Club

Marítimo

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Funchal (Ilha da Madeira)

De Portugese club C.S. Marítimo komt uit de stad Funchal op het eiland Madeira. De voetbalclub werd opgericht in 1910 en speelt momenteel in de Primeira Liga. Alle thuisduels van C.S. Marítimo worden afgewerkt in het Estádio dos Barreiros. Bekijk hier alle uitslagen en het speelprogramma.

Programma Marítimo

Check hier alle wedstrijden van Marítimo die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Marítimo in de Primeira Liga. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Marítimo

Alle uitslagen van Maritimo vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Marítimo selectie

Socials
@csmaritimomadeira
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Marítimo

CS Marítimo is een Portugese voetbalclub uit Funchal op het eiland Madeira, tevens de geboorteplaats van Cristiano Ronaldo. Die kwam echter nooit uit voor Maritimo. Tot aan de jaren 70 was de club uitgesloten van deelname aan de landelijke Portugese competitie, maar sinds de jaren 80 grossiert Maritimo in klasseringen in de subtop en middenmoot.

Hoe de club zich naar het hoogste niveau knokte

Op 20 september 1910 kreeg Madeira een nieuwe voetbalvereniging: Club Português de Sport Marítimo. Vanaf de eerste dag was het tenue groen en rood, gebaseerd op de Republikeinse vlag van Portugal. De naam verwijst naar de geografische situering van Madeira (in het water dus) en het feit dat veel bewoners in de haven werken. Een nationale competitie bestond er toen nog niet. Wel werd via het bekertoernooi Campeonato de Portugal bepaald wie zich de beste van Portugal mocht noemen. Maritimo was present in dertien van de zeventien edities en kon zichzelf in 1926 bekerwinnaar noemen. Een fraai hoogtepunt in de clubgeschiedenis, al geldt het niet als officiële landstitel.

In 1934 lanceerde de Portugese voetbalbond de nationale competitie, de Primeira Liga. Teams van buiten het vasteland werden echter geweerd. Daardoor kon Maritimo zich op niets hogers richten dan het kampioenschap van Madeira, dat tussen 1916 en 1973 35 keer werd gewonnen – een record. In 1973 werden de beperkingen opgeheven en mocht Maritimo zijn opwachten maakten in de tweede klasse. Het begon uiteraard met een grote organisatorische en financiële achterstand op de teams die al die jaren zich konden profileren op de hoogste nationale niveaus. Des te knapper is dat er in de tweede divisie veelbelovende posities werden behaald (vijfde, vierde, vierde) voordat in 1977 promotie werd behaald.

Vallen en opstaan

Vervolgens kost het Os Verde-Rubros (de rood-groenen) wederom de nodige moeite om zich aan te passen aan het hogere niveau. Tot 1985 volgen er twee degradaties en evenzoveel promoties. Rond die periode werd er geleidelijk een professionaliseringsslag gemaakt en vanaf dan zijn de eilandbewoners er klaar voor om uit te groeien tot het meubilair van de Primeira Division. Van 1985 tot minstens 2019 is de club niet meer gedegradeerd.

De beste klasseringen zijn een handjevol vijfde plekken: in 1993, 1994, 1998, 2008, 2010 en 2012. Tweemaal strandde de club in de bekerfinale: in 1995 en 2001.

De bekendste spelers van O Maior das Ilhas

Op alle niveaus zijn voetbalclubs tegenwoordig doorgangshuizen van spelers die geen enkele binding met de regio hebben. Ze komen, grijpen wat poen en gaan ervandoor. Bij eilandclubs leeft er toch wat meer gevoel van regionale trots. In zo’n meer geïsoleerde gemeenschap bestaat er een grotere behoefte om de eigen identiteit te benadrukken. Daarom is het geen wonder dat het lijstje met spelers die in de afgelopen decennia de meeste duels voor CS Marítimo speelden vol staat met jongens van O Maior das Ilhas (de besten van het eiland) . Briguel bijvoorbeeld, geboren in Funchal, kwam liefst 254 duels uit voor de plaatselijke trots. Edgar Costa kwam tot 162 matches, Ruben tot 158.

De grootste verkoop tot nu toe is Danilo Pereira, voor 4,5 miljoen euro aan Porto. Fans van Roda JC kennen hem wellicht nog als huurling van Parma.

Het heden

CS Marítimo lijkt zijn zaakjes aardig op orde te hebben, deels gedragen door de trots waarmee de eilandbewoners zich in de Portugese competitie willen presenteren. Wie weet geeft Cristiano Ronaldo na zijn spelersloopbaan steun aan de club uit zijn geboortestad.