Club

Santa Clara

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Ponta Delgada (Ilha de São Miguel, Açores)

Voetbalclub SD Santa Clara komt uit de Portugese stad Ponta Delgada. Het eerste elftal van de club speelt in de Primeira Liga, het hoogste niveau van Portugal. Alle thuisduels van SD Santa Clara worden gespeeld in het Estádio de São Miguel. Bekijk op deze pagina de uitslagen en het programma.

Programma Santa Clara

Check hier alle wedstrijden van Santa Clara die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Santa Clara in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Santa Clara

Elke wedstrijduitslag van Santa Clara zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Santa Clara selectie

Socials
@cd_santaclara
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Santa Clara

CD Santa Clara is een voetbalclub uit de gemeente Ponta Delgada op de Portugese Azoren. Bezoekende clubs van het vasteland zijn dus gedwongen om het vliegtuig te nemen naar de eilandengroep. Geen enkele andere club van de Azoren heeft het klaargespeeld om de hoogste klasse van Portugal te bereiken. Daarmee is CD Santa Clara de geografisch meest westerse club die binnen Europa ooit op het hoogste binnenlandse niveau heeft gespeeld.

Oprichting van de club

In de jaren 20 werd het startschot gegeven voor O Clube Desportivo Santa Clara, een sportvereniging voor meerdere sporten. Pas later in dat decennium kreeg de club een formelere structuur. Zo werd in 1927 het statuut aangenomen en trad vervolgens het eerste officiële bestuur aan. De regionale en nationale erkenning kwamen ook in dat jaar nog rond.  Vervolgens was het op 20 november 1927 tijd voor het eerste officiële duel van voetbalclub CD Santa Clara. De club werd, net als bijvoorbeeld Maritimo en Nacional van het eiland Madeira, gehinderd door het besluit van de Portugese voetbalbond dat de nationale competitie alleen toegankelijk was voor clubs van het vasteland. Pas in de jaren 70 werden de topdivisies van Portugal opengesteld voor de eilandclubs.

Os Açoreanos (De Azoreanen) bleven aanvankelijk steken op het vierde niveau en kwam met plekken in de middenmoot niet dichtbij promotie. In het seizoen 1986-1987 was de tweede plek voldoende om door te stromen naar de derde klasse, maar na dat hoogtepunt volgde een ontnuchterende vuurdoop: Santa Clara eindigde stijf onderaan. Een tweede poging om het op het derde niveau te redden, in 1991-1992, leverde weer een teleurstelling op.

De club leek veroordeeld tot pendelen tussen het derde en vierde niveau, maar vanaf 1995 ging de club ineens flink voorwaarts. Drie promoties binnen vier seizoenen betekenden dat Santa Clara in 1999 mocht debuteren in de Primeira Liga. Het Armada Vermelha (rode leger) moest toezien hoe hun club gelijk weer afdaalde naar de tweede divisie, maar het smaakte naar meer. En dat kregen ze: Santa Clara werd kampioen van de Segunda Liga en hield het vervolgens twee seizoenen vol in de Primeira Liga. Daarna bivakkeerde de club vijftien jaar op rij in de Segunda Liga. Niet wat de fans hadden gewenst, maar in elk geval werden de lagere klassen vermeden, in tegenstelling tot vroeger. In 2019-2020 werd de terugkeer in de Liga NOS gevierd met de beste eindklassering ooit: negende.

De bekendste spelers van Santa Clara

Aanvaller Pauleta is afkomstig van de Azoren en is opgeleid door Santa Clara, waarna hij daar ook zijn profdebuut maakte. Hij was een tijdje topscorer aller tijden van het Portugese Elftal en maakte in het begin van deze eeuw regelmatig Oranje het leven zuur. De Braziliaanse aanvaller Clayton speelde niet vaak voor Clara, twaalf keer om precies te zijn, maar maakte al snel zoveel indruk dat Porto hem oppikte. Bij die club won hij vervolgens vijf prijzen, waaronder de UEFA Cup.

Het heden

Het zal lastig voor CD Santa Clara zijn om jaar in jaar uit in de Liga NOS te blijven spelen, maar met de steun van het hondstrouwe publiek (in 2018-2019 trok de club het tiende hoogste aantal gemiddelde toeschouwers) en gezien de dominantie binnen de Azoren is er een redelijk stevige basis.