Nationaal elftal

Cyprus

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Cyprus zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Cyprus in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen Cypriotisch elftal

Iedere uitslag van Cyprus staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Cyprus is als land dat tot midden jaren 10 nog geen miljoen inwoners telde een van de kleinste Europese landen. Ook op voetbalgebied behoort het tot de kleinduimpjes: tot op heden ontbraken de Cyprioten altijd op een EK of WK. Wat het er niet makkelijker op maakt voor het Cypriotisch voetbalelftal is dat de toptalenten er soms voor kiezen om voor buurlanden Griekenland en Turkije uit te komen.

Cyprus richt in 1934 zijn voetbalbond op

In september 1934 namen acht Cypriotische voetbalclubs de stap om een nationale voetbalbond te scheppen. De FIFA liet de bond CFA pas in 1948 toe tot de mondiale voetbalfamilie en de Europese bond UEFA volgde in 1962. De eerste officieuze interland was tegen Israël, in 1946. Sinds 1960 is het een onafhankelijk land, los van Groot-Brittannië. Daardoor kon het zich pas vanaf dat moment gaan proberen te plaatsen voor de grote toernooien.

Nederlagen en lichtpuntjes

Vaak diende Cyprus als kanonnenvoer en tot de jaren 90 werd er vrijwel nooit een kwalificatiewedstrijd gewonnen. West-Duitsland raasde in 1969 bijvoorbeeld met 12-0 over de arme Cyprioten heen. Toch waren er ook lichtpuntjes in de reeks nederlagen. Zo speelde Cyprus in de kwalificatiegroep voor het EK 1984 gelijk tegen de toenmalige wereldkampioen Italië.

Steevast eindigde Cyprus onderin de kwalificatiegroep en was het samen met Malta en Luxemburg het land dat opponenten het liefst uit de ballenbak tijdens de loting zagen komen. Gegarandeerd dat je tegen Cyprus aan je doelsaldo kon werken. Vanaf de jaren 90 ging het iets beter, mede ook doordat er meer (ook relatief kleine) Europese landen bijkwamen. Bij de kwalificaties voor Euro 2000 was Cyprus zelfs erg dichtbij de play-offs, mede door een 3-2 zege op Spanje.

Dit soort hoogtepunten bleven echter te spaarzaam, al moeten we Cyprus ermee complimenteren dat het aantal tegengoals flink is gereduceerd. Kregen ze er in de jaren 70 nog gemiddeld drie tot vier per match tegen, daar is dat deze eeuw verkleind tot zo’n anderhalf tegentreffer.  Het probleem is dat de eigen productiviteit in die decennia juist is afgenomen van gemiddeld bijna één tot een halve treffer per duel.

De bekendste spelers van Cyprus

Zonder iemand te willen beledigen kunnen we constateren dat er geen Cypriotische voetballers zijn waarvan de posters en shirts niet aan te slepen zijn. Hoogstens in eigen land is Ioannis Okkas een grootheid vanwege zijn recordaantal caps voor het nationale team: 106. Momenteel is Michalis Konstantinou de topscorer aller tijden van Cyprus. Tevens veroorzaakte hij de grootste transfer ooit van een Cypriotische speler: in 2001 kocht Panathinaikos hem voor 15 miljoen euro.

Cyprus op de FIFA-ranking

Vanaf de eerste FIFA-ranking in 1993 tot 2010 wist het eilandje zich te handhaven in de top 100. Daarna begon het gejojo tussen de plekken 80 en 130, een bandbreedte waarin Cyprus vermoedelijk nog lange tijd thuis zal horen.

Vrouwenvoetbal op Cyprus

Het Cypriotische vrouwenteam speelde in 2002 zijn eerste interland, niet verrassend tegen Griekenland. Vooralsnog ontbreken de vrouwen van Cyprus op elk WK of EK. Jaarlijks wordt op het eiland de Cyprus Cup georganiseerd, maar opvallend genoeg deed het Cypriotische vrouwenteam zelf daar nog nooit aan mee.