Club

Nacional

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Funchal (Ilha da Madeira)

Programma Nacional

Check hier alle wedstrijden van Nacional die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Nacional. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Nacional

Alle uitslagen van Nacional zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Nacional selectie

Socials
@nacional
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Nacional

Clube Desportivo Nacional is een voetbalclub op het Portugese eiland Madeira. Uit de stad Funchal om precies te zijn, waar ook de wieg stond van Cristiano Ronaldo. De superster was van zijn tiende tot twaalfde verbonden aan CD Nacional.

Hoe eilandclub Nacional doordrong tot de hoogste klasse

Ook op het eiland Madeira werd voetbal in het begin van de 20e eeuw rap populair. Een groep jongeren begon met het organiseren van wedstrijden en op 8 december 1910 richtten ze Nacional Sport Grupo op. Toen al waren zwart en wit (in verticale strepen) de clubkleuren. In 1916 werd de naam veranderd in Grupo Desportivo Nacional en in 1922 werd voor Clube Desportivo Nacional gekozen. In 1924 begon de bouw van het eerste stadion: Campo dos Barreiros. Dat werd in 1927 in gebruik genomen. In de jaren 30 kwamen de eerste successen, bijvoorbeeld door driemaal het regionale kampioenschap van Madeira te veroveren. De grootste concurrent op het eiland was (en is) Marítimo.

Alhoewel de nationale Portugese bond in 1934 een landelijke competitie lanceerde, werden clubs van buiten het vasteland daarvoor niet uitgenodigd. Het duurde tot liefst 1974 tot die beperking werd opgeheven. Eerst moest Nacional het Campeonato da Madeira winnen, vervolgens werd de club in 1976 ingedeeld op het derde niveau van Portugal. De potentie van de club werd onderstreept doordat gelijk promotie naar de tweede klasse werd afgedwongen. Tot 1988 kwamen de Alvinegros (de witzwarten) in die divisie uit. In 1988 werd de missie voltooit: promotie naar de hoogste klasse, de Primeira Liga!

Drie jaar lang kon Nacional tegen de beste clubs van Portugal laten zien wat het in zijn mars had. De eindrangschikkingen waren tiende, veertiende en twintigste. Het hoogtepunt in die jaren was een 1-2 uitzege op FC Porto. Daarna trad helaas het verval in. Na vijf zwakke jaren in de tweede divisie daalde Nacional zelfs af naar het derde niveau en pas een promotie, degradatie en weer promotie later werd in 2001-2002 de weg naar de topklasse weer gevonden. Van 2002 tot 2017 waren de Nacionalistas zonder interruptie actief in de Liga NOS. De beste ranking is de vierde plek in 2002, terwijl driemaal de halve finale van de Portugese beker werd behaald.

De bekendste spelers van de Nacionalistas

Cristiano Ronaldo was alleen als jochie aan Nacional verbonden en maakte dus nooit profminuten bij Nacional, toch is hij met grote afstand de bekendste naam die aan de club kan worden gelinkt. De campus van de club is dan ook vernoemd naar Ronaldo.

De grootste transfer tot nu toe kwam op naam van Nenê, die in 2009 voor 4,5 miljoen werd verkocht aan het Italiaanse Cagliari. Een van de grootste vaste krachten deze eeuw was João Aurélio, die 234 duels speelde voor Nacional. Soms duikt een jeugdspeler later op bij de rivaal Maritimo, wat hem er bij Nacional natuurlijk niet populairder op maakt. Een van de bekendere gevallen is de in Brazilië geboren Dyego Sousa.

Het heden

Nacional heeft in het begin van de eeuw laten zien dat het mogelijk is voor de eilandclub om langdurig in de Liga NOS te overleven. Het zal dan wel deels afhankelijk zijn van Maritimo, want als die andere grote naam uit Madeira floreert wordt het lastiger om talenten aan te trekken.