Club

Rio Ave

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Portugal
Competitie:
Locatie:
Vila do Conde

De Portugese voetbalclub Rio Ave FC speelt al zijn thuisduels in het Estádio do Rio Ave FC. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de club. Check hier de voetbaluitslagen, het programma en de clubstatistieken.

Programma Rio Ave

Check hier alle wedstrijden van Rio Ave die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Rio Ave. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Rio Ave

Elke wedstrijduitslag van Rio Ave vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Rio Ave selectie

Socials
@rioavefc
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Rio Ave

Rio Ave is een club uit Vila do Conde in de regio Região do Norte, het noorden van Portugal. De rivier rio ave stroomt door de gemeente. Door zijn geschiedenis heen wisselt Rio Ave de eerste klasse van Portugal af met een verblijf op het tweede plan. Sinds 2008 ontpopt de club zich als een redelijk stabiele middenmoter.

Het startschot van Rio Ave Futebol Clube

Op 10 mei 1939 kreeg een groep dorpelingen het voor elkaar om Rio Ave Futebol Clube op te richten. Op 6 mei van dat jaar werd de eerste wedstrijd georganiseerd. Weer iets later in 1939 werd het hoofdkwartier geopend en in 1940 was het eerste stadion gebouwd, het Estádio da Avenida. Als nieuweling moest Rio Ave zich eerst bewijzen op regionaal niveau. Dat ging niet onaardig, met onder meer het kampioenschap van de Campeão Promocional da A. F. P in 1942 en de eindzege in de Campeão Regional da III Divisão da A. F. P als gevolg. Gestaag stoomde Rio Ave op naar waar het meende thuis te horen: de Primeira Liga. In 1979 was de promotie naar de hoogste klasse een feit.

Vervolgens begonnen de jaren waarin Rio Ave zich moest aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en ambities. Niet ongebruikelijk voor een debutant op het hoogste niveau eindigde het eerste jaar in tranen: degradatie. In 1981 was Rio Ave alweer terug in de Primeira Liga, ditmaal voor een periode van vier seizoenen, met plek vijf in 1982 als beste resultaat. Dat seizoen bleef vooralsnog het ijkpunt voor de Riovistas. Tussen 1986 en 1988 waren er twee jaargangen in de achterhoede van de topklasse, gevolgd door acht seizoenen op het tweede plan. Tussen 1996 en 2000 mocht Rio Ave het weer proberen op het hoogste niveau, met plek negen als beste eindpositie. Zo ging dat patroon door, tot vanaf 2008 eindelijk een lange reeks van seizoenen in de Primeira Liga aaneen werd geregen. Die stabiliteit leidde in 2019-2020 uiteindelijk tot een evenaring van de beste stek uit de clubgeschiedenis: vijfde.

In het bekertoernooi was Rio Ave in 1984, alhoewel de 4-1 nederlaag tegen Porto eens te meer onderstreept hoe groot het gat tussen de grote drie (Porto, Benfica en Sporting) en de rest is. In 2014 was er een tweede kans in de eindstrijd, ditmaal stond Porto in de weg.

De bekendste spelers van de Rioavistas

Nee, de André Vilas Boas die 371 matches voor Rio Ave speelde, is niet dezelfde AVB als de latere trainer van Chelsea en Tottenham. En natuurlijk was de Pelé die in 2017 overkwam van Benfica B ook een andere dan de Braziliaanse legende. Met dik 7 miljoen euro is hij wel de tot nu toe grootste transferklapper van Rio Ave. Zoveel telde Monaco voor hem neer in 2018. Drie jaar eerder legde ook Fabinho die weg af, om vervolgens van Monaco naar Liverpool te transfereren en in 2019 de Champions League te winnen.

Het heden

In de jaren 10 van deze eeuw maakte Rio Ave stabiele jaren door, maar dit soort clubs (klein stadion, geen enorme aantrekkingskracht, geen roemruchte jeugdopleiding) kunnen in Portugal net zo snel weer wegzakken.