Nationaal elftal

Bulgarije

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Bulgarije zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Bulgarije in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Elke uitslag van Bulgarije zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Het Bulgaarse elftal is vaker niet dan wel aanwezig op een Europees- of Wereldkampioenschap. In 1994 bereikte Bulgarije op het WK in de Verenigde Staten een enorme piek: vierde. Het is voor het land wachten op een nieuwe generatie met toenmalige toppers als Hristo Stoichkov en Emil Kostadinov.

Het lange wachten op het debuut van Bulgarije

In 1923 vond de Bulgaarse sportfederatie de tijd rijp om een voetbaltak te stichten: de Bulgarski Foetbolen S’joez, die sinds 1985 door het leven gaat als Bulgarian Football Union (maar dan in Cyrillisch schrift). De eerste interland vond plaats in 1924. Datzelfde jaar waren de Bulgaren present bij de Olympische Spelen te Parijs, maar de eerste match tegen de Ierse Vrijstaat. In 1930 had het als een van de weinige Europese landen interesse om deel te nemen aan het eerste wereldkampioenschap voetbal ooit. De reis naar Uruguay ging door de weersomstandigheden niet door.

Vervolgens lukte het keer op keer niet om kwalificatie voor een WK of voor de Zomerspelen voor elkaar te krijgen. Bulgarije moest zich troosten met deelname aan de Balkan Cup, waar in 1931 voor het eerst de eindzege werd opgeëist. Toen dat toernooi, na diverse interrupties, in 1980 werd opgedoekt had Bulgarije drie titels in de prijzenkast.

In 1962 lukte het om een plekje te bemachtigen voor het wereldkampioenschap in Chili. In de kwalificatiereeks werd Frankrijk via een play-off uitgeschakeld. Op het toernooi zelf moesten de Bulgaren het na nederlagen tegen Argentinië en Hongarije doen met een puntje tegen Engeland.

Geen heel memorabel debuut, al was het wel het begin van een reeks opeenvolgende WK-deelnames. Ook in 1966, 1970 en 1974 was Bulgarije van de partij op het mondiale voetbalfestijn. Telkens werd de WK-droom in de groepsfase de nek omgedraaid en ook telkens werd geen enkele match gewonnen. Toch was dit een generatie met behoorlijke potentie. In 1968 werd Bulgarije tweede op de Olympische Zomerspelen te Mexico.

Onderwijl lukte het niet om het EK te halen, wat ook weer niet zo vreemd is, want tot en met 1976 deden slechts vier landen mee aan de eindronde. In 1986 kwam Bulgarije op het WK te Mexico als een van de beste nummers drie tot de tweede ronde, waar het gastland in de weg stond.

Op het WK 1994 gaf Bulgarije in de groepsfase onder meer Argentinië klop, nam het wraak op Mexico (in de verlenging) en wipte het Duitsland alvorens Italië Stoichkov en co veroordeelde tot de troostfinale tegen Zweden. Die generatie haalde ook nog het EK 1996 en het WK 1998, zonder verder succes. Sinds euro 2004 ontbreken ‘de leeuwen’ op de grote toernooien.

De bekendste spelers van Bulgarije

Hristo Stoichkov (Barcelona) is de grootste held in de Bulgaarse voetbalgeschiedenis. Ook Dimitar Berbatov (Manchester United), Hristo Bonev en Emil Kostadinov (Porto, Bayern Munchen) hadden inspirerende carriers.

Bulgarije op de FIFA-ranking

Tussen 1993 en nu heeft Bulgarije wilde sprongen gemaakt op de FIFA-ranking, van plek vijftien eind 1996 tot 84e in 2011. De gemiddelde ranking in de vorige 25 jaar was plek 43.

Vrouwenvoetbal in Bulgarije

Het Bulgaarse vrouwenelftal, dat als zoveel vrouwenselecties de bijnaam ‘leeuwinnen’ draagt, speelde in 1987 zijn eerste interland. Een WK of EK speelden de Bulgaarse vrouwen nog niet, wel wonnen ze in 2008 de Balkan Cup.