VfL Wolfsburg

Country |
Active in |

VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg is afkomstig uit de stad Wolfsburg, dat in het noordwesten van Duitsland ligt. Met het oprichtingsjaar 1945 is Wolfsburg een relatief jonge club voor Duitse begrippen. De ploeg speelt haar thuiswedstrijden in de Volkswagen Arena, die plek biedt aan zo’n 30.000 supporters.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg is afkomstig uit de stad Wolfsburg, dat in het noordwesten van Duitsland ligt. Met het oprichtingsjaar 1945 is Wolfsburg een relatief jonge club voor Duitse begrippen. De ploeg speelt haar thuiswedstrijden in de Volkswagen Arena, die plek biedt aan zo’n 30.000 supporters.

De club is zeer sterk verbonden met autofabrikant Volkswagen. De stad Wolfsburg werd in 1938 gesticht onder bevel van Adolf Hitler, die in het gebied auto’s wilde produceren. De club is nog altijd volledig in het bezit van Volkswagen en heeft dankzij investeringen van het autobedrijf relatief snel successen weten te behalen. De club geldt veelal als middenmoter in de Bundesliga, met zowel uitschieters naar boven als beneden.

Historie VfL Wolfsburg

VfL werd in 1945 opgericht als multi sportvereniging en is ook tegenwoordig nog meer dan enkel een voetbalclub. Naast voetbal, biedt de club onder meer een basketbal, hockey en volleybal aan.

De club werd opgericht in september van 1945, maar ging enkele maanden later al bijna ten onder. Alle spelers, op Josef Meyer na, stapten in die maand over naar stadsgenoot 1. FC Wolfsburg. Samen met Meyer werd een nieuw team opgebouwd, dat uiteindelijk de club naar de eerste successen zou leiden.

Tot 1954 won de club enkele amateurkampioenschappen, waarna het promotie naar de Oberliga wist veilig te stellen.  Op dat moment was de Oberliga het hoogste niveau in de Duitse voetbalpiramide. Bij de oprichting van de Bundesliga in 1963 werd Wolfsburg ingedeeld in de Regionalliga Nord, het tweede niveau. Hier was de ploeg lange tijd een middenmoter, tot het in 1974 degradeerde naar het derde niveau.

Na bijna twintig jaar op het derde niveau, promoveerde Wolfsburg in 1992 weer naar het tweede niveau. De club presteerde goed en wist zelfs de bekerfinale van 1995 te bereiken, waar het redelijk kansloos verloor van Borussia Mönchengladbach. In 1997 volgde promotie, waarna Wolfsburg onafgebroken in de Bundesliga actief bleef.

De grootste successen volgden na de eeuwwisseling. VfL Wolfsburg plaatste zich meermaals voor Europees voetbal, werd landskampioen in het seizoen 2008/2009 en won bovendien de beker en supercup in 2015. Mede dankzij nieuwe investeringen van eigenaar Volkswagen, weet VfL Wolfsburg zich recentelijk te handhaven als middenmoter met zo nu en dan positieve uitschieters.

VfL Wolfsburg fans en clubiconen

VfL Wolfsburg heeft een betrekkelijk bescheiden fanclub, maar groeit met name de laatste jaren in populariteit dankzij enkele successen. Hoewel Wolfsburg in de buurt ligt van zowel Braunschweig als Hannover, kent de club geen grote rivaliteit met de profclubs uit beide steden. Een dergelijke rivaliteit is er vooral tussen de clubs uit Braunschweig en Hannover.

Door de jaren heen zijn enkele bekende namen uitgekomen voor VfL Wolfsburg. In het recente verleden maakten onder meer André Schürrle en Kevin de Bruyne de succes mogelijk. Beide spelers werden echter snel weggekaapt door respectievelijk Borussia Dortmund en Manchester City, waardoor zij nooit zouden uitgroeien tot clubiconen van VfL Wolfsburg.

Dat kan wel gezegd worden van Diego Benaglio, die tussen 2008 en 2017 het doel verdedigde van Wolfsburg en tot een recordaantal van 259 competitieduels kwam. Clubtopscorer is Edin Džeko, met maar liefst 66 doelpunten in 111 competitiewedstrijden. Wolfsburg heeft een naam opgebouwd als uitstekende scout van jonge talenten. Talenten die vaak voor een veelvoud worden doorverkocht na hun doorbraak.

Een van de beste Europese jaren VfL Wolfsburg

Het seizoen 2015/16 bleek een prima Europees jaar voor VfL Wolfsburg. In de Champions League stond het in de groepsfase tegenover PSV, Manchester United en CKSA Moskou. Na de zes wedstrijden stond VfL Wolfsburg als eerste in de poule voor PSV. Alleen PSV uit (0-2) en Manchester United uit (1-2) gingen verloren waardoor de Duitsers zeker waren van een plek in de achtste finales.

In de achtste finales lootte VfL Wolfsburg het Belgische AA Gent. Een op papier makkelijke loting en dat bleek zo te zijn. Beide wedstrijden werden gewonnen en VfL Wolfsburg stond in de kwartfinale. In deze tweeluik kwam VfL Wolfsburg tegenover een Europese gigant te staan, Real Madrid. De Spaanse topclub ging in de eerste wedstrijd verrassend onderuit met 0-2. In de return verloor VfL Wolfsburg jammer genoeg met 0-3 en zo strandde de club in de kwartfinale. Een strijdlustig elftal en een prima indruk in Europa.