Club

Hellas Verona

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Italië
Competitie:
Locatie:
Verona

De voetbalclub Hellas Verona FC komt uit de Italiaanse stad Verona. De club is actief in de Serie A, het hoogste niveau van Italië. Hellas Verona speelt zijn thuisduels in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi. Bekijk hier de uitslagen en het speelprogramma van de voetbalclub.

Programma Hellas Verona

Check hier alle wedstrijden van Hellas Verona die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Hellas Verona in de Serie A. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Hellas Verona

Alle uitslagen van Hellas Verona vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Hellas Verona selectie

Socials
@hellasveronafc
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Hellas Verona

Hellas Verona is één van de twee professionele voetbalclubs van Verona, met Chievo Verona als andere club. Hellas Verona is van oudsher de grootste van deze twee clubs. De clubs spelen beide in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi. In dit stadion dat vlakbij het centrum van de stad ligt, kunnen bijna 40.000 toeschouwers een plaats vinden. De supporters van Hellas Verona staan bekend als zeer fanatiek.

De club begon als een vereniging voor studenten, destijds nog onder de naam ‘Hellas’. In 1907 werden de allereerste wedstrijden tegen clubs uit andere steden gespeeld. Er heerste direct een rivaliteit met Vicenza. In de vele jaren die daarop volgde moest Hellas meerdere malen een doorstart maken en/of fuseren met andere voetbalclubs. In 1995 werd de clubnaam ‘Hellas Verona FC’ aangenomen. Hellas Verona gold in de jaren zeven, tachtig en negentig als stabiele middenmoter in de Serie A, maar viel aan het begin van deze eeuw ver terug. De club speelde zijn duels voornamelijk in de Serie B, maar in seizoen 2020/2021 zal het uitkomen in de Serie A.

Historie

In 1903 werd Hellas Verona opgericht door een groep studenten. De naam Hellas is Grieks voor Griekenland en werd aangenomen op advies van een professor in de klassieke talen. Hellas speelde de eerste jaren van haar bestaan vooral in regionale competities. Toen het huidige competitiesysteem in 1929 werd ingevoerd, begon Hellas in de Serie B. Het duurde uiteindelijk tot het jaar 1957 voordat Hellas de hoogste divisie wist de bereiken. Vervolgens degradeerde de ploeg direct, om in 1968 wederom te promoveren.

Landstitel

In de jaren zeventig en tachtig volgden de meest succesvolle periode voor Hellas Verona. Zo bereikten ze in 1976, 1983 en 1984 de finale van de Coppa Italia en werd in 1983 een vierde plaats in de Serie A bereikt.

In 1985 schreef Hellas Verona geschiedenis door de landstitel te veroveren in de Italiaanse competitie. De competitiewinst kwam voor velen als een enorme verrassing, aangezien de club voor de start van de Serie A niet werd genoemd als één van favorieten. Osvaldo Bagnoli was in het seizoen 1984/1985 trainer bij de club uit Verona. Sterspelers in het kampioensjaar waren Hans-Peter Briegel en Preben Elkjaer Larsen.

Terugval

In de jaren na dit kampioenschap ging het steeds minder met Hellas Verona. Er volgden vele degradaties naar de Serie B, vaak snel gevolgd door een nieuwe promotie naar de Serie A. Na 64 jaar op de twee hoogste niveaus volgde in 2007 zelfs degradatie naar de Serie C1. Tekenend voor de trouwe supporters was dat er in het eerste seizoen in de Serie C1 gemiddeld nog 15.000 toeschouwers op wedstrijden van Hellas Verona afkwamen.

Uiteindelijk keerde Hellas pas in 2011 weer terug in de Serie B. Twee jaar later volgde in 2013 promotie naar het hoogste niveau. In het seizoen 2016/2017 promoveerde de ploeg voor het laatst naar de Serie A.

