competitie background image competitie background image
Competitie

Coupe de la Ligue

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

In het seizoen 2019/2020 is de Coupe de la Ligue voor het laatst gespeeld. De Franse voetbalbond (FFF) maakte destijds bekend het toernooi te stoppen, wegens het ontbreken van een omroep die het toernooi wilde uitzenden.

Coupe de la Ligue programma

Bekijk het volledige wedstrijdprogramma. Wie gaat er aan de haal met de beker en het Europese ticket?

Coupe de la Ligue uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Coupe de la Ligue? Bekijk ze snel hieronder.

De bookmakers keurmerken

Over de competitie

De Coupe de la Ligue, buiten Frankrijk bekend als de Franse League Cup, is een knock-out cup competitie. De Cup wordt georganiseerd door de Ligue de Football Professionnel. De competitie is opgezet in 1993 en is, in tegenstelling tot de Coupe de France, alleen open voor professionele clubs die in de top drie divisies van Frankrijk spelen.

Records

Paris Saint-Germain is recordhouder in de Coupe de la Liga met acht gewonnen finale wedstrijden. Strasbourg stond vier keer in de finale en won alle vier, waarmee ze op tweede plaats staan. Stéphane Guivarc’h scoorde maar liefst zeven keer in de Coupe de la Liga in het seizoen van 1997/1998. Paris Saint-Germain won de Coupe de la Liga vijf keer achter elkaar van 2013/2014 tot en met 2017/2018.

Geschiedenis

Het toernooi in de huidige opzet startte in 1994 als initiatief van professionele teams uit ontevredenheid over de Coupe de France. De ontevredenheid ging voornamelijk over het gegarandeerde thuisvoordeel voor clubs in de lagere divisies. Deelname aan de UEFA Cup, hedendaags bekend als de UEFA Europa League, is de prijs voor de winnende club. De eerste winnaar van deze cup is Paris Saint-Germain, na een 2-0 overwinning op Bastia.

De eerste finale die door strafschoppen beslist is, werd gespeeld in 1996 tussen Metz en Lyon. De eerste drie finales van de cup werden gehouden in het Parc des Princes; vanaf 1998 tot 2015 werden ze gehouden in het Stade de France. Strasbourg en Paris Saint-Germain zijn de enige clubs die de cup gewonnen hebben in beide stadions. Gueugnon was het eerste team, buiten de hoogste divisie van Frankrijk, dat de cup wist te winnen. Het versloeg Paris Saint-Germain in 2000. Sinds 2016 wordt de finale in verschillende stadions gespeeld rondom de Parijs regio.

Voorlopers van de Coupe de la Ligue

Er zijn verschillende voorlopers van de Coupe de la Ligue geweest in Frankrijk. De Coupe Charles Drago werd van 1953 tot 1965 gehouden; teams die uitgeschakeld waren voor de Coupe de France speelden in deze competitie. De winnaar van de eerste editie van de Coupe Charles Drago werd gekozen door een muntje op te gooien. Sochaux en Toulouse speelde na extra tijd gelijk met 3-3. In 1982 werd Coupe d’Eté (zomer cup) gehouden voor de start van de Franse competitie.