoenen tip van Voetbaluitslagen.com

Waar moet je precies op letten als je een voetbalschoen gaat kopen? Naast de zool en de noppen loont het ook even naar de bovenkant te kijken. Steeds meer voetbalschoenen hebben een synthetische stof. We leven in een regenachtig land en daar zijn deze schoenen beter tegen bestand. Bovendien zijn ze een stuk gemakkelijker te onderhouden, waardoor je niet steeds nieuwe schoenen hoeft te kopen.

Maar de klassieke leren voetbalschoenen hebben ook een voordeel. Leren voetbalschoenen ademen een stuk beter. Daardoor krijg je minder snel blaren, mede doordat ze soepel zijn en zich dus vormen naar jouw voeten. Bovendien is het contact met de bal een stuk beter. Ze kunnen minder goed tegen regen en kosten veel onderhoud. Wel gaan ze lang mee, als je ze goed schoonmaakt en zo nu en dan blijft invetten.

Welke schoen je moet kopen, is dus afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en de omgeving waarin je gaat spelen. Kies wijs, want dat kan een hoop geld en blessures schelen.

Trainingspakken van voetbalclubs


Tegenwoordig wordt het steeds populairder om een voetbaltrainingspak van een club te kopen. De kwaliteit van zo’n pak is doorgaans erg goed, omdat ze door dezelfde fabrikant worden gemaakt als de fabrikant die de echte pakken van de topspelers van een club fabriceert. Een pak van je favoriete voetbalclub staat natuurlijk bovendien ook gewoon stoer en is allang niet alleen meer voor kinderen. Ook volwassenen bestellen steeds vaker zo’n voetbaltrainingspak online.

Elke club heeft zijn eigen merk voetbalkleding. Alle clubs spelen in hun eigen kleur. Ajax speelt bijvoorbeeld in twee verschillende soorten tenues. In Nederland zijn de pakken van clubs uit de Eredivisie heel populair, maar ook pakken van bijvoorbeeld Manchester United, Real Madrid en Barcelona zijn erg in trek.

Welke pakken zijn populair?

In ieder geval is duidelijk dat in Nederland de pakken van clubs uit de bovenste regionen van de Eredivisie erg in trek zijn. Met name het voetbal trainingspak van Ajax is heel populair. Adidas produceert deze trainingspakken. In principe speelt Ajax in twee verschillende pakken: Darkshale en Loneblue. Darkshale is het donkergrijze trainingspak, voorzien van fluoriserende gele strepen. Vanaf de nek tot aan de arm lopen er drie kenmerkende gele strepen. Die is het echte kenmerk van Adidas. Over de schouder loopt een lichtgrijze en donkergrijze bies. Verder beschikt het jasje over twee steekzakken.

Natuurlijk moet wel duidelijk worden dat het hier om een echt pak van Ajax gaat. Daarom staat het logo van Ajax aan de rechterzijde van het shirt weergegeven. Aan de linkerzijde vind je het logo van producent Adidas terug. Ook de broek heeft twee steekzakken. Het Darkshale trainingspak is gemaakt van 100% polyester. Het Loneblue trainingspak heeft een heel strak uiterlijk. Over de mouwen en broekspijpen vinden we de Adidas-strepen, over de schoude een rood-witte bies. Dit zijn uiteraard de kleuren van Ajax. Verder heeft ook dit pak steekzakken in het jasje en in de broek.

Voetbaltrainingspakken van buitenlandse clubs

Buiten Nederlandse clubs zijn vooral de pakken van Manchester City, AS Roma en Chelsea FC populair. Manchester City speelt in het Dry Fit-trainingspak. Dat pak wordt geproduceerd door Nike. Het is een 100% polyester pak, zodanig geproduceerd dat het lichaamsvocht absorbeert. Vandaar de naam ‘Dry Fit’. Van de kraag tot de bovenzijde van de arm staat een zwarte streep. De zwarte broek heeft onder de knie een rode streep. Zowel de logo’s van Manchester United als Nike zijn op de broek terug te vinden.

Real Madrid heeft juist veel verschillende kleuren trainingspakken, in de kleuren wit/zart, ZIP Roze en volledig zwart. Het pak is ontworpen door Adidas. Daarom vinden we ook hier weer de bekende Adidas-strepen over de mouwen. Dit pak is eigenlijk qua opzet goed te vergelijken met het Ajax-pak, maar dan in andere kleuren. Ten slotte heeft Real Madrid dit pak ook beschikbaar in twee andere kleuren. Ze worden vooral gedragen tijdens uitwedstrijden ens perconferenties.

Primera División clubs hebben vrijwel altijd bijzondere trainingspakken. Zo ook Barcelona. Het gaat hier om een paars trainingspak, voorzien van roze accenten. Het pak wordt geproduceerd door Nike. Het logo van Barcelona staat aan de linkerkant van de borst, met daaronder ‘Qatar Airways’. Ook hier vinden we weer een streep van de hals tot aan de elleboog in het paars of in het blauw. De broek is altijd zwart. Ook hier vinden we weer het logo van Barcelona terug. Alle pakken worden altijd gemaakt van 100% polyester.

Voetbaltrainingspak kopen

Als je een voetbaltrainingspak van je favoriete club wilt kopen, hoef je niet lang te zoeken. De meeste clubs verkopen de pakken gewoon in hun online webshop. Daarnaast zijn er ook vele websites te vinden die deze pakken verkopen. Bij de meeste websites is de vuistregel: vandaag besteld, morgen al in huis. Dit betekent dat je dus morgen al kunt trainen in een trainingspak van je favoriete club!

Een trainingspak van jouw club is niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Daarom kun je deze eenvoudig online in verschillende maten bestellen.