Nationaal elftal

Servië

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Servië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Op welke plaats staat Servië in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Servië zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Het Servische voetbalteam is een van de nieuwere nationale elftallen. In augustus 2006 speelde Servië zijn eerste interland en in 2010 debuteerde het land op het wereldkampioenschap voetbal. Anno 2019 is het bezig aan de kwalificaties voor het EK 2020.

Van Joegoslavië naar Servië

Tot in de vroege jaren 90 was het grondgebied van het huidige Servië onderdeel van Joegoslavië, dat toen begon met uit elkaar vallen. Joegoslavië had zich geplaatst voor het EK 1992, maar tien dagen voor de eindronde begon werd besloten dat Joegoslavië niet meer welkom was.

Gaandeweg de jaren 90 zou er toch nog een Joegoslavisch elftal op de been worden gebracht. In 2003 werd de federale republiek echter ontbonden en werd de naam omgedoopt tot Servië en Montenegro. Drie jaar later werkte Montenegro zich los en werd het onafhankelijk. Servië bleef dus over en in augustus 2006 debuteerde het Servische nationale elftal in een friendly tegen Tsjechië.

Euro 2008 was het eerste toernooi waarvoor het Servische elftal zich mocht proberen te plaatsen. Het lukte net niet, maar de oogst van 24 punten uit veertien speelronden was veelbelovend voor een klein, nieuw land. Het WK 2010 werd wel bereikt en ook nog eens in stijl: in groep 7 van de kwalificaties bleven de Serviërs Frankrijk en Oostenrijk voor. De eindronde zelf werd een flop. Er laten kansen in een groep met naast favoriet Duitsland ook Ghana en Australië en Servië won zelfs zijn tweede match tegen Duitsland, maar het bleef bij die drie punten.

De kwalificatie voor Euro 2012 was ook een teleurstelling. Dat Italië die groep won was geen verrassing, maar dat Estland als nummer twee naar de play-offs ging was wel onverwacht. De kwalificatiegroep voor het WK 2014 was pittig: België was veel te sterk en de verwachting was dat Servië voor plek twee moest strijden met Kroatië, eveneens een voormalig deel van Joegoslavië. De Serviërs pakten maar een punt in het tweeluik tegen de Balkanrivalen en dat deed het land de das om.

Daarna kwam een enorme terugslag. De acht kwalificatieduels voor Euro 2016 leverden slechts vier punten op. Verantwoordelijk voor de inktzwarte reeks was Dick Advocaat, die na de slotronde op straat werd gezet. Оrlovi (de adelaars) richtte zich op en speelde een sterke kwalificatiereeks richting het WK 2018. Met slechts een nederlaag in tien duels ging het als groepswinnaar naar Frankrijk.

Daar had het de pech dat Brazilië, Zwitserland en Costa Rica de tegenstanders waren in groep E. Die eerste twee stonden dik in de top tien van de FIFA-ranking en Costa Rica was in 2014 nog kwartfinalist. Servië werd derde en kon naar huis.

De bekendste spelers van Servië

Diverse grote namen uit het Servische voetbal kwamen ook uit voor Joegoslavië en Servië en Montenegro, zoals Branislav Ivanović (Chelsea) en Dejan Stanković (Lazio en Inter Milan). Topschutter Predrag Mijatović (Real Madrid) maakte het era van het Servische elftal niet meer mee. De duurste Servische voetballer is Luka Jovic. In 2019 kocht Real Madrid hem voor 60 miljoen euro.

Servië op de FIFA-ranking

Servië verscheen in 2005 op de ranking en eindigde het jaar al als 47e, waarna het opklom tot plek 19 eind 2009. Na een dip in 2015 (56e) kruipt het land weer omhoog.