Club

Caen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Caen

Programma Caen

Check hier alle wedstrijden van Caen die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Caen in de Ligue 2. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Caen

Elke wedstrijduitslag van Caen zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken?Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Caen selectie

Socials
@smcaen
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Caen

SM Caen is een van de nieuwere Franse profclubs. Alhoewel de vereniging uit Laag-Normandië al in 1897 werd opgericht, duurde het tot 1985 voordat de overstap werd gemaakt naar een profstatus. SM staat voor Stade Malherbe en dat is een verwijzing naar de dichter François de Malherbe (1555-1628), geboren in Caen en een hervormer van de Franse taal.

De reis van Caen van amateurclub naar Ligue 1

Zoals wel vaker gebeurt bij clubs met een lange geschiedenis, is de naam van SM Caen een paar keer veranderd. Bij de oprichting stond er l’UA Lycée Malherbe op de gevel, in 1908 werd het Club Malherbe Caen en in 1913 werd na een fusie met Club Sportif Caennais gekozen voor Stade Malherbe Caen. Een eerste profavontuur in de jaren 30 mislukte al snel.

Vervolgens kwam Caen tot vlak na de Tweede Wereldoorlog vooral uit in de zogeheten Division d’Honneur van het departement Normandië, om in 1948 toe te treden tot de landelijke amateurtak Championnat de France amateur (CFA). In 1962 en 1965 viel Caen na degradatie weg uit de CFA, om telkens het jaar daarop terug te keren.

Het ambitieniveau werd met de komst van speler-trainer Pierre Mankowski in 1983 opgeschroefd. Hij streefde naar een profstatus en zette dat kracht bij door op te drukken van de derde hoogste divisie naar de top van de tweede divisie. In 1988 werd voor het eerst in de clubgeschiedenis de hoogste divisie bereikt: de Division 1, de voorloper van de Ligue 1.

De mijlpalen van SMC

Het is maar weinig clubs gegeven om echt grote prijzen in de vitrine bij te mogen zetten. Caen is in dat opzicht een kleintje, want het werd nooit landskampioen, won ook nimmer de Franse beker en heeft geen Europese heldendaden verricht. Toch was er zo af en toe een gelegenheid voor de fans om het clublied ‘Normands, fiers et conquérants!’ extra hard te brullen.

In de eerste plaats bij het kampioenschap van de Ligue 2 in 1996 en 2010, maar toch ook bij de finaleplaats in de Coupe de la Ligue, het tweede bekertoernooi van Frankrijk, in 2005. De beste eindklassering in de Ligue 1 is de vijfde plek in 1992.

De beste spelers van Caen

Nicolas Seube hoort thuis in het lijstje spelers die extreem loyaal zijn. Nooit kwam de middenvelder voor een andere club uit dan Caen en met 477 optredens is hij de recordhouder voor de Normandiërs. William Gallas kwam twee seizoenen uit voor Caen, waarna hij successen vierde bij Chelsea en met Frankrijk tweede werd op het WK 2016.

Ook Ngolo Kanté droeg twee seizoenen het roodblauwe tenue van Caen, waarna hij met Leicester zeer verrassend landskampioen werd van Engeland en vervolgens bij Chelsea werd uitgeroepen tot Premier League-speler van het jaar in 2017.

Trainer van SM Caen

De Fransman Patrice Garande staat momenteel aan het roer. Deze in 1960 geboren trainer werd in 2012 aangenomen bij de club. Garande begon in 1998 als hoofdcoach bij het kleinere AS Cherbourg, waar hij is 2004 vertrok. Een jaar later nam hij de functie als assistent-trainer bij de club uit Caen aan, waar de oud-voetballer in 2012 hoofdtrainer werd. In het seizoen 2013/2014 boekte hij een groot succes door met SM Caen te promoveren naar de Ligue 1. Als speler kwam Garande uit voor clubs als Saint-Étienne, Montpellier en Auxerre.