competitie background image competitie background image
Competitie

Primeira Liga 2018/2019

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

In het seizoen 2018/2019 werd voor de 85e keer de Primeira Liga gespeeld. De hoogste voetbalcompetitie van Portugal staat bekend om zijn hoge niveau. Clubs als Benfica, Sporting CP en FC Porto werken wekelijks hun wedstrijden af in de Primeira Liga. In het seizoen 2017/2018 wist FC Porto de landstitel te winnen, maar in het seizoen 2018/2019 ging de hoofdprijs voor de 37e keer in de clubgeschiedenis naar Benfica. De landskampioen kwam in het gehele seizoen maar liefst 103 keer tot scoren.

Primeira Liga 2018/2019 stand

Primeira Liga 2018/2019 uitslagen

Europese tickets

Benfica eindigde met 87 punten uit 34 wedstrijden op de eerste plaats in de Primeira Liga. De landskampioen wist zich hiermee automatisch te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De nummer twee FC Porto behaalde 85 punten en plaatste zich voor de derde voorronde van het miljoenenbal.

Sporting CP wist onder de leiding van de Nederlandse trainer Marcel Keizer de derde plaats veilig te stellen, waarmee de club zich plaatste voor de groepsfase van de Europa League. Sporting CP won 23 van de 34 duels, het eindigde de competitie met 74 punten. Sporting Braga werd vierde met 67 punten en mocht deelnemen aan de derde voorronde van de Europa League. Het laatste Europese ticket ging naar de nummer vijf Vitória de Guimaraes (52 punten), dat zich plaatste voor de tweede voorronde van de Europa League. De Portugese club Moreirense behaalde ook 52 punten, maar had een minder doelsaldo dan de nummer vijf.

Degradanten

In de Primeira Liga 2018/2019 leken er vijf kandidaten voor degradatie naar de LigaPro. Uiteindelijk wisten Desportivo das Aves (36 punten) en Tondela (35 punten) zich nipt veilig te spelen. Deze twee clubs zullen in het seizoen 2019/2020 ook actief zijn in de hoogste Portugese voetbalcompetitie. Chaves werd zestiende met 32 punten en degradeerde naar het tweede niveau. En ook Nacional (28 punten) en Feirense (20 punten) konden degradatie niet meer voorkomen. Feirense wist slechts drie van de 34 competitieduels te winnen en verloor maar liefst 20 wedstrijden.

Topscorers

In de Primeira Liga 2018/2019 waren er slechts zeven spelers die vijftien keer of vaker tot scoren wisten te komen. Het megatalent João Félix kwam vijftien keer tot scoren voor Benfica. En ook spits Soares (FC Porto), Bas Dost (Sporting CP) en Dyego Sousa (Braga) wisten vijftien keer het net te vinden. Buitenspeler Rafa Silva (Benfica) kwam zeventien keer tot scoren, terwijl Bruno Fernandes (Sporting CP) twintig keer scoorde. De prijs voor topscorer van de Primeira Liga 2018/2019 ging naar de Zwitser Haris Seferovic (Benfica) met 23 treffers.

Assists

Benfica kwam in het seizoen 2018/2019 maar liefst 103 keer tot scoren, wat een evenaring was van het clubrecord. Zowel Alex Grimaldo als André Almeida (beide in dienst van Benfica) kwam tot twaalf assists. Middenvelder Bruno Fernandes blonk uit in het seizoen en kwam naast zijn vele doelpunten ook tot dertien assists. Echter was het Pizzi (Benfica) dat de meeste geslaagde assists wist te produceren, namelijk negentien stuks.

Persoonlijke prijzen

De prijs voor speler van het seizoen in de Primeira Liga ging naar Bruno Fernandes van Sporting CP. De Benfica-trainer Bruno Lage werd uitgeroepen tot manager van het seizoen. Het mooiste doelpunt werd volgens de kenners gescoord door Jovane Cabral (Sporting CP) en João Félix (Benfica) werd uitgeroepen tot talent van het seizoen. De Braziliaan Éder Militão (FC Porto) ontving de Fair-Play prijs.