competitie background image competitie background image
Competitie

Derde Divisie

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De Derde Divisie is het vierde voetbalniveau van Nederland en stond eerder bekend als de ‘Topklasse’. In de Derde Divisie spelen clubs uit het amateurvoetbal op de zaterdag en de zondag. Er worden voor de zaterdagteams en de zondagteams dan ook twee aparte competities gespeeld.

Derde Divisie programma

Bekijk het volledige programma in de Derde Divisie en mis geen enkele wedstrijd meer!

Derde Divisie stand

Wij bieden je de volledige tussenstanden met vorm en statistieken in de Derde Divisie. Waar staat jouw favoriete club?

Derde Divisie uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Derde Divisie? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden.

De bookmakers keurmerken

Over de Derde Divisie

De Derde Divisie competitie is opgesplitst in twee afdelingen, namelijk het zaterdag -en zondag voetbal. Beiden werken een volledig competitieprogramma afzonderlijk af.

Clubs uit de Derde Divisie kunnen promoveren naar de Tweede Divisie of degraderen naar de Hoofdklasse. Er worden ook play-offs gespeeld, waarin de periodekampioenen uitkomen tegen de nummers vijftien en zestien uit de Tweede Divisie. Er worden in de play-offs slechts twee plaatsen vergeven voor de hogere competitie.

Promotie

De kampioenen van de twee competities in de Derde Divisie promoveren naar de Tweede Divisie. Deze clubs vervangen de twee laagst geklasseerde voetbalclubs uit die voetbalcompetitie. Er worden in de Tweede Divisie ook zes periodetitels weggegeven, deze clubs mogen deelnemen aan de play-offs voor promotie. Samen met de nummer vijftien en zestien uit de Tweede Divisie zullen zij strijden voor een plek op het hogere niveau.

Degradatie

De nummer zeventien en achttien van de twee competities uit de Derde Divisie degraderen naar de Hoofdklasse. De clubs die op nummer vijftien en zestien eindigen moeten voor handhaving strijden in de play-offs. Hierin nemen de clubs het op tegen de periodewinnaars uit de Hoofdklasse.

Geschiedenis

De Nederlandse voetbalcompetitie was lange tijd een gesloten systeem, waardoor amateurclubs geen kans kregen om door te stromen naar het betaalde voetbal. Dit systeem was uniek in Europa, aangezien clubs in de grotere competities altijd de mogelijkheid moesten krijgen om door te stromen. In 2010 kwam er ook in Nederland verandering in en werd de Topklasse opgericht. Echter bleek in een later stadium dat er slechts enkele clubs waren die überhaupt wilde promoveren naar de Eerste Divisie.

In het seizoen 2009/2010 degradeerde FC Oss uit de Eerste Divisie en promoveerde het een jaar later via de Topklasse. FC Oss was dan ook de enige club die ooit van deze constructie gebruik heeft gemaakt. De voorwaarden voor promotie naar het betaalde voetbal bleek voor veel amateurclubs niet haalbaar. Wegens diverse faillissementen kwamen in 2012/2013 enkele plaatsen vrij in de Eerste Divisie. Achilles ’29 maakte vervolgens de overstap naar het betaalde voetbal, maar wel onder betere en haalbare voorwaarden.

Sinds het seizoen 2016/2017 kunnen semiprofessionele voetbalclubs uitkomen in de Tweede Divisie. De Topklasse kreeg vanaf dat moment ook een nieuwe naam, namelijk de Derde Divisie. Aan de opzet van de competitie zijn geen aanpassingen gedaan, het niveau bestaat nog altijd uit twee verschillende competities. Wel is er destijds besloten om de wedstrijden voor het algeheel amateurkampioenschap weg te laten.