Club

VfL Wolfsburg

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Duitsland
Competitie:
Locatie:
Wolfsburg

De Duitse voetbalclub VfL Wolfsburg speelt zijn wedstrijden in de Bundesliga en de DFB-Pokal. Bekijk hier hoe VfL Wolfsburg presteert in de competitie en het bekertoernooi.

Programma VfL Wolfsburg

Check hier alle wedstrijden van VfL Wolfsburg die dit seizoen op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van VfL Wolfsburg in de Bundesliga.

Uitslag VfL Wolfsburg

Elke wedstrijduitslag van VfL Wolfsburg vind je hieronder.

VfL Wolfsburg selectie

Socials
@vfl.wolfsburg
Posts
Volgers
Volgend

Wist je dit al over de club?

VfL Wolfsburg is afkomstig uit de stad Wolfsburg, dat in het noordwesten van Duitsland ligt. Met het oprichtingsjaar 1945 is Wolfsburg een relatief jonge club voor Duitse begrippen. De ploeg speelt haar thuiswedstrijden in de Volkswagen Arena, die plek biedt aan zo’n 30.000 supporters.

De club is zeer sterk verbonden met autofabrikant Volkswagen. De stad Wolfsburg werd in 1938 gesticht onder bevel van Adolf Hitler, die in het gebied auto’s wilde produceren. De club is nog altijd volledig in het bezit van Volkswagen. Dankzij investeringen van het autobedrijf heeft de club relatief snel successen weten te behalen. De club geldt veelal als middenmoter in de Bundesliga, met zowel uitschieters naar boven als beneden.

Historie VfL Wolfsburg

VfL werd in 1945 opgericht als multi-sportvereniging en is ook tegenwoordig nog meer dan enkel een voetbalclub. Naast voetbal, biedt de club onder meer een basketbal, hockey en volleybal aan.

De club werd opgericht in september van 1945, maar ging enkele maanden later al bijna ten onder. Alle spelers, op Josef Meyer na, stapten in die maand over naar stadsgenoot 1. FC Wolfsburg. Samen met Meyer werd een nieuw team opgebouwd, dat uiteindelijk de club naar de eerste successen zou leiden.

Tot 1954 won de club enkele amateurkampioenschappen, waarna het promotie naar de Oberliga wist veilig te stellen. Op dat moment was de Oberliga het hoogste niveau in de Duitse voetbalpiramide. Bij de oprichting van de Bundesliga in 1963 werd Wolfsburg ingedeeld in de Regionalliga Nord, het tweede niveau. Hier was de ploeg lange tijd een middenmoter, tot het in 1974 degradeerde naar het derde niveau.

Na bijna twintig jaar op het derde niveau, promoveerde Wolfsburg in 1992 weer naar het tweede niveau. De club presteerde goed en wist zelfs de bekerfinale van 1995 te bereiken. Deze werd redelijk kansloos verloren van Borussia Mönchengladbach. In 1997 volgde promotie, waarna Wolfsburg onafgebroken in de Bundesliga actief bleef.

De grootste successen volgden na de eeuwwisseling. VfL Wolfsburg plaatste zich meermaals voor Europees voetbal, werd landskampioen in het seizoen 2008/2009 en won bovendien de beker en supercup in 2015. Mede dankzij nieuwe investeringen van eigenaar Volkswagen, weet VfL Wolfsburg zich recentelijk te handhaven als middenmoter met zo nu en dan positieve uitschieters.

Fans en clubiconen

VfL Wolfsburg heeft een betrekkelijk bescheiden fanclub, maar is wel in populariteit gegroeid dankzij enkele successen. Hoewel Wolfsburg in de buurt ligt van zowel Braunschweig als Hannover, kent de club geen grote rivaliteit met de profclubs uit beide steden. Een dergelijke rivaliteit is er vooral tussen de clubs uit Braunschweig en Hannover.

Door de jaren heen zijn enkele bekende namen uitgekomen voor VfL Wolfsburg. In het recente verleden maakten onder meer André Schürrle en Kevin de Bruyne de succes mogelijk. Beide spelers werden echter snel weggekaapt door respectievelijk Borussia Dortmund en Manchester City, waardoor zij nooit zouden uitgroeien tot clubiconen van VfL Wolfsburg.

Dat kan wel gezegd worden van Diego Benaglio, die tussen 2008 en 2017 het doel verdedigde van Wolfsburg en tot een recordaantal van 259 competitieduels kwam. Clubtopscorer is Edin Džeko, met maar liefst 66 doelpunten in 111 competitiewedstrijden. Wolfsburg heeft een naam opgebouwd als uitstekende scout van jonge talenten. Talenten die vaak voor een veelvoud worden doorverkocht na hun doorbraak.

Een van de beste Europese jaren VfL Wolfsburg

Het seizoen 2015/16 bleek een prima Europees jaar voor VfL Wolfsburg. In de Champions League stond het in de groepsfase tegenover PSV, Manchester United en CKSA Moskou. Na de zes wedstrijden stond VfL Wolfsburg als eerste in de poule voor PSV. Alleen PSV uit (0-2) en Manchester United uit (1-2) gingen verloren waardoor de Duitsers zeker waren van een plek in de achtste finales.

In de achtste finales lootte VfL Wolfsburg het Belgische AA Gent. Een op papier makkelijke loting en dat bleek zo te zijn. Beide wedstrijden werden gewonnen en VfL Wolfsburg stond in de kwartfinale. In deze tweeluik kwam VfL Wolfsburg tegenover een Europese gigant te staan, Real Madrid. De Spaanse topclub ging in de eerste wedstrijd verrassend onderuit met 0-2. In de return verloor VfL Wolfsburg jammer genoeg met 0-3 en zo strandde de club in de kwartfinale. Een strijdlustig elftal en een prima indruk in Europa.