competitie background image
Competitie
Land:
Frankrijk

De Coupe de France, ook wel bekend als de Coupe Charles Simon, is een belangrijk bekertoernooi in Frankrijk. Het is één van de twee belangrijkste bekertoernooien. Het toernooi wordt georganiseerd door de French Football Federation (FFF). De eerste editie van het toernooi stamt uit 1917.

Coupe de France uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Coupe de France? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden. Ben je benieuwd naar de statistieken van een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Op de wedstrijdpagina zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Coupe de France.

Coupe de France programma

Het programma van de Coupe de France vind je in het overzicht hieronder. Na de groepswedstrijden volgen de knock-out duels, verliezen betekent dat je direct uit het toernooi ligt. Welke Franse club denk jij dat de beker wint?

Het toernooi is voor alle amateur en professionele voetbalclubs in Frankrijk. De finale van de competitie wordt gespeeld in Stade de France en de winnaar van de cup kwalificeert zich automatisch voor de UEFA Europa League en een plek in de wedstrijd voor de Trophée des Champions. Coupe de France Féminine is een soortgelijk toernooi voor vrouwen.

Deelnemers

De competitie wordt met willekeurige lotingen en eenmalige wedstrijden moelijker gemaakt voor de grotere clubs. De competitie is normaliter voordeliger voor de amateurclubs. De grotere teams spelen automatisch een uitwedstrijd wanneer zij geloot worden tegen een team dat minimaal twee niveaus lager speelt.

Ondanks deze voordelen is het twee teams gelukt om de finale te behalen van de Coupe de France. In 2000 was het Calais RUFC en in 2018 Les Herbiers VF. Twee clubs die op het betreffende moment niet actief waren in de Ligue 1 hebben ooit de cup weten te winnen. Le Havre in 1959 en Guingamp in 2009.

Opzet competitie

De Coupe de France is, net als vele andere cup competities, een knock-out toernooi waar clubs elke ronde willekeurig geloot worden. Elke loting wordt door middel van een enkele wedstrijd beslist, indien nodig door verlenging en strafschoppen. Tot aan het jaar 1967 werden er enkel 90 minuten gespeeld in wedstrijd van de Coupe de France. Bij een gelijkspel werd de wedstrijd overgespeeld door de twee teams om zo een winnaar te bepalen.

Deze opzet veranderde toen Olympique Lyonnais en amateur club Angouleme CFC driemaal achterelkaar gelijkspeelde. De FFF besloot in het geval van deze wedstrijd een muntje op te gooien om zo te bepalen welke club naar de volgende ronde ging. In totaal zijn er veertien rondes in de competitie. De rondes worden bepaald op basis van regio’s, dit om reistijd voor clubs te verkorten. Afhankelijk van de regio kan het totaal aantal rondes verschillen van vier tot acht rondes.

Uiteindelijk stuurt elke regio stuurt een x aantal clubs naar de zevende ronde van de competitie. Vanaf de zevende ronde nemen de Franse Professionele clubs deel aan de competitie. De clubs worden willekeurig tegen elkaar geloot waarbij de regio’s geen factor meer zijn. In de Coupe de France zijn spelers beperkt tot het dragen van rugnummers. De nummers 1 tot en met 18 kunnen gedragen worden en de starters dragen nummers 1 tot en met 11.

Winnaars

De Coupe de France heeft al vele winnaars gehad in haar geschiedenis. De recordhouder is Paris Saint-Germain, zij wonnen de cup maar liefst twaalf keer. De Parijzenaren wonnen de competitie vier keer achterelkaar van 2015 tot 2018. In het seizoen 2018/2019 verloor Paris Saint-Germain tegen de verwachting in van Rennes, waardoor het niet de vijfde cup op rij kon toevoegen aan de bekerkast. De wedstrijd werd na een 2-2 gelijkspel beslist door strafschoppen. Marseille staat onder Paris op een respectabele tweede plaats met tien gewonnen cups.