Nationaal elftal

Malta

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Malta zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Malta in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Malta zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Wie beweert dat er geen kleintjes meer zijn in het internationale voetbal, loopt het risico om zijn oren te worden geslagen met Malta als voorbeeld van een eeuwige dreumes. Het Maltese voetbalelftal plaatste zich nimmer voor een EK of WK en heeft in kwalificatieduels een winstpercentage van nog geen drie procent.

De eerste interland van Malta in 1957

Alhoewel Malta in 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, werd de eerste interland van het Maltese elftal georganiseerd in 1957. Oostenrijk was de opponent. Reeds in 1900 werd een nationale bond opgericht, de Malta Football Association. Pas in 1959 achtte de FIFA de tijd rijp om de MFA toe te laten, al kwam er nog geen toestemming om de kwalificatie voor WK’s te enteren. Zodoende vond in september 1962 de eerste competitieve match van Malta plaats. De kwalificatiecyclus voor het EK 1964 was snel over: Denemarken won tweemaal.

Geen toernooien, maar wel een overwinning

De animo voor internationale competities bevond zich op het dieptepunt, want het eiland meldde zich af voor de kwalificatie voor het EK 1968 en WK 1970. Na zes kansloze nederlagen op rij in de kwalificatie voor het EK 1972 en een even hopeloze reeks aftuigingen richting het WK 1974 werd in  februari 1975 een broodnodige opsteker geboekt. Thuis werd Griekenland met 2-0 verslagen, de eerste competitieve zege van Malta ooit.

Enkele overwinningen, maar nog meer verloren partijen

Van dit soort spaarzame opstekers moeten fans van het Maltese elftal het hebben. Het eiland tussen Europa en Afrika heeft tot en met het WK 2018 van zijn 102 kwalificatieduels er twee gewonnen en 90 verloren. Bij Europese kwalificatieduels ging het een stuk beter met vier zeges uit 103 wedstrijden en 85 nederlagen. Er zijn zeer weinig landen waartegen Malta een positief saldo heeft. Wat dat betreft kunnen ze beter geen oefenmatches meer organiseren tegen Indonesië, zodat de perfecte score van twee zeges uit twee duels intact blijft. Zweden is de grootste beul van Malta en won alle twaalf ontmoetingen.

Grootste nederlaag ten koste van Oranje

De grootste nederlaag van Malta heeft raakvlakken met de geschiedenis van Oranje. In december 1983 gingen de eilandbewoners met 12-1 onderuit tegen Spanje, waardoor dat land en niet Nederland zich plaatste voor het EK 1984. De omstandigheden van die match blijven tot op de dag van vandaag omhangen met vraagtekens. Was dit pure pech, doping of omkoping luidde krantenkoppen.

Nations League

Ook in Divisie D, de laagste klasse van de Nations League, weet Malta geen potten te breken. In de eerste editie van dat landentoernooi wist het land geen enkele van de zes speelronden te winnen, zelfs niet van mede-dreumes Faeröer.

De bekendste spelers van Malta

Michael Mifsud is de meest gecapte Maltese voetballer. Hij kwam uit voor onder meer FC Kaiserslautern  en Coventry City, maar speelde toch vooral voor Maltese clubs. Hij is met 41 treffers ook de topscorer aller tijden van zijn moederland. De selectie van Malta bestaat in regel vrijwel uit spelers uit de nationale competitie.

Malta op de FIFA-ranking

Sinds 1995 slaagde Malta er niet meer in om het jaar te beëindigen met een plek in de top 100 van de FIFA-ranking. Gaandeweg de jaren 10 dreigde het land ook uit de top 200 te vallen.