competitie background image
Competitie
Land:
Nederland
Aantal teams:
20

De Derde Divisie is het vierde voetbalniveau van Nederland en ging tot voorkort nog voort onder de naam ‘Topklasse’. Enkele seizoenen geleden was dit overigens nog het derde niveau van ons land. In de Derde Divisie spelen clubs uit het amateurvoetbal op de zaterdag en de zondag. Er worden voor de zaterdagteams en de zondagteams dan ook twee aparte competities gespeeld.

Derde Divisie uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Derde Divisie? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden. Ben je benieuwd naar de statistieken van een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Derde Divisie

Derde Divisie stand

Op weg naar de top of  juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de Derde Divisie laat het je allemaal zien. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Daarnaast kun je ook nog eens schakelen tussen thuis en uit statistieken in de Derde Divisie en HF/FT (halftime/fulltime). Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Derde Divisie programma

Op weg naar de top of Europese tickets? Of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de Derde Divisie laat het je allemaal zien. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Daarnaast kun je ook nog eens schakelen tussen thuis en uit statistieken in de Derde Divisie en HF/FT (halftime/fulltime). Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

Clubs uit de Derde Divisie kunnen promoveren naar de Tweede Divisie of degraderen naar de Hoofdklasse. Er worden ook play-offs gespeeld, waarin de periodekampioenen uit de Derde Divisie uitkomen tegen de nummers vijftien en zestien uit de Tweede Divisie. Er worden in de play-offs slechts twee plaatsen vergeven voor op het hoogste niveau voor amateurclubs.

Geschiedenis

De Nederlandse voetbalcompetitie was lange tijd een gesloten systeem, waardoor amateurclubs geen kans kregen om door te stromen naar het betaalde voetbal. Dit systeem was uniek in Europa, aangezien clubs in de grotere competities altijd de mogelijkheid moesten krijgen om door te stromen. In 2010 kwam er ook in Nederland verandering in en werd de Topklasse opgericht. Echter bleek in een later stadium dat er slechts enkele clubs waren die überhaupt wilde promoveren naar de Eerste Divisie.

In het seizoen 2009/2010 degradeerde FC Oss uit de Eerste Divisie en promoveerde het een jaar later via de Topklasse. FC Oss was dan ook de enige club die ooit van deze constructie gebruik heeft gemaakt. De voorwaarden voor promotie naar het betaalde voetbal bleek voor veel amateurclubs niet haalbaar. Maar in het seizoen 2012/2013 kwamen er vanwege diverse faillissementen plaatsen vrij in de Eerste Divisie. Achilles ’29 maakte vervolgens wel de overstap naar het betaalde voetbal, maar wel onder betere en haalbare voorwaarden.

Sinds het seizoen 2016/2017 kunnen semiprofessionele voetbalclubs uitkomen in de Tweede Divisie. De Topklasse kreeg vanaf dat moment ook een nieuwe naam, namelijk de Derde Divisie. Aan de opzet van de competitie zijn geen aanpassingen gedaan, het niveau bestaat nog altijd uit twee verschillende competities. Wel is er destijds besloten om de wedstrijden voor het algeheel amateurkampioenschap weg te laten.

Promotie

De kampioenen van de twee competities in de Derde Divisie promoveren naar de Tweede Divisie. Deze voetbalclubs vervangen de twee laagst geklasseerde voetbalclubs uit die competitie. Er worden in de Tweede Divisie ook zes periodetitels weggegeven, deze clubs mogen deelnemen aan de play-offs voor promotie. Samen met de nummer vijftien en zestien uit de Tweede Divisie zullen zij strijden voor een plek op een hoger niveau.

Degradatie

De nummer zeventien en achttien van de twee competities uit de Derde Divisie degraderen naar de Hoofdklasse. De clubs die op nummer vijftien en zestien eindigen moeten voor handhaving strijden in de play-offs, waarin die clubs het moeten opnemen tegen de periodewinnaars uit de Hoofdklasse.