Club

Montpellier

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Montpellier

De Franse voetbalclub Montpellier HSC werd opgericht in 1919. De club speelt in de Ligue 1, het hoogste niveau van Frankrijk. Jij kan de club op voet volgen op deze pagina. Check de laatste uitslagen, het programma en de interessante statistieken.

Programma Montpellier

Ontdek welke wedstrijden van Montpellier er op het programma staan.

Standen

Bekijk hieronder de actuele stand van Montpellier in de Ligue 1.

Uitslag Montpellier

Check wat Montpellier heeft gedaan in de laatste wedstrijden. Bekijk de uitslag of klik door naar de wedstrijdpagina voor statistieken.

Montpellier selectie

Socials
@mhscofficiel
Posts
Volgers
Volgend

Over de Franse club uit Montpellier

Montpellier Hérault Sport Club (HSC) is een voetbalclub uit de gelijknamige stad in Frankrijk. Deze club bestaat al sinds 1919 en werkt zijn thuisduels af in het Stade de la Mosson. Montpellier is sinds 1932 een professionele voetbalclub, maar had tussen 1969-1978 een periode als amateurclub. In 1989 keerde de ploeg terug in het professionele voetbal en met succes. Montpellier HSC won het jaar daarop gelijk het nationale bekertoernooi.

De basis voor de voetbalclub Montpellier werd gelegd in 1919, toen een groep welvarende burgers van de Zuid-Franse kuststad de tijd rijp achtte voor een sportvereniging. Dat werd Stade Olympique Montpelliérain (SOM), dat zich vooral richtte op rugby, atletiek, tennis en boksen. Na enkele maanden volgde een fusie met La Vie au Grand Air du Languedo (VGAL). Met de voetbalafdeling van VGAL ging SOM zich voortaan ook op ‘le beau jeu’ (het mooie spel) storten.

Stadion van Montpellier HSC

Het stadion van deze Franse club kent de naam ‘Stade de la Mosson’ en biedt plaats aan bijna 33.000 toeschouwers. Het stadion werd in 1972 opgeleverd en heeft nog diverse renovaties ondergaan. Het voetbalstadion was ook het decor voor enkele wedstrijden tijdens het WK 1998, maar wordt ook gebruikt voor rugbywedstrijden.

Het heden

Al door zijn hele geschiedenis heen wordt Montpellier gekenmerkt door chaos en veranderingen. Ook in deze eeuw worden er op de ranglijst wilde bokkensprongen gemaakt. Over wat de club uit het departement Hérault in de nabije toekomst nog te wachten staat kan dus echt niets zinnigs worden gezegd.

De successen van MHSC

Vanaf 1987 beleefde Montpellier een stabiele periode waarin het zich jaar na jaar op het hoogste niveau handhaafde. Enkele hoogtepunten uit die periode is de derde plek in 1988 en de bekerwinst in 1990. In 1994 werd ook nog de finale in de Coupe de France gespeeld. Het Europese hoogtepunt uit deze jaren is de kwartfinaleplek in de Europa Cup II in 1991.

In 2009 kwam er een nieuwe reeks van onafgebroken presentie in de Ligue 1. Na de veertiende plek in 2011 ging Montpellier het seizoen 2011-2012 echt niet in als kanshebber op de landstitel. Het schijnbaar onmogelijke gebeurde toch: MHSC greep op de 25e speeldag de koppositie en stond die niet meer af. Kampioen!

Bekende spelers van Montpellier

Rond 1990 vormden drie spelers hét gezicht van Montpellier: Laurent Blanc, Eric Cantona en Carlos Valderrama. Blanc speelde later voor topclubs als Barcelona en Manchester United, waarna hij met Frankrijk het WK 1998 en EK 2000 won. Cantona werd na zijn spelersloopbaan filmster annex filosoof en Valderrama heeft tot op de dag van vandaag de geblondeerde krulletjes die hem de bijnaam De Witte Gullit opleverden.

In het behalen van de landstitel waren de goals van Olivier Giroud onontbeerlijk. Hij werd dat jaar topscorer van de Ligue 1 en vervolgde zijn loopbaan bij Arsenal en Chelsea.

Montpellier in de Champions League

De kampioensploeg had zichzelf in de kijker gespeeld van vele Europese topclubs, waardoor Montpellier HSC afscheidt moest nemen van vele sterspelers uit de selectie. Dit zorgde ervoor dat het seizoen daarop een stuk minder goed verliep. De negende plaats bleek het hoogst haalbare te zijn. Montpellier maakt in het seizoen 2012/2013 ook zijn debuut in de Champions League, maar deze bleek ook niet bepaald succesvol. In de groepsfase werd er tweemaal gelijk gespeeld tegen Schalke 04, maar door de nederlagen tegen Arsenal en Olympiacos Piraeus was het avontuur al snel afgelopen. In de afgelopen vijf seizoenen speelde Montpellier niet meer in Europa.

Geschiedenis

In 1925 scheerde de vereniging langs de rand van de afgrond. De Franse voetbalbond kwam financiële fraude op het spoor, de directeur werd geschorst en de ploeg werd gedegradeerd. De eerste stap was het bezoedelde verleden afschudden via een naamsverandering naar Sports Olympiques Montpelliérains. Een nationale competitie en landstitel zoals we die nu kennen was er in die tijd nog niet, wel was de Coupe de France al ingesteld. En dat bekertoernooi werd in 1929 een prooi voor het opnieuw bloeiende Montpellier.

In de jaren 30 maakte de Franse overheid het mogelijk voor amateurclubs om de status te veranderen naar profclub. Montpellier schreef zich gretig in en behoorde daardoor tot de eerste lichting Franse professionele voetbalverenigingen. In 1932-1933 nam de club deel aan de allereerste editie van de Franse profcompetitie.

Er volgde een woelige periode met degradaties, promoties, financiële problemen en zelfs een supportersboycot. Eind jaren 60 vonden zij de locatie van het nieuwe stadion maar niets, want te perifeer, en kwam er amper nog iemand opdagen. Met kunst- en vliegwerk, fusies en weer wat naamsveranderingen bleef de club zijn neus nog net boven water houden. Als gevolg van al het tumult speelde Montpellier tussen 1969 en 1987 slechts één seizoen in Division 1, de voorloper van Ligue 1.