competitie background image competitie background image
Competitie

1e Divisie Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Pakt Van de Sanden met grootmacht Olympique Lyon weer een titel in de Franse vrouwencompetitie? Of is er dit seizoen een andere club die in de buurt komt van de top? Bekijk alles over de Feminine Division 1 op deze pagina.

1e Divisie Vrouwen programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de 1e Divisie zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt in de Franse competitie voor vrouwen.

1e Divisie Vrouwen stand

Wij bieden je de volledige tussenstanden én meer van de 1e Divisie vrouwen in Frankrijk! Bekijk snel de stand en statistieken.

1e Divisie Vrouwen uitslagen

Check alle wedstrijden en uitslagen in de 1e Divisie Vrouwen van Frankrijk?

De bookmakers keurmerken

Het vrouwenvoetbal in Frankrijk

De hoogste vrouwenvoetbal competitie in Frankrijk staat bekend als de Feminine Division 1. Er zijn twaalf teams die deelnemen aan de competitie. Al sinds 1975 is het vrouwenvoetbal op hoog niveau officieel opgenomen bij de voetbalbond. Het aantrekken van goede spelers en uitgeven van professionele contract gebeurt pas sinds 2009. De Franse competitie voor vrouwen is namens de UEFA uitgeroepen in 2018-2019 tot de beste competitie van Europa.

Olympique Lyon, heerser in Frankrijk

Al jaren is Olympique Lyonnais de beste club in het vrouwenvoetbal met een onafgebroken kampioenschap reeks van 2007 t/m 2019. Hoewel het daardoor lijkt dat de club uit Lyon geen tegenstand kent, is het zo dat Paris Saint Germain en Montpellier HSC niet ver achter de nummer één eindigen.

Bij het Franse topteam spelen diverse grote namen die ook uitkomen voor nationale elftallen, waaronder de Franse Eugénie Le Sommer, de Noorse Ada Hegerberg en de Nederlandse Shanice van de Sanden. De speelster Hegerberg is overigens ook topscorer van de competitie geworden in de seizoenen 2015/16 (33 doelpunten), 2016/17 (20 doelpunten), 2017/18 (31 doelpunten). In 2019 eindigde ze op een tweede plek met 20 doelpunten.

De titel die in 2019 werd gepakt door Lyon werd in het stadion gezien door maar liefst 25.907 toeschouwers, een nieuw record in het Franse vrouwenvoetbal.

FSFSF

In 1918 was er in Frankrijk al een voetbalcompetitie voor vrouwen, destijds opgezet door Fédération des Sociétés Féminines Sportives de France (FSFSF). Deze vrouwenvoetbal organisatie werd geleid door Alice Milliat. Zij was een pionier in de vrouwensport van Frankrijk. Zij zorgde er onder andere voor dat de voetbaldames ook deelnamen aan de Olympische spelen. In het voetbal kreeg ze het ook voor elkaar om met een team uit Parijs deel te nemen aan het eerste erkende internationale vrouwen voetbaltoernooi in Engeland. Het vrouwenvoetbal verdween van 1930 t/m 1974 naar aanleiding van een verbod.

Degradatie en promotie

Nummer 11 en 12 van de Franse vrouwencompetitie zijn gedwongen tot degradatie naar de Division 2 Féminine. De twee hoogst geklasseerde teams uit die klasse promoveren naar de eerste divisie. De kampioen van de 1e divisie Frankrijk en nummer twee mogen zich opmaken voor deelname aan de Women’s Champions League.

In 2019 voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter

Tot aan zondag 28 april 2019 was het nog niet voorgekomen dat een vrouwelijke scheidsrechter een duel op het hoogste niveau in Frankrijk in het vrouwenvoetbal leidde. De eer was aan Stéphanie Frappart in de wedstrijd tussen Amiens en Strasbourg.