Club

Strasbourg

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Frankrijk
Competitie:
Locatie:
Strasbourg

De voetbalclub RC Strasbourg speelt zijn duels in de Ligue 1. De club uit Straatsburg kan gezien worden als een Franse subtopper. RC Strasbourg kent het Stade de la Meinau als thuishaven. Ontdek hier de uitslagen en het programma van het eerste elftal.

Programma Strasbourg

Bekijk hier de duels van Strasbourg die op het programma staan.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Strasbourg in de competitie.

Uitslag Strasbourg

Alle uitslagen van Strasbourg zie je in dit schema

Strasbourg selectie

Socials
@rcsa
Posts
Volgers
Volgend

Informatie over de club

De Franse voetbalclub Racing Club de Strasbourg – Alsace werd opgericht in 1906. Deze club speelt zijn thuisduels in het Stade de la Meinau en komt momenteel uit in de Ligue 1. De huidige voorzitter van de club is Philippe Ginestet.

Trainer Thierry Laurey staat aan het roer bij Strasbourg, deze coach kwam als speler uit voor clubs als Olympique Marseille, Paris Saint-Germain en Montpellier. In 1979 werd de club voor de enige keer in het bestaan landskampioen.

De geschiedenis van RC Strasbourg is vrij roerig. Zo werd de vereniging landskampioen in 1979 en werden er drie bekers (in drie verschillende decennia) gepakt. De club maakte sinds de jaren 50 ook minstens eenmaal per decennium een degradatie mee.

Van Fußball Club Neudorf naar RC Strasbourg

Het begon allemaal in 1906, toen een groep jonge schooljongens geld bij elkaar lapten om een lederen bal te kopen. Een van hun leraren begeleidde hen bij de oprichting van een heuse voetbalclub: Fußball Club Neudorf. Zoals die naam al aangeeft behoorde dat stuk grond van de regio Elzas-Lotharingen toentertijd tot Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog kwam daar verandering in en in 1919 werd de naam gewijzigd in Racing Club de Strasbourg.

Tot 1933 deed Strasbourg mee aan regionale amateurcompetities. In dat jaar maakte de club gebruik van de mogelijkheid die de Franse bond het jaar daarvoor geboden had om het profstatuut te ondertekenen. Prompt was RC Strasbourg een profclub en het profavontuur begon in Division 2. Het bleek niet lastig voor Strasbourg om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden: direct werd promotie naar Division 1 behaald.

De successen van Le Racing

In die eerste jaren van de Franse profcompetitie draaide Strasbourg bovenaan mee. In 1935 werd de ploeg vice-kampioen, de jaren erna derde, zesde en vijfde. Na de Tweede Wereldoorlog werd de draad opgepakt met onder meer een derde plek in 1947 en ook in 1953. Maar de eerste scheurtjes in het bolwerk begonnen te verschijnen: in 1952 werd de club achttiende en laatste, al werd het seizoen daarop direct weer een terugkeer naar Division 1 afgedwongen.

En dat is de rode draad door de geschiedenis van Strasbourg: redelijk grote pieken, maar nog grotere dalen. In de jaren 60 en 70 eindigde de club op allerlei posities, van subtop tot middenmoot tot achterin. Er moest een paar keer vanuit de tweede divisie weer gestreden worden om terug te keren op het hoogste niveau. Eind jaren 70 kwam dan eindelijk de felbegeerde hoofdprijs: het landskampioenschap in 1979. Om vervolgens in de jaren 80 af te glijden naar Division 2.

De vitrine heeft nog drie andere pronkstukken. De beker Coupe de France werd driemaal bemachtigd, in 1951, 1966 en 2001. Het tweede bekertoernooi, de Coupe de la Ligue die later werd gelanceerd, ging driemaal naar Strasbourg: 1997, 2005 en 2019.

Bekende spelers in de 20e eeuw

In 1999 mochten fans van Strasbourg hun elftal van de eeuw kiezen. Enkele uitverkorenen in die opstelling waren Léonard Specht, Francis Piasecki en Albert Gemmrich (beide van het kampioensteam), Frank Lebœuf (die er begin jaren 90 speelde) en spits Oskar Rohr die in de jaren 30 liefst 118 keer in 150 duels scoorde. Een andere markante ex-speler is José Luis Chilavert. De doelman uit Paraquay stond erom bekend om graag naar voren te sprinten om mee te doen met de aanval of om een strafschop te nemen.

Dieptepunt van RC Strasbourg

In het voetbalseizoen 2009/2010 gebeurde het onmogelijke, RC Strasbourg degradeerde naar de derde klasse van Frankrijk. In het seizoen dat daarop volgde kon de club geen promotie afdwingen en kan het in de financiële problemen. Hierdoor moest de club afstand doen van de proflicentie, moest het gedwongen degraderen en reorganiseren.

RC Strasbourg keert terug in de Ligue 1

Strasbourg keerde in het voetbalseizoen 2012/2013 weer terug in het professionele circuit. Gelijk werd promotie afgedwongen naar de Championnat National en kende het vervolgens een moeilijk seizoen. In 2016 wist de club kampioen te worden op het derde niveau en mocht het aantreden in de Ligue 2. En ook dat verliep geweldig voor de Franse voetbalclub, want in 2017 won het de titel. Dankzij dat resultaat keerde Racing Strasbourg-Alsace weer terug op het hoogste niveau, de Ligue 1. De club eindigde in het seizoen 2017/2018 op een vijftiende plaats, slechts één punt boven de degradatiestreep.

Stadion van RC Strasbourg

RC Strasbourg speelt alle thuiswedstrijden in het prachtige Stade de la Meinau. Dit stadion werd in 1914 gebouwd, maar dat was in eerste instantie bedoelt voor de duels van de club FC Neubourg (voorganger van Strasbourg). In dit oude stadion werden ook wedstrijden afgewerkt tijdens het WK 1938 en het EK 1984. In 1988 won KV Mechelen in het Stade de la Meinau de Europacup II, dat deed het door de finale met 1-0 te winnen van Ajax.