competitie background image competitie background image
Competitie

Women's Championship

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Volg de tweede competitie voor vrouwen in Engeland! Bekijk uitslagen, tussenstanden en alle wedstrijden die op het programma staan.

Women's Championship programma

Alle wedstrijden van de Women’s Championship vind je in het programma hieronder.

Women's Championship stand

In de tussenstand van de Women’s Championship zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie.

Women's Championship uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Women’s Championship? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden.

Over de competitie

Onder het hoogste voetbalniveau van het damesvoetbal in Engeland speelt zich de FA Women’s Championship competitie af. Dit is dus na de Women’s Super League het hoogste niveau in het Engelse vrouwenvoetbal. De competitie was van 2014 t/m 2018 bekend onder de naam WSL 2, toen het eerste en tweede niveau nog onder dezelfde naam vielen. Er speelden voorheen 11 teams mee in de competitie, maar vanaf het seizoen in 2019 zijn dit er 12.

Promotie en degradatie

De kampioen van de tweede divisie promoveert automatisch naar de eerste divisie in het land. Ook de nummer twee mag zich gelukkig prijzen met deze beloning. Echter moeten de promovenda wel voldoen aan de criteria die gesteld zijn voor een licentie om te spelen op het hoogste niveau.

Normaliter zou de laatst geëindigde degraderen, maar voor het seizoen 2019/20 heeft Millwall Lionesses geluk gehad. De Women’s Championship competitie wordt uitgebreid naar 12 teams, waardoor zij hun plek mogen behouden. Vanaf de 2019/20 competitie wil de Engelse voetbalbond in de drie divisies een systeem aanhouden van één degradant en één promovendus. Uiteraard moeten de promovenda voldoen aan de licentie criteria van het hogere niveau. Anders wordt de nummer twee de plek aangeboden.

FA WSL is hervormd in 2017

Van 2011 t/m 2016 was het de FA Women’s Super League 1 en 2 dat de eerste en tweede divisie van het vrouwenvoetbal omvatte. Toen speelde de competitie zich nog in de zomerperiode af. De FA WSL 2 bevatte destijds tien teams. De voetbalbond besloot echter in 2017 een nieuwe opzet te gaan hanteren, namelijk hetzelfde als de mannen in de Premier League. Vanaf dat seizoen zijn de wedstrijden gespeeld in een kalender zoals we deze nu ook kennen (van augustus t/m mei).

De groei en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal is voor de voetbalbond van Engeland prioriteit. Alle beslissingen die genomen worden in de (her)vorming van de competitie moeten er voor zorgen dat het vrouwenvoetbal zich verbeterd op alle fronten. Hierbij kan gedacht worden aan kwaliteit van het spel, sponsoring, salaris van spelers, maar ook de kans op succes met het nationale team. Het is

Katie Brazer, FA

Er wordt door de voetbalbond langzaam gebouwd aan een stabiele omgeving in het Engelse vrouwenvoetbal. Katie Brazer, hoofd van het vrouwenvoetbal bij de FA, die deze ontwikkelingen een goede stap vindt. Ze wil hiermee een topsportomgeving creëren, waarin goede spelers worden opgeleid en voortgebracht. De omgeving moet er tevens voor zorgen dat interesse en spanning in de competitie toeneemt en meer fans zal trekken.

Nieuwkomer Manchester United direct kampioen

Waar in het voorjaar van 2018 Manchester United nog niet zeker was van deelname aan de tweede divisie, is het ook het team dat in mei 2019 kampioen is geworden. In maart 2018 is een aanvraag bij de bond neergelegd om te mogen spelen in de Women’s Championship. Dit was voor de ‘Rode duivels’ de kans om meisjes uit de regionale talenten opleiding een carrière te bieden en door te laten stromen naar het hoogste voetbalniveau. Met het kampioenschap in de Women’s Championship maakt het team zich op voor deelname in de Women’s Super League in 2019/20.