Competitie

FA Community Shield

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Wie wint de FA Community Shield? Is het de landskampioen of de winnaar van de FA Cup? We gaan het zien! Check de wedstrijd(uitslag) en statistieken op deze pagina.

FA Community Shield programma

De FA Community Shield is een ware topwedstrijd in Engeland. Ieder seizoen is dit een mooi duel tussen twee grootheden in het Engelse voetbal.

FA Community Shield uitslagen

Welke kampioen wint de Engelse voetbaltrofee in de FA Community Shield? Bekijk hier de wedstrijd met live uitslagen en statistieken.

De bookmakers keurmerken

Meer informatie over de wedstrijd

De landskampioen (winnaar van de Premier League) en de winnaar van de FA Cup spelen de finale tegen elkaar. Mocht de landskampioen ook de FA Cup winnen, dan wordt de finale gespeeld tussen die club en de nummer twee van de Premier League. De wedstrijd om de FA Community Shield is ook wel de aftrap van het nieuwe seizoen. Elk jaar is Wembley het decor voor de finale en de wedstrijd start altijd om 15:00 uur.

Eerste wedstrijd

In 1898 werd deze wedstrijd voor de eerste keer gespeeld, destijds nog onder de naam Sheriff of London Charity Shield. Tien jaar later werd de naam gewijzigd naar Charity Shield. Toen der tijd werd de competitie nog gespeeld tussen professionele voetbalclubs en amateurclubs. Het allereerste duel was die tussen Manchester United en de Queens Park Rangers. Het duel had weinig aanzien en was dan ook zeer informeel.

Na enkele jaren werd de opzet van de Charity Shield aangepast. Het was niet langer meer een competitie voor professionele clubs en amateurclubs. In 1930 werd besloten om het toernooi te laten spelen door de winnaar van de beker en die van de hoogste voetbal League. Deze opzet is daarna nooit meer aangepast. Alleen in 1950 werd er een speciale editie georganiseerd, waarin het WK-team van Engeland en een speciaal FA-team het tegen elkaar moesten opnemen.

Ted Croker

In 1970 was het de secretaris (Football Association) Ted Croker die enkele aanpassingen bracht aan de opzet van de bekerwedstrijd. Sindsdien spelen de clubs de wedstrijd in een nationaal stadion, oftewel op neutraal terrein. Alle geldopbrengsten werden overgemaakt naar een speciaal gekozen goede doel. In 1993 werd beslist dat het duel dezelfde dag nog zou worden beslist. Zo kon voorkomen worden dat een verlenging of strafschoppen de beslissing moesten brengen. Alle finales die voor 1993 in een gelijkspel eindigde werden ook op een remise gehouden, beide clubs wonnen dit dat geval de trofee.

Naamswijziging

De naam het bekerduel werd in 2002 omgedoopt tot de Community Shield. De competitie heeft in dat jaar een hele hervorming gehad, nadat bekend was geworden dat niet al alle geldopbrengsten bij de juiste goede doelen terecht waren gekomen.

Manchester United

Manchester United wist tot op heden de meeste keren de FA Community Shield te winnen. In totaal won deze topclub zestien keer deze prijs, waaronder enkele gedeelde winsten. In 1911 won Manchester United met 8-4 van Swindon Town, dit is nog altijd de hoogste uitslag ooit in de FA Community Shield.