Nationaal elftal

Iran

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Iran zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Iran in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Iran zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Alles over het Iraanse voetbalelftal

Het nationale voetbalelftal van Iran is de laatste jaren een vast gezicht op het WK-voetbal. Het Iraanse voetbalteam kan gezien worden als één van de beste voetballanden in Azië, wat ook geldt voor Japan en Zuid-Korea. De bijnaam van het voetbalteam is ‘De Perzische Leeuwen’. In de zomer van 2015 stond Iran op de 15e plaats in de FIFA-wereldranglijst. Javad Nekounam speelde de meeste interlands voor het land, hij kwam 151 keer in actie voor de nationale ploeg. De aanvaller Ali Daei scoorde 109 doelpunten van het land en is daarmee topscorer aller tijden.

Iran op het WK-voetbal

Iran maakte in 1978 zijn debuut op het WK-voetbal. In Argentinië verloor het land twee van de drie groepswedstrijden en speelde het één keer gelijk. In 1998 in Frankrijk kwam de Iranese ploeg ook niet verder dan de groepsfase, ditmaal werd er wel één wedstrijd gewonnen. In 2006 (Duitsland), 2014 (Brazilië) en 2018 (Rusland) ging Iran ten onder in de groepsfase. Het Iraanse voetbalelftal hoopt op het WK 2022 in Qatar voor de eerste keer de tweede ronde van het WK-voetbal te bereiken.

Erelijst van Iran

Iran won in 1968, 1972 en 1976 de titel op het Aziatische Kampioenschap. Op alle drie de toernooien won het land al zijn wedstrijden. In 2000, 2004, 2007 en 2008 won Het Iranese elftal de titel op het West-Aziatisch Kampioenschap.

Iran op het WK 2014

Iran kwalificeerde zich ternauwernood voor het WK 2014 in Brazilië. Het land verloor in de WK-kwalificatie van Libanon en Oezbekistan, waardoor het moest stunten in Zuid-Korea. De spits Reza Ghoochannejhad wist uiteindelijk de beslissende 0-1 te scoren in Seoul. Op het WK 2014 werd er doelpuntloos gelijkgespeeld tegen het Nigeriaanse elftal, werd er verloren van Argentinië en van Bosnië en Herzegovina. Hierdoor kwam er een vroegtijdig einde aan het toernooi voor het Iranese team.

Alireza Jahanbakhsh

De Iranees Alireza Jahanbakhsh kennen wij in Nederland maar als te goed. De voetballer speelde in het verleden namelijk twee seizoenen voor NEC Nijmegen en drie seizoenen voor AZ Alkmaar. Sinds de zomer van 2018 staat de voetballer onder contract bij Brighton & Hove Albion. De Engelse club komt uit in de Premier League, het hoogste niveau van Engeland. Brighton betaalde rond de 25 miljoen euro voor de Iranees.