Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Israël zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Op welke plaats staat Israël in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van Israël staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
In 1928 richtte Israël een nationale voetbalbond op en het jaar daarop werd die bond, de IFA, toegelaten tot de FIFA. Vanwege de ligging van het land en de politieke spanningen in de regio heeft Israël zowel onder de auspiciën van de Aziatische, Oceanische en Europese bond gespeeld.
De eerste interland van Israël in 1948
De voorloper van Israël is Mandaatgebied Palestina, dat in 1934 zijn eerste interland speelde. Dat team speelde vijf interlands en de selectie bestond telkens enkel uit Joodse voetballers. In 1948 beleefde het Israëlische team zijn vuurdoop in een friendly tegen de Verenigde Staten.
Aziatisch succes
Het WK 1950 was het eerste toernooi waarvoor Israël zich trachtte te plaatsen. Het land was echter totaal niet opgewassen tegen Joegoslavië. Er kwam een gelukje aan te pas om wel deel te mogen nemen aan het Aziatisch kampioenschap in 1956. Nadat Afghanistan en Pakistan na kwalificatie afzagen van deelname mocht Israël alsnog afreizen naar Hongkong, waarin het tweede werd (van de vier deelnemers). De Asia Cup zou nog meer eremetaal opleveren: zilver in 1960, goud in 1964, toen de Israëliërs de gastheren waren, en brons in 1960.
WK is een lastig verhaal
Het wereldkampioenschap 1970 te Mexico werd bereikt door in de kwalificaties af te rekenen met Nieuw-Zeeland en Australië. Vervolgens kreeg Israël een zware groep voor de kiezen met daarin ook Italië, Uruguay en Zweden. Alleen tegen de Scandinaviërs werd een puntje gehaald. Het zou vooralsnog het enige optreden van de blauwwitten (הכחולים-לבנים) blijven op een WK.
Europese avonturen
Aan het Europees kampioenschap kon logischerwijs niet worden deelgenomen, aangezien het land pas in de jaren 90 toenadering tot de UEFA zocht. Het eerste EK dat Israël probeerde te bereiken is het EK 1996 in Engeland. Bij het debuut in de Europese zone van de WK-kwalificaties hield Israël zich best aardig staande en had het na tien speelronden maar twee punten minder dan nummer drie Slowakije.
Euro 2000 leek eventjes binnen bereik, maar na de tweede plek in de groepsfase ging het in de play-offs mis tegen Denemarken. Ook richting Euro 2008 draaide het land een aardige campagne, maar kwam het één punt tekort op Rusland om de play-offs te mogen spelen. De Israëlische voetballers hebben een abonnement en zeker nu de trend is dat eindronden steeds meer landen toelaten, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de blauwwitten weer eens te bewonderen zijn op een WK of EK.
In 2018-2019 werd Israël bij de eerste editie van de Nations League ingedeeld in Divisie C, waarin het zich wist te handhaven.
De bekendste spelers van Israël
Munas Dabbur, dat is de speler die vele Israëlische kinderen ook laat dromen van een glansrijke loopbaan in het voetbal. Via Grasshoppers en Salzburg maakte hij in 2019 een transfer naar Sevilla. Met een transfersom van 15 miljoen euro werd hij de veruit duurste Israëlische voetballer ooit. Eerdere helden waren Yossi Benayoun, de meest gecapte speler van het nationale team die voor Liverpool en Chelsea speelde, en Mordechai Spiegler, de topscorer aller tijden die in de jaren 60 en 70 actief was.
Israël op de FIFA-ranking
Voor een land dat al zo lang ontbreekt op grote toernooien had Israël tijdenlang een stabiele en best hoge ranking. Tot de jaren 10 eindigde Israël het jaar regelmatig dik in de top 50, maar na 2012 was het over met de stabiliteit. Werd 2014 nog afgesloten als 32e, drie jaar later dreigde het land uit de top 100 te vallen.