Ontdek alle uitslagen en wedstrijden in de EFL Cup! Het tweede Engelse bekertoernooi, ook wel League Cup genoemd, staat garant voor mooie duels.

League Cup programma

Wie is er op weg naar de finale in de League Cup? Bekijk hier het volledige programma van de Engelse bekerwedstrijden.

League Cup uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de EFL Cup? Bekijk snel de uitslag of klik door naar de wedstrijdpagina voor statistieken.

De bookmakers keurmerken

Over de EFL Cup

De EFL Cup is een bekende Engelse bekercompetitie, je kan het toernooi ook kennen als de League Cup. Vanwege sponsorredenen kent het bekertoernooi nu de naam ‘Carabao Cup’. Het is een knock-out toernooi waaraan uitsluitend Engelse voetbalclubs mogen deelnemen. Alle clubs uit de vier hoogste voetbalcompetities strijden mee op de hoofdprijs. Het gaat om de voetbalclubs uit de Premier League, de Championship, League One en de League Two.

Het toernooi werd in het seizoen 1960/1961 voor de eerste keer georganiseerd, destijds nog onder de naam ‘Football League Cup’. Naast de Premier League-titel en de FA Cup is het de belangrijkste prijs van het seizoen. Opvallend genoeg komt het toernooi in februari al tot zijn eind, terwijl de FA Cup finale pas in mei zal worden gespeeld.

Opzet

In de EFL Cup worden er zeven speelrondes afgewerkt, waarbij bijna alle rondes over één wedstrijd worden beslist. Alleen de halve finales worden over twee duels beslist. Het Wembley Stadion in Londen is ieder jaar het decor voor de finale van de EFL Cup. Traditiegetrouw worden de finales altijd gespeeld op een zondag.

De clubs uit de Premier League stromen altijd later in, waardoor de topclubs de eerste rondes mogen overslaan. De winnaar van het toernooi ontvangt de EFL Cup, maar plaatst zich ook voor Europees voetbal. De winnaar mag namelijk deelnemen aan de UEFA Europa League. De plek wordt vergeven aan een ander team als de winnaar zich ook via de reguliere competitie voor de Europa League heeft geplaatst. Het ticket gaat naar het hoogst geplaatste team in de Premier League dat zich niet heeft weten te plaatsen voor een Europese competitie.

Prijzengeld

Hoewel de League Cup één van de meest prestigieuze prijzen is in het Engelse voetbal, is dat niet te merken aan het prijzengeld dat ermee gewonnen kan worden. De winnaar van de EFL Cup ontvangt een geldbedrag van 100.000 pond. De verliezend finalist moet zich tevreden moet stellen met 50.000 pond. In vergelijking met de FA Cup is de prijzenpot laag, zo kan er in dat toernooi een geldprijs van twee miljoen pond worden gewonnen. Clubs uit de Premier League ontvangen ook jaarlijks voor ongeveer 200 miljoen pond aan televisiegelden.

Giant-killing

De EFL Cup biedt kleinere voetbalclubs de kans om te verrassen. Het komt dan ook relatief vaak voor dat een grotere voetbalclub onderuit gaat tegen een kleintje, dit noemen ze in Engeland ook wel ‘giant-killing’. De reden hierachter is dat deze bekercompetitie financieel gezien geen vetpot is en daardoor ook minder belangrijk voor de giganten in het Engelse voetbal. Clubs als Arsenal, Manchester United en Chelsea geven jonge talenten vaak de kans in EFL Cup wedstrijden, waardoor de elf namen op het veld minder bekend zijn. Dit geeft kleinere clubs de kans om verder te komen in het toernooi.

Speelwijze

In de EFL Cup starten de clubs uit de Championship, League One en League Two in de eerste ronde. Mocht een club uit deze competitie uitkomen in Europa, dan zal deze voetbalclub pas instromen in de derde ronde. In de tweede ronde stromen de clubs uit de Premier League in die niet in Europa spelen. In beide rondes gaat het om één duel en er is geen replay mogelijk. In de derde ronde stromen de clubs die in Europa spelen in en ook nu gaat het om één duel zonder replay.

Een loting wijst vervolgens uit welke ploegen tegen elkaar uitkomen in de vierde ronde. De overgebleven clubs spelen één wedstrijd tegen elkaar, er is geen replay mogelijk waardoor de wedstrijd mogelijk beslist zal worden met extra tijd of zelfs strafschoppen. In de halve finales spelen de ploegen tweemaal tegen elkaar, een thuis -en uitwedstrijd. De finale wordt afgewerkt op Wembley.

Meest succesvolle clubs in de EFL Cup

Liverpool wist het vaakst de EFL Cup te winnen in de historie van het toernooi. De club won acht keer de titel, de laatste titel dateert alweer uit 2012. Liverpool speelde twaalf finales, het verloor dus vier keer in de eindstrijd. Manchester City won in zowel 2018 als 2019 de prijs en deed dat zes keer in totaal. Slechts éénmaal verloor City de finale (1974). Drie voetbalclubs wonnen vijf keer de beker, dat zijn Manchester United, Aston Villa en Chelsea. Arsenal speelde opvallend genoeg acht keer in de finale, maar wist het toernooi slechts twee keer op zijn naam te schrijven.

Feitjes

• Twee spelers wisten in hun carrière maar liefst 49 keer tot scoren te komen in de EFL Cup. Dit waren Geoff Hurst en Ian Rush.
  • Clive Allen wist in het shirt van Tottenham Hotspur in één seizoen twaalf doelpunten te scoren in dit bekertoernooi. De spits deed dit in het seizoen 1986/1987.
  • Frankie Bunn (Oldham Athletic) schreef op 25 oktober 1989 het record voor meeste treffers in één EFL Cup wedstrijd op zijn naam. Hij kwam tegen Scarborough zes keer tot scoren.
  • In augustus 2016 werd het duel tussen Derby County en Carlisle United na strafschoppen beslist, uiteindelijk werden er 32 strafschoppen genomen in de serie.
  • Liverpool speelde de meeste finales, namelijk twaalf keer. De club stond daarnaast ook zeventien keer in de halve finale van de League Cup.