competitie background image competitie background image
Competitie

Women's Super League

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Volg de vrouwencompetitie in Engeland op de voet! Winnen Miedema en Van de Donk met Arsenal de titel? Of is het Groenen met Manchester United? Blijf op de hoogte van de Women’s Super League!

Women's Super League programma

Wees altijd op de hoogte van wedstrijden in de Engelse vrouwencompetitie met dit schema.

Women's Super League stand

Check de tussenstand in de Women’s Super League. Staat jouw favoriete damesteam bovenaan?

Women's Super League uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Women’s Super League? Bekijk ze hieronder.

De bookmakers keurmerken

Over de Engelse vrouwencompetitie

De Women’s Super League is dé vrouwenvoetbal competitie en het hoogst haalbare niveau in Engeland. Het aantal teams dat deelneemt in de vrouwelijke variant van de Premier League is wisselend door de jaren heen. De Engelse vrouwencompetitie bestaat uit twee reeksen met de naam WLS 1 en WLS 2, waarbij de laatst genoemde bekend staat als FA Women’s Championship.

Hoe heeft de competitie zich door de jaren heen vormgegeven?

Waar de FA WSL eigenlijk al in 2010 gestart zou worden, had de kredietcrisis tot gevolg dat de start pas een jaar later zou plaatsvinden. Er kwamen acht teams in de competitie die uiteindelijk in 2011 begon. Vanaf 2014 werd er een tweede divisie in het leven geroepen, zodat promotie en degradatie mogelijk zou zijn. De tweede divisie werd FA WSL 2 genoemd en bevatte tien teams. De damescompetitie speelde tot 2016 in de zomer af, maar nam daarna het traditionele programma over zoals we dat nu kennen. In het seizoen van 2017-2018 kreeg de competitie een nieuwe naam: FA Women’s Super League. De tweede divisie (FA WSL 2) werd benoemd tot FA Women’s Championship.

Een primeur in het voorjaar 2019: de Britse Bank Barclays gaat de competitie van de vrouwen voor drie jaar sponsoren. Deze sponsoring noemt de Engelse voetbalbond de grootste investering van een merk in een tak van sport van vrouwen.

Wedstrijden uitgezonden op tv

De wedstrijden van de vrouwen elftallen werden in het seizoen 2017/18 uitgezonden op tv en online. Niet alle wedstrijden, maar veel wedstrijden kon je kijken bij BT Sport, online en BBC Red Button. Ook de Facebook pagina van de Women’s Super League bracht live verslag van de duels.

ESPN liet eerder het Engelse publiek al genieten van het vrouwenvoetbal in de periode van 2009 – 2013. Zij hadden een exclusieve deal en zonden in 2011 zes wedstrijden live uit. Daarnaast was er een wekelijks moment met hoogtepunten uit de wedstrijden. BBC Two gaf in het seizoen 2013/14 ook aandacht aan het vrouwenvoetbal met vier uitzendingen over de competitie. In dat programma werden samenvattingen gegeven en werd er vooruitgekeken op de kwalificatie van Engeland voor het WK dat in 2015 in Canada zou plaatsvinden.

Wat verdienen de speelsters?

Dat er een groot gat zit tussen de voetballende mannen en vrouwen moge duidelijk zijn. Bijna alle speelsters in de WSL verdienen minder dan 35.000 Engelse pond per jaar. Afhankelijk van de club en speelsters is het gemiddelde vaak onder de 27.000 pond. Een speelster die relatief wel goed verdiend is Steph Houghton, uitkomend voor Manchester City, met 65.000 pond in een jaar.

Topscorers

In het seizoen van 2018/19 dat Arsenal kampioen werd, was het een Nederlandse speelster die zich mocht bekronen tot topscorer van de Women’s Super League aller tijden: Vivianne Miedema. Arsenal leverde daarvoor slechts één topscorer nog aan, namelijk Kim Little(11). Het is Birmingham City dat drie maal de topscorers van de competitie aanleverde met 14, 8 en 15 doelpunten.

Kampioen van Engeland bij de vrouwen

2012
Arsenal
2013
Arsenal
2014
Liverpool
2015
Liverpool
2016
Chelsea
2017
Manchester City
2018
Chelsea
2019
Arsenal
2020
Chelsea