Terugkeer in de Serie A

In het seizoen 2016/2017 promoveerde Hellas Verona terug naar de Serie A, het was een seizoen daarvoor gedegradeerd uit het hoogste niveau. Dankzij een tweede plaats in de Serie B mocht het zich weer gaan opmaken voor een nieuw seizoen in de Serie A. Hellas Verona had een gelijk aantal punten met Frosinone Calcio, maar dankzij een beter doelsaldo bleef het de concurrent voor.

In het seizoen 2017/2018 ging het weer mis bij Hellas Verona. Samen met FC Crotone en Benevento degradeerde de club weer naar de Serie B. Maar opvallend genoeg wist Hellas Verona FC in het seizoen 2018/2019 opnieuw te promoveren. Ditmaal eindigde de Italiaanse club op de vijfde plek in de Serie B en mocht het deelnemen aan de play-offs. De ploeg wist te winnen van Perugia, Pescarar en Citadella. De club neemt in de Serie A de plek in van stadsgenoot Chievo Verona, dat degradeerde uit de Serie A.

Hellas Verona in het seizoen 2019/2020

De terugkeer van Hellas Verona verliep wonderbaarlijk goed in het seizoen 2019/2020. De club werd voorafgaand aan het nieuwe seizoen gezien als één van de degradatiekandidaten, maar daar bleek in werkelijkheid niets van waar. Na een stroeve start stond de ploeg halverwege het voetbalseizoen op een keurige 9e plaats in de Serie A. Uiteindelijk eindigde de club op een gedeelde 9e plaats met 49 punten uit 38 wedstrijden. De voorsprong op degradant US Lecce bedroeg maar liefst 14 punten. Dankzij het goede seizoen verzekerde de club zich van een nieuw seizoen op het hoogste Italiaanse voetbalniveau. De aanvaller Samuel Di Carmine werd clubtopscorer met acht doelpunten.

Stadio Marc’ Antonio Bentegodi

Het Stadio Marc’Antonio Bentegodi is gelegen in de Noord-Italiaanse stad Verona. Naast de voetbalclub Hellas Verona speelt ook Chievo Verona zijn thuisduels in dit stadion. Het Stadio Marc’Antonio Bentegodi biedt plaats aan bijna 40.000 toeschouwers. In 1963 werd de eerste wedstrijd in het stadion gespeeld door Hellas Verona. In 1990 werden er ook duels tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in het Stadio Marc’Antonio Bentegodi afgewerkt. Speciaal voor het grote evenement werd er een overkapping op het stadion geplaatst.

Supporters van Hellas Verona

De supporters van Hellas Verona FC staan bekend als bijzonder fanatiek. De meest fanatieke supporters worden ook wel de ‘Brigate Gialloblú’ genoemd. Deze groep komt niet altijd positief in het nieuws, aangezien het om een gewelddadige hooligangroep gaat die bekend staan om extreemrechtse uitingen. Desondanks zijn de supporters bij alle wedstrijden van de club aanwezig en steunen zij de selectie ten alle tijden. Thuiswedstrijden bij Hellas Verona gaan gepaard met de nodige spreekkoren en de fanatieke supporters zorgen voor de sfeer in het stadion.

Derby met Chievo Verona

De fanschare van Hellas Verona is beroemd en berucht in eigen land. De club staat bekend om zijn thuiswedstrijden in een kolkend stadion, waarbij het duel met Chievo Verona speciale aandacht verdient. De derby tegen Chievo Verona wordt ook wel de Derby della Scala genoemd. Deze naam verwijst naar de familie die het in de middeleeuwen voor het zeggen had in Verona. De eerste derby op het hoogste niveau vond plaats op 18 november 2001.

Clubiconen

Clubiconen van Hellas Verona komen vooral uit de jaren zeventig en tachtig, toen de club haar grootste successen vierde. Coach Osvaldo Bagnoli is met afstand de meest bekende trainer van de club. Bagnoli leidde de club naar het landskampioenschap en enkele ereplaatsen. Onder meer middenvelders Antonio Di Gennaro, Hans-Peter Briegel en aanvaller Preben Elkjær worden gezien als clublegendes, vanwege hun rol in deze succesperiode.