Nationaal elftal

Luxemburg

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Luxemburg zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Standen

Wat is de stand van Luxemburg in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Elke uitslag van Luxemburg zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Het Luxemburgse voetbalelftal heeft een ongewenst record gevestigd: het hoogste aantal gefaalde pogingen om het wereldkampioenschap voetbal te bereiken. Tot en met het WK 2018 ondernam de dwergstaat twintig pogingen. Bovendien lukt het de Luxemburgers ook keer op keer niet om de Europese eindronde te bereiken.

De eerste interland van Luxemburg in 1911

De Luxemburgse voetbalfederatie werd in 1908 opgericht en kreeg twee jaar later goedkeuring van de mondiale bond FIFA. Voor de eerste interland in 1911 werd een voor de hand liggende tegenstander opgezocht: Frankrijk. De eerste kennismakingen met internationaal toernooivoetbal waren via de Olympische Spelen. Pas bij de vijfde deelname, in 1948, werd een keer een partij gewonnen – al was dat slechts de voorronde.

Geen WK in Uruguay

In 1930 had Luxemburg geen trek in de eerste editie van het WK Voetbal, in Uruguay. Het jaar 1934 werd aangevangen met een van de meest belabberde reeksen in de geschiedenis van het voetbal. We bedoelen de prestaties van Luxemburg in kwalificatieduels. De eerste twee daarvan eindigden voor Luxemburg in 1-9 (tegen Duitsland) en 1-6 (Frankrijk).

Ook andere eindtoernooien blijven uit

Zeer zelden slagen ‘d’Roud Léiwen’ (de rode leeuwen) erin om in kwalificatiecampagnes een zege te boeken. Meestal druipen ze ze af met louter nederlagen en een dieprood doelsaldo. Tot en met het WK 2018 speelde Luxemburg 134 kwalificatieduels voor de mondiale eindronde en daarvan werden er maar vijf gewonnen en 119 verloren. Uit beleefdheid zullen we het doelsaldo maar verzwijgen. En wat de kwalificatie voor het Europees kampioenschap betreft: tot en met Euro 2016 was Luxemburg verwikkeld in 111 duels, waarvan er acht een zege opleverden en 93 het ingecalculeerde verlies.

Malta als favoriet

Dat zijn geen beste cijfers, al moeten we niet vergeten dat Luxemburg in het begin van de 21e eeuw nog geen half miljoen inwoners had, en in de vorige eeuw beduidend minder. Malta is de favoriete opponent van de Luxemburgers, omdat daar relatief vaak van wordt gewonnen (50%). Tegen Frankrijk zal het nationale team inmiddels niet meer zo graag oefenen of competitief spelen, want zestien van de achttien keer werd verloren.

Nations League

Mede om dit soort zwakke broeders passende tegenstanders te geven werd in 2018 de Nations League gelanceerd. Luxemburg werd bij de eerste editie ingedeeld in Divisie D, de laagste klasse, en boekte toch mooi zeges op San Marino en Moldavië. Voorbij zijn de tijden dat het elftal uit alleen amateurs bestaat, die na een match zo snel mogelijk huiswaarts keren om weer fietsen te repareren of brood te bakken. De selectie bestaat tegenwoordig voor een ruime meerderheid aan spelers in buitenlandse competities.

De bekendste spelers van Luxemburg

Het blijft vooralsnog wel wachten op die ene Luxemburgse speler die op clubniveau hele bijzondere dingen laat zien. De Luxemburger met de meeste interlands op zijn naam, Mario Mutsch (102), speelde bij middenmoters in Zwitserland en Frankrijk. In de zomer van 2019 werd het Luxemburgse transferrecord aangescherpt, maar verwacht geen dikke klappers. Het gaat om twee miljoen voor Christopher Martins Pereira, die naar Young Boys ging.

Luxemburg op de FIFA-ranking

De gemiddelde plek van Luxemburg op de ranglijst van de FIFA is sinds 1993 plek 133. In 2017 en 2018 lukte het om binnen de top 100 te eindigen